Wednesday, July 24, 2024
Miből áll a hét? munkából ?

Milyen szempontokra figyeljünk elektromos csónakmotor választáskor?

Elektromos csónakmotor választásakor számos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb motort válasszuk.  Nézzük a legfontosabb tényezőket. Először…

Szerző:Sebes Antónia , in Webáruház , at 2024.06.25.

Elektromos csónakmotor választásakor számos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb motort válasszuk.  Nézzük a legfontosabb tényezőket.

Először is pontosan tudnunk kell, milyen csónakhoz választunk elektromos motort. A hossz és a tömeg nagyban befolyásolja, melyik lesz a megfelelő darab. Nyilvánvalóan minél nagyobb a csónak, annál erősebb motorra van szükségünk. Természetesen itt figyelembe kell még venni a használati körülményeket is. Álló vagy folyóvízben használjuk, milyen gyakorisággal, általában milyen időjárási körülmények között. (Ha nagy a hullámzás vagy a szél, nyilvánvalóan nagyobb teljesítményre lesz szükség.)

Azt, hogy mennyire erős a motor két mérőszámmal írhatjuk le. Az egyik a tolóerő, a másik a feszültség.

Tolóerő (lbs vagy kgs): Ez mutatja meg, hogy mekkora erővel képes a motor a csónakot mozgatni. Nagyobb csónakhoz nagyobb tolóerő szükséges.

Feszültség (Volts): Általában 12V, 24V vagy 36V rendszerek léteznek. Magasabb feszültség több teljesítményt biztosít, de nagyobb akkumulátort igényel.

A másik paraméter, amellyel tisztában kell lennünk az az akkumulátor, hiszen a típusa, kapacitása és töltési ideje is nagyon fontos szempont lehet. Olyat válasszunk, amelyek a mi szokásainkhoz legjobban igazodnak.

Akkumulátor típusa: Ólom-sav, AGM, vagy lítium-ion akkumulátorok közül választhatunk. A lítium-ion könnyebb, de drágább, hosszabb élettartamú és nagyobb teljesítményt nyújt.

Akkumulátor kapacitása: Ahhoz, hogy hosszabb ideig tudjuk használni a motort, nagyobb kapacitású (Ah-ban mérve) akkumulátorra van szükség.

Töltési idő és ciklusok: Milyen gyorsan tölthető fel, és hány töltési ciklust bír el az akkumulátor.

Ha horgászathoz választunk csónakmotort, akkor nem lehanyagolható szempont a zajszint sem!

Ezek a szempontok átgondolása segít abban, hogy a legmegfelelőbb elektromos csónakmotort válaszd a saját igényeidnek megfelelően.