Tippek, hogyan tanuljunk kétszer olyan gyorsan

Tippek, hogyan tanuljunk kétszer olyan gyorsan

2016-07-20

Minden jó dolognak ellenére, amit a változás hozhat, emlékezni kell azért arra is, mit tanultunk korábban. A fejlődéshez azonban nem elég az ismétlés, olyan szokásokat is ki kell alakítanunk, amik segítenek gyorsan, új képességeket elsajátítani.  Mutatunk pár stratégiai tippet, amivel könnyebb a tanulás.

1. Villámolvasás
Az jól ismert tény, hogy ezt sok vállalkozó használja, mint napi szokás. Egy átlagos gyorsasággal olvasó ember 200-400 szót tud elolvasni percenkét, míg a profik akár 1000-1700 szóra is képesek. Az pedig szintén nem lep meg senkit, hogy az embernek komoly előnye származhat belőle, ha gyorsan és effektíven képes olvasni.

Villámolvasási képességek:

  • Feldarabolás: csoportokba foglalva kell olvasni a szavakat, ahelyett, hogy egyesével olvasnánk el őket.
  • Nem kimondani a szavakat a fejedben, amiket elolvastál.
  • Átfutás: gyorsan átolvasni egy bekezdést azért, hogy értékes információt keressünk benne.
  • Vezetés: használj egy ceruzát, ezzel vezesd a szemed a szövegen, ahol tartasz, így biztos nem kezdesz másra gondolni és nem veszted el a sort sem, ahol tartottál.

Kiváló könyveket lehet kapni, de beiratkozhatunk egy tanfolyamra is, ami olyan 2-4 napos lehet, aztán persze még gyakorolni is kell. Persze ha belejössz, sokkal egyszerűbbé válik az életed is!

2. Időzítés és hely

Te is észrevetted már, hogy vannak időszakok a napban, amikor a tanulás könnyűnek tűnik és szinte percek alatt túl vagy néhány oldalon? Aztán pedig szinte minden mondatot négyszer kell elolvasnod, mire megérted, mit is kellene megtanulnod? Ez teljesen természetes, mindenkinek más a bioritmusa, ez pedig megnyilvánul az alvásban, a testhőmérsékletben, de még a mentális csúcsokban is. Használd ki tehát azokat az időszakokat a tanulásra, amelyekben tudod, hogy jól fog az agyad.

Ezen kívül még az is fontos, hogy olyan környezetben tanulj, ahol jól érzed magad, rend van, kényelmes, a saját dolgaid vesznek körül és ahol elfelejted a stresszt, mivel ezek segítik az agyad maximumon való működését. Vegyél mély levegőket, ez segít a koncentrálásban és a relaxálásban is.

3. Jegyzetek

A jegyzetek készítése sokat segít az agyadnak a tanult anyag megvizsgálásban és feldolgozásában. Az írással sokkal mélyebb rétegekbe jut el az információ az agyadban, mintha egyszerűen csak olvasnád azokat. A jegyzetek ajánlatos azonban inkább kézzel írni, mivel a kutatások szerint a billentyűkön való pötyögés annyira gyorsan zajlik, hogy az agyunk nem képes megjegyezni az információt ilyen sebességnél. Ráadásul ebben a helyzetben a helyes gépelésre figyelünk, nem is igazán az információra.

A jegyzetek digitalizálására pedig ajánlatos olyan programokat használni, mint például az Evernote, ami hangjegyzeteket is képes eltárolni, ráadásul minden eszközünk között tudjuk szinkronizálni adatainkat, egy egyszerű mozdulattal.

4. Tanulási módok, kombinálva

Mindenki máshogy tanul kicsit: van, aki vizuális típus, van, aki hallás után tanul könnyebben és van, aki olvasva-írva tud egyszerűbben tanulni. Ha vizuális típus vagy, akkor neked diagramokon, képeken és PowerPointban kell látnod a tananyagot, így válik egyszerűbbé a tanulás. Amennyiben hallás után tanulsz effektíven, akkor a hangos könyvek, interjúk és felolvasó programok lehetnek segítségedre. A harmadik esetben pedig ajánlatos aláhúzni a szöveget, amelyet fontosnak tartasz, majd azt kijegyzetelni.

Ha már tudod te melyik típusba tartozol, sokkal gyorsabb és effektívebb lesz a tanulás, ráadásul a módszerek kombinálhatóak is!

5. Asszociáció

Az újonnan tanult információkat kapcsolt össze azzal a tudással, amit már régebben szereztél meg. Készíts memóriafogasokat! Jegyezz meg egy rímet vagy egy hasonló hangzású szót a tanulnivalóddal kapcsoltan, így biztosan eszedbe fog jutni a régebben ismert szóról az új szó, amit meg kellett tanulnod.

6. Agytorna

Az agyad is olyan, mintha egy izom lenne: minél többet edzed, annál jobban működik. Mindig próbálj tanulni valami újat, állítsd magad próbák elé! Az edzéshez használhatsz különböző programokat is, ilyen például a BrainHQ és a Lumosity, melyek segítenek javítani a memóriád, fenntartani a figyelmed, növelik kognitív képességeid és az agyműködésed is serkentik.

7. Zene a megfelelő hullámhosszon

4 féle agyhullám létezik: az alfa, a béta, theta és a delta. Az alfa hullám 8 és 13 Hz között helyezkedik el, ezen a hanghullámon tud az ember a legjobban koncentrálni és tanulni. Annak érdekében, hogy az agyad elérje ezt a frekvenciát, érdemes barokk zenét hallgatni tanulás közben. Az éneklést tartalmazó dalokat érdemes kerülni, mivel a szöveg eltereli a figyelmed a tanulásról.

8. Tapasztalatszerzés

A hasznos tudás az, amit miután egy könyvből megtanultál, a való életben is ki tudsz használni. Kifejezetten igaz ez a nyelvtanulásra: miután nagyjából megtanultál spanyolul, próbálj meg elutazni olyan helyre néhány hétre ahol spanyolul beszélnek. Ha lehetséges, költözz ki néhány hónapra, hogy rá legyél kényszerítve a tanulásra. Így sokkal gyorsabban rád ragad majd a nyelv, mint a hangos könyvekből.

9. Tanítsd meg másoknak, amit tanultál

Miután megtanultál valamit, próbáld meg azt a tudást átadni másnak. Így a tanult tudásod 90%-a meg fog maradni a fejedben. Ezzel segítesz a másiknak is, hiszen ő is tanul abból, amit elmondasz neki, ráadásul azt is le tudod mérni, hogy mennyire jól tudod a bizonyos tárgyat és könnyen felfedezheted, melyek azok a részek, amik kiestek az agyadból.

Ha a fent leírtakat megpróbálod mind alkalmazni, biztosan sokkal gyorsabb lesz majd a tanulási folyamatod!

Borítókép forrása: huffingtonpost.com

Hozzászólások