Szilikagél tasakok: ne dobd ki, hasznosítsd!

Szilikagél tasakok: ne dobd ki, hasznosítsd!

2016-09-04

A szilikagél elnevezés talán nem mond sokat, de ha azt mondom, hogy azokról a kis fehér tasakokról van szó a csomagolásokban, amelyekre az van írva, hogy ne edd meg, rögtön tudod, miről van szó. Ha ezek után ilye találsz valamilyen termék mellett, biztosan kincsként őrzöd majd, mutatjuk is miért.

 

A szilikagél zsákocskákat azért rakják a cipők, ágyneműk és textíliák mellé, hogy felszívják a csomagoláson belül kicsapódó párát, amelyet a hőmérsékletkülönbség okoz a különböző helyiségekben való tárolás és szállítás során. Egyáltalán nem olyan haszontalan dolog, mint amilyennek gondoljuk, mégis gyakran landol a kukában ez a pici tasak, mely szilícium-dioxid drazsékat tartalmaz. Mutatjuk, miért ne dobd ki ezeket az aranyat érő tasakocskákat!

szilika
A szilikagél tasak és tartalma
Forrás:
 1. Véletlenül beleejtetted a vízbe a telefonod? Nem gond!
  Ha szerencsétlenségedre vízben landolt a telefonod, akkor sejtheted, hogy az újraélesztése nem lesz egyszerű, legalábbis szilikagél nélkül. Ebben az esetben érdemes összevadászni néhány ilyen tasakot és velük együtt bezárni a mobilod egy műanyag ételes dobozba. Ez nagyjából tízszer nagyobb esélyt ad a telefonodnak, mintha egy tál rizstől várnád a felépülést.
 2. Sminket is lehet vele tartósítani
  A sminkes táskába helyezve néhányat, megelőzhető a por alapú púderek és szemfestékek dermedése és meghosszabbítható azok élettartama. Meséld el ezt a trükköt a barátnődnek is, biztos imádni fogja!
   
 3. Esernyőszárítás
  Az esernyőnk tokjába is rakhatunk szilikagél zsákokat
  . Ezek képesek az esernyőn maradt nedvességet felszívni, így táskánk nem ázik majd el és az esernyőnk sem fülled be, tehát nyert ügyünk van!
   
 4. Cipőszagtalanítás- és frissen tartás

A szilikagél zsákokat nem véletlenül rakják be a cipős dobozokba, ha nem lennének ott, a cipőket már a boltban szagosnak éreznénk, mivel a saját anyagukból is párolog ki némi illatanyag. Ha új cipőt veszünk, tartsuk meg tehát a dobozzal együtt a szilikagélt is: így cipőnk tárolása, szárazon tartása és szagtalanítása is sokkal egyszerűbb lesz így.

5. Rozsda ellen
A nagymamának is van ezüst étkészlete? Garantáltan örülne, ha elmondanád neki, hogy a szilikagél zsákok felszívják a nedvességet a fiókban, ahol az ezüstöt tárolja, így el tudja kerülni a rozsdásodást és a homályosodást, azaz nem kell majd állandóan törölgetni a családi ereklyéket.
 

6. Törölközők és ruhák dohosodása ellen
A törölközők, ruhák, leginkább az edzős cuccok hajlamosak a gyors dohosodásra
, ezt azonban könnyen megelőzhetjük a szilikagél tasakokkal. A törölközők és ruhák elrakásakor egy-két darabonként csempéssz közéjük egy ilyen zsákot, így elkerülheted a kellemetlen szagok kialakulását.
 

7. Szárításgyorsító: ezt használd az úszócuccodnál!
Tudjuk, hogy az uszodai cuccok a klóros víz miatt nagyon lassan száradnak csak meg. Ezt a folyamatot is felgyorsíthatod a kis fehér tasakokkal.8.

8. Fotóvédelem
Rengeteg papírképet őrzöl? Helyezz a dobozukba szilikagélt
, hogy biztosan ne kunkorodjon fel a szélük és a beléjük szivárgó pára ne tegye őket lassan tönkre.

9. Védd az ékszereid!
Vannak arany és ezüst ékszereid? Az idő „vasfoga”, vagyis a korrózió és a pára ezeken is fog, de nem akkor, ha szilikagélt zársz melléjük!

A tippek tehát adottak, rajtunk múlik, mit valósítunk meg belőlük és mennyivel tesszük könnyebbé az életünket. Te melyiket próbálod majd ki?

 

Borítókép forrása: lemon.hu

Hozzászólások