Tinder: ezt a hibát kell elkerülnöd a profilképeddel kapcsolatban

Tinder: ezt a hibát kell elkerülnöd a profilképeddel kapcsolatban

2016-09-26

A Tinderre regisztrálók nagy része úgy gondolja, hogy jó ötlet elrejtenie az arcát egy napszemüveg vagy egy arcmaszk mögé, ám ezzel nem éppen azt a hatást érjük el a Tinder társadalom körében, amit szeretnénk. Nem fognak elgondolkodni azon, hogy vajon ki lehet a maszk alatt, inkább rögtön balra húznak minket, tehát kontraproduktív lesz az elképzelésünk. A Tinder saját bejáratú szociológusa, Dr. Jess Carbino azonban a segítségünkre siet és tisztázza, milyen hibákat nem szabad elkövetni, amikor kiválasztjuk a társkeresőn megjelenő képeinket.

tinderjo
Rossz Tinder profilkép
Forrás: tinderseduction.com

Dr. Carbino kifejezetten a Tinderre hegyezte ki a beszélgetést, ám ugyanezek a tippek működnek a többi online társkeresőnél is.

A Tinder szociológusa először is leszögezte, hogy a profilképeken semmi olyat nem szabad viselnünk, ami takarja az arcunkat: sem szemüveget, sem napszemüveget, sőt még kalapot sem. Ez pedig azért fontos, mert a lehetséges partnereid az arcvonásaid- és mimikád alapján messzemenő következtetéseket tudnak levonni a jellemvonásaidról. És ez alapján persze eldöntik, hogy Te vagy-e a nekik való partner.

A pszichológusok ezt a módszert "thin slicingnak" nevezik, ami magyarul nagyjából az első benyomás hatalmát hivatott leírni: tehát azt jelenti, hogy amikor meglátjuk valakinek a Tinder profilját, rövid idő alatt, nagyon kevés információt megtudva a lehetséges partnerről, pontos- és éles kritikát fogalmazunk meg iránta.

A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy képesek vagyunk megmondani, mennyire extrovertált egy bizonyos ember, akár egy Tinderre feltöltött arckép alapján is. Azt is megtudták, hogy a társadalom nagy része képes azt is megmondani egy ilyen kép alapján, hogy ki, mennyire megbízható.

joporilf
Jó és vonzó Tinder kép
Forrás: dailymail.co.uk

A Tinder szakértője egy másik példát is mondott arra, hogyan is működik a "thin slicing". A férfiak esetében hajlamosak vagyunk arra a következtetésre jutni, hogy azok, akiknek az alsó állkapcsa finomabb vonalú, sokkal könnyebben megközelíthetőek és kedvesebbek, mint azok, akik állkapcsa kifejezettebb. Ezt pedig a tudomány is alátámasztja: a kifejezettebb állkapoccsal rendelkező férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintje, aminek köze van ahhoz is, hogy mennyire agresszív az adott ember.

A legérdekesebb az egészben pedig az, hogy a szociológus elmondta, ezeket a döntéseket teljesen öntudatlanul hozzuk, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy kevesebb, mint egy másodperc alatt el tudjuk dönteni egy Tinder profilkép alapján, hogy ki extrovertált és hogy az adott ember mennyire agresszív.

Az arcunk elrejtése biztos nem mutat rólunk majd semmi pozitívot, így ha párra szeretnénk találni, ne tegyünk ki ilyen képeket Tinder profilunkra. Adjuk meg a lehetőséget esetleges partnerünknek, hogy meghozhassák rólunk a saját döntéseinket, és hogy ránk találhassanak, mint potenciális partnerre.

Dr. Carbino szerint az emberek megítélése első látásra segít nekünk kategorizálni az életünk során: ezáltal próbáljuk kitalálni, hogy az emberek kedvelnek-e minket, vagy sem, illetve, hogy ki jelent ránk potenciális veszélyt. Ha pedig randizásról van szó, akár a Tinderen is, ez alapján döntjük el először, hogy az adott ember kompatibilis-e velünk, vagy sem.

 

Borítókép forrása: thecrunch.com

Hozzászólások