Manipuláció, befolyás, agresszió: Ne uralkodjanak rajtad!

Manipuláció, befolyás, agresszió: Ne uralkodjanak rajtad!

2016-09-23

Az öntudatosság a tudomány mai állása szerint azt jelenti, hogy a saját viselkedésedet kontroll alatt tartod, állítja Randy J. Peterson, a British Columbia Egyetem pszichológia - és pszichiátria professzora. A lényeg tehát, amit mindenképp fejben kell tartanunk, hogy mi csak a saját cselekedeteinkért vagyunk felelősek, másokéért nem. A kulcsszó pedig az, hogy van választásunk!

Az embereket alapvetően 4 kategóriába lehet sorolni: 

  • Passzív emberek: gyakran érzik azt, hogy nincs hatalmuk más emberek felett. Ők tipikusan azok, akik elkerülik a konfliktust és inkább mindent feláldoznak azért, hogy végrehajtsák, amit mások kértek tőlük. Emiatt, a nemet mondani nem tudás miatt pedig már a saját életük feletti kontrollt is elveszettnek érzik.

Amikor az ember passzívan viselkedik, elfelejti, hogy van választása. Pedig mindig van választási lehetőségünk: amikor valakinek igent mondunk valamire, akkor is a saját döntésünket hozzuk meg. A passzívan gondolkodó emberek úgy hiszik, hogy azt kell tenniük, amit mások akarnak tőlük, de persze ez nem így van. Más emberek is mondanak nemet, ráadásul elég gyakran. Ám a passzív emberek azt hiszik, hogy a nemet mondásnak komoly következményei lehetnek, pedig ez nincs így.

  • Agresszív emberek: ők a másik véglet. Tudják, hogy saját maguk urai és azt hiszik, hogy mások feje felett is dönthetnek, megfélemlítve azokat. Ez persze egy rövid ideig működik, ám egy idő után elkezdjük kerülni ezt az embertípust.
  • A passzív-agresszív emberek kontrollálják saját magukat és másokat is próbálnak irányítani, ám ezt indirekt módon próbálják kivitelezni, ennek érdekében pedig nem sajnálják az energiát a játszmázásra. Azt gondolják, hogy hátránya agresszivitásuk tagadásának, ebben persze nincs igazuk: így rövid időn belül kiderül, mennyire manipulatív emberek ők valójában.
  • Magabiztos ember: ez mindenképp a legkifizetődőbb életmód, hiszen az ide tartozó emberek tudják, mit akarnak és meg is szerzik azt, emellett nem hódolnak be másoknak sem: amihez nincs kedvük, idejük, vagy erejük, azt nem hajtják végre, ezzel pedig megvédik a kapcsolataikat, hosszútávon is. De vajon mit is jelent magabiztosnak lenni? Hogyan kell ezt csinálni? Erről soha, senki nem beszél... Mi most megtörjük ezt a hallgatást.

Így mondj nemet

Az emberek többsége arra vágyik, hogy a körülötte lévők ne kérjenek tőlük semmit, hogy elkerülhessék a nemet mondást. Arra persze nincs mód, hogy rávedd a többieket, hogy ne kérjenek semmit. Kénytelen vagy tehát megtanulni, hogyan is kell nemet mondani. Emlékezz, mások viselkedését nem tudod befolyásolni, csak a magadét! Maradj tehát nyugodt, és ne vágd rá  rögtön, hogy oké, ha valaki megkért valamire. Ha felizgatott a kérés, mond azt, hogy később visszatértek rá, így lesz időd lenyugodni. Vizsgáld meg, mit érzel a kéréssel kapcsolatban: ha komoly ellenérveid vannak, semmiképp ne mondj igent: később frusztrálna, hogy valami olyat kellett  tenned, amihez semmi kedved nem volt. A döntésedet mindenkinek el kell tudni fogadni: a kérő személy nem fog kiakadni azon, hogy nemet mondtál, valószínűleg bólint majd rá  és elsétál, nem fog örökké haragudni egy kicsiny dolog miatt.

A kérés módja: így érd el, amit akarsz

A többi ember sem képes a gondolatolvasásra, ahogy Te sem. Ne várd el ezt tőlük és ne hagyd, hogy felidegesítsen, hogy nem találják ki a gondolataidat. Ha valakitől akarsz valamit, kérd meg rá, hogy tegye meg neked, máshogy nem fog menni a dolog. Az agresszív embereknek ez nem okoz gondot, emlékszel? Hagyd tehát, hogy előtörjön belőled az agresszív oldalad. Vagy kérd meg szépen azt a valakit, hogy csinálja meg, amit szeretnél tőle, mondjuk így: "Kivinnéd a szemetet, kérlek? Nagyra értékelném. " Ez biztosan nem tipor bele senki érzéseibe sem. 

Fontos, hogy a kérésed után soha ne kérj elnézést: ha valami apróságot kértél valakitől, akkor nincs miért, ha pedig túl nagydolgot kérnél, akkor a másik úgy is nemet mond majd, sőt ha ilyet kérnél, valószínűleg úgysem jutsz el odáig, hamarabb megszólal majd a lelkiismereted. Ne követelj, figyel rá, hogy csak kérj: így válogasd meg szavaidat is.

Mi van akkor, ha valaki nemet mond? Semmi, sokan mondanak nemet. Nem kontrollálhatod mások viselkedését, csakis a sajátodat!

Szembesítés

Ennél a pontnál a szimbolikus jelentésre kell koncentrálni. Vajon mit is jelent ez? Már megint nem vitték ki a kukát. Ez persze nem olyan nagydolog, ugye? Ezért még talán senkit nem rúgnak ki... Te azonban megkértél rá valakit és azt, hogy nem hajtotta ezt végre, annak tudod be, hogy nem tisztel eléggé. Ha szeretnének és figyelnének rád, kivinnék a szemetet. Már érted a szimbolikus jelentést, ugye? Ezt tehát érdemes megosztanod kollégáiddal is, vagy bárkivel, aki nem tette meg neked, amit kértél: hogy mit jelez neked az vissza, hogy ő nem hajtotta végre a feladatát. Az emberek erre sem jönnek rá maguktól. A válaszuk pedig valószínűleg az lesz, hogy sajnálják és innentől sokkal jobban figyelnek a dologra, miután már tudják, amit jelent ez neked. Ettől persze már Te is jobban fogod érezni magad.

Most már elindulhatsz a passzivitástól az önbecsüléshez vezető úton, ami azonban gyakorlást is igényel majd. Azonban amint megszokod, hogy ki kell állnod saját magadért, rájössz majd, hogy semmivel nincs több konfliktusod, mint a passzív időszakban, azonban sokkal nyugodtabb leszel, mivel nem végzel majd el olyan dolgokat, amiket nem szeretnél igazán. Dupla nyereség, nemde?

Borítókép forrása: furcsa.hu

Hozzászólások