Wednesday, April 17, 2024
Miből áll a hét? munkából ?

Mikor kell azonnal reagálni a hajhullásra?

Napjainkban kritikus problémát okoz, hogy évente nők millió szembesülnek a túlzott mértékű hajvesztéssel. Így ez a hölgyeknek már nem a…

Szerző:Szerkeszto , in Webáruház , at 2020.11.13.

Napjainkban kritikus problémát okoz, hogy évente nők millió szembesülnek a túlzott mértékű hajvesztéssel. Így ez a hölgyeknek már nem a közömbös témák közül való, amivel csak a férfiak szembesülnek, ahogy ezt korábban a legtöbben gondolták. A hajhullásra már mindkét nem szeretne hatékony megoldást találni. A hajvesztés nem minden típusa örökletes. Tegyük fel, hogy valaki egy nagyobb műtéti beavatkozáson megy keresztül, vagy megbetegszik és 90–120 nappal később nagymennyiségű hajszálat kezd veszíteni. Ilyenkor átmeneti hajhullásra kell kezelést keresni, aminek az oka összefüggésben áll a betegségből fakadó stressz mértékével. Az is előfordulhat, hogy valaki hormonális problémákkal küzd és emiatt veszítheti el a haját. Ez visszavezethető a pajzsmirigy túl- vagy alulműködésére. Ha a pajzsmirigy rendellenesség megoldódik, akkor az valószínűleg segíthet a hajvesztés problémájában is. Ha férfi és a női hormonok egyensúlya felborul, a hajhullásra nem elég kúrát alkalmazni. Ennek megszüntetése érdekében korrigálni kell a hormonok egyensúlyát.

Mire vezethető vissza a kopaszodás nőknél?

Tízből öt újdonsült anyuka tapasztal hajhullást kb. 3 hónappal a szülés után. A szülés utáni kopaszodás nőknél megfigyelhető eseteinek hátterében az áll, hogyha valaki terhes, a testszőrzete általában nem hullik a magas hormonszint miatt. Azonban ez az állapot elmúlik, amint a hormonok visszatérnek a terhesség előtti szintre. Ezt követően megfigyelhető lesz, hogy a haj növekedési és elvesztési ciklusa ismét visszakerül a megszokott állapotba. A kopaszodás nőknél előforduló kórképének másik oka lehet a gyógyszeres kezelés. Ezért az ilyen típusú hajhullás megfékezéséhez csak abba kell hagyni a gyógyszer szedését. Ezek közé tartoznak a kemoterápia során alkalmazott gyógyszerek, a depresszió kezelésére szolgáló tabletták, valamint a fogamzásgátlók. A vérhígítók is okozhatnak hajhullást. Bizonyos szituációkban a kopaszodás nőknél csupán átmeneti, ezért rövidtávon egyszerűen figyelmen kívül hagyható. Ám egyes esetek nagyon komolyak lehetnek, és azonnali figyelmet igényelnek.