A válás gyakori, de elkerülhető

A válás gyakori, de elkerülhető

2016-09-06

Az utóbbi években szerencsére egyre kevesebb a válás és egyre több az esküvő, így mára már csak 10-ból 3 házasság végződik válással, ami sokkal jobb, mint a legrosszabb években, amikor még minden 2. házasság végződött csúnya véggel.

hype
Új divat: a válás torta
Forrás: metro-portal.rtl.hr

1. Azok a párok, akik a 20-as éveik végén kelnek egybe, kevesebbszer válnak

A Utah Egyetem professzora, Niholas Wolfinger kutatásai arra mutattak rá, hogy nem feltétlenül érdemes hosszú évekig várni a házassággal, mivel ez nem javít sokat a válási statisztikákon. Wolfinger adataiból azonban az is kiderült, hogy a legjobb a húszas éveink végén, harmincas éveink elején házasodni, mivel ekkor már elég érettek vagyunk a közös élet megtervezéséhez és a problémák kezeléséhez is. 32 éves kor fölött azonban nő az esély a válásra, bár még egy sem olyan magas a válási arány, mintha tizenévesen házasodtak volna a párok.

2. A legkedveltebb időszak a válásra a március és az augusztus

A kutatók szerint érdemes észrevenni, hogy ez a két hónap az ünnepek és a nyaralás után van, ami azt jelenti, hogy a párok ilyenkor jönnek rá, mennyire nem tudják már elviselni már egymást. Az ünnepek és a nyaralás komoly stresszforrást jelentenek.

3. A pornó megöli a házasságot

Azok a házaspárok kétszer olyan gyakran válnak el, akiknél  a pornónézés beleszól a kapcsolatba. Ezt az adatot 2000 pár, 10 év alatt összegyűjtött statisztikáiból nyerték, ami megbízhatónak mondható. A tanulmány érdekessége az, hogy ha a házaspár nő tagja kezd pornónézésbe, az háromszorosára növeli a válás esélyeit.

4. A munkamegosztásban a hiba

A Harvard új tanulmánya szerint nem a párok financiális ügyei befolyásolják leginkább egy házasság alakulását, hanem az, hogy hogyan zajlik a munkamegosztás. A homoszexuális párokról kiderült, hogy az tesz a legjobbat a kapcsolatnak, ha mindkét fél teljes munkaidőben dolgozik. A heteroszexuális pároknál azonban azt mutatták a statisztikák, hogy nem számít igazán, a nő hány órás alkalmazásban áll. Ebből tehát az következik, hogy a gondolatainkban még mindig a férfi a kenyérkereső a családokban.

5. Több partner, kevesebb válás

Wolfinger kutatása arra is rámutatott, hogy azok a nők, akiknek házassága előtt legalább 10 intim partnere volt, kevésbé mutattak hajlandóságot a válásra, mint azok, akiknek csak 2-3 partnere volt, vagy szűzként házasodott.

6. Kisebb korkülönbséggel kisebb az esély a válásra

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a házasságoknál az a legjobb, ha a pár két fele között csak egy év van, mivel ennél több korkülönbség exponenciálisan növeli az esélyt a válásra. Ti hogy álltok ezzel a témával?

 

7. Drágább esküvő

A kutatások azt bizonyítják, hogy azok a párok maradnak legnagyobb eséllyel együtt, akik minimális összeget költöttek az esküvőjükre, de semmiképp sem többet, mint 3 millió forint. Egy hatalmas esküvő igazán nagy megterhelést jelenthet a családi kasszának, így a pár élete rögtön deficittel indulhat: ez pedig egyik kapcsoltnak sem tesz jót, nemhogy egy friss házasságnak. Az is kiderült egyébként, hogy a párok, akik sok embert hívnak meg az esküvőjükre, nagyobb eséllyel maradnak együtt, mint azok, akik csak a szüleik előtt kötnek házasságot.

8. Nő a szívroham kockázata, ha válásra kerül a sor

A Times magazin adatai szerint a nőknél 24%-al nő a szívroham kockázata a válás után. Ha pedig két vagy három válás is nehezíti az életet, az már a férfiak szívroham kockázatát is növeli, akár 77 százalékkal.

9. Nem a válás fáj a gyerekeknek

Magából a válásból a gyermekek csak azt érzékelik, hogy a szülők sokat veszekednek, majd valaki egyszer csak elköltözik otthonról. Ez azonban később még pozitív hatással is lehet a gyermek éltére, mivel kiderült, hogy azok, akiknek a szülei elváltak, jóval inkább figyelnek házasságuk épségére és kevesebbszer válnak el felnőtt korukban. A kutatók szerint még mindig jobb elválni, mint egy folytonos konfliktusként megélni a családi életet.

 

Borítókép forrása: Reuters

Hozzászólások