Online zaklatás

Online zaklatás

2016-04-22

Áldozattá válni mindig tragédia, ha soha nem estél áldozatul zaklatásnak, telefonon, vagy személyes találkozás során, akkor szerencsés vagy, a világ változásával egy új zaklatási forma terjedt el, ez az online zaklatás. Az áldozatok reakcióit elnyeli az éter, így az online zaklatás könnyen átalakulhat végtelennek tűnő bántalmazássá. Miben is különbözik a fizikai és virtuális erőszak? Mit tehetünk ellene? Tippeket adunk szülőknek, tanároknak és kamaszoknak a zaklatás ellen.

Az internetes zaklatás tulajdonképpen nem más, mint az iskolából már évtizedek óta ismert zaklatás modernkori változata. Persze ez már eddig is jelen volt a gyerekek életében, csak most már még egy olyan közösségi térben működik, amely sokszor rejtett a felnőttek előtt. Az informatikai forradalom olyan új eszközt adott e kemény mag kezébe, amely az érzelmileg fejletlen kamaszok/fiatal felnőttek félelmetes fegyverévé vált. Ennek destruktív, ám jellegzetes példája a cyberbullying. 

Hogyan is lett ez ekkora probléma, hogy ennyit kell beszélni róla? Talán mert túl engedékenyek vagyunk a kiskorú, de már magukat nagynak érző gyerekekkel… A statisztikák megdöbbentőek.

 • A 9-16 éves gyerekek 60 %-a internetezik naponta, 80 %-uknak saját profilja is van a legnépszerűbb közösségi oldalon.
 • A 16-18 évesek statisztikái még kiugróbbak, hiszen náluk már 93 % rendelkezik profillal, megdöbbentő, de az ötödüknek ötszáznál is több ismerőse van!
 • 2015 őszén közzétettek egy kutatást, miszerint a megkérdezettek fele gondolta úgy, hogy az internetes zaklatás rosszabb, mint a fizikai bántalmazás.
 • Az összeurópai vizsgálatból az is kiderült, hogy minden nyolcadik gyereket ért már felzaklató élmény a neten.

A cyberbullying olyan szándékosan elkövetett, többször megismételt ártalmas cselekedet, amit elektronikus kommunikációs eszközök közvetítenek. A zaklatás történhet e-mailben, mobiltelefonon, online felületeken, mint például honlapokon, blogon, netes játékokban, közösségi oldalakon, stb. Az agresszió rendkívül változatos formákban nyilvánulhat meg: a fenyegető e-mailektől az identitásrabláson át a kiközösítésig, vagy rosszindulatú pletyka terjesztéséig bármilyen formát ölthet. De az olyan információ közzétételét is ide értjük, amit az áldozat maga nem szeretne senkivel sem megosztani.

Az első áldozat

2003 októberében történt a cyberbullying első tragikus kimenetelű eseménye. A 13 éves Ryan Patrick Halligan gyermekkora óta tanulási nehézségekkel küzdött, s évek óta osztálytársai gúnyos megjegyzéseinek céltáblája volt. A hetedik osztály végére aztán helyzete megoldódni látszott, mert korábbi zaklatójával sikerült zöld ágra vergődnie, sőt, közeli barátságba került egyik csinos osztálytársnőjével is, akivel a nyári szünetben kezdett el chatelni. Azonban keserű csalódás érte: kiderült, hogy a kibékülés és az új ismeretség csak további eszköz volt a megalázására. Az interneten belőle kicsalt intim információkat felhasználva az egész iskola előtt nevetségessé tették Ryant. A fiú nem bírta tovább elviselni a folyamatos megaláztatást és végül a házuk fürdőszobájában felakasztotta magát. Ezzel Ryan Halligan lett a cyberbullying első ismert halálos áldozata.

Miért is megterhelőbb ez a forma?

 • Egyrészt azért, mert sokkal nehezebb elmenekülni előle. Az iskolai zaklatás véget ér az intézmény kapujánál, de a cyberbullying azonban ott kezdődik. Ráadásul abban a közegben, amelyben a gyerekek manapság a legtöbb időt töltik: az online világban, ahol az egymás közti kommunikáció és szórakozás legnagyobb része zajlik, a felnőttek ebbe nem látnak bele, kivéve, ha visszaolvassák gyermekük naplózott beszélgetéseit.
 • A másik fontos tényező, hogy az elektronikus zaklatás a legtöbbször anonim, vagy álnéven történik. A kutatások szerint az ilyen esetek felében nem lehetett kideríteni, hogy kitől eredt a támadás. Ez ugyanis lehetőséget ad azoknak is, akik egyébként soha nem bonyolódnának bele egy szemtől szembeni konfliktusba.
 • A harmadik fontos különbség, hogy a cyberbullying általában egy sokkal nagyobb “színtéren”, az online nyilvánosság előtt zajlik, így az áldozat még inkább megalázottnak, a közösség kitaszítottjának érezheti magát. Mindezek a tényezők azt eredményezik, hogy a cyberbullying áldozatai még koncentráltabb formában kapják a megaláztatást és a frusztrációt, ekkora mértéktől már a fejlődésben lévő személyiség könnyen összeroppan.

Mi lehet a megoldás?

Megelőzés, érdemes elolvastatni a gyerekekkel!:

 • Megeshet, hogy évek óta chatelsz valakivel és úgy érzed, nagyon jól ismered, s az illetőről kiderül, hogy nem az, akinek kiadja magát, vagy bizonyos dolgokban folyamatosan hazudik! Vannak olyan felnőttek, akik kimondottan gyerekekkel, fiatalokkal akarnak chatelni, mert hátsó szándékaik vannak. Tartsd ezt észben, amikor chatportálokon jársz!
 • Egy helytelenül megválasztott jelszó a hackerek számára olyan, mint egy nyitott ajtó. Nekik ugyanis megvannak az eszközeik arra, hogy az összes lehetséges jelkombinációt kipróbálják, vagy egész szótárnyi szó/szám-kombinációt leteszteljenek. Ne engedd be őket az internetes magánéletedbe!
 • Jó, ha látod a beszélgetőtársadat, de ne felejtsd el, hogy olyanok is láthatnak téged, akiket nem ismersz! Webkamerával készített képeidet feltölthetik és másolhatják is az interneten, ezért a legjobb, ha nem használsz kamerát, ha nem ismered személyesen a beszélgetőtársadat.
 • Hogyan tudsz élni a közösségi oldalak lehetőségeivel anélkül, hogy visszaélnének adataiddal vagy kihasználnának? Használd az eszed, mielőtt közzéteszed! Légy óvatos, nem mindegy, milyen információkat teszel ki a profilodra! Nem tudhatod, kik a barátod barátai, vagy a barátod barátainak a barátai.

Zaklatás esetén:

 • Ne válaszolj olyan üzenetekre, amiket bosszantó vagy zaklató céllal küldtek. Ez csak erőszakra ösztönöz.
 • Őrizd meg az üzenetet; nem kell elolvasnod, de tartsd meg bizonyítékként. Nagyon fontos, hogy nyoma legyen az esetnek, amikor segítséget kérsz, vagy jelenteni akarod valakinek.
 • Jelentsd a problémákat olyan embereknek, akik tenni tudnak az ügy érdekében.
 • Blokkold a küldőt. Nem kell eltűrnöd, hogy valaki zaklasson – blokkold a nem kívánatos küldőket!
 • Mondd el valakinek, akiben megbízol. Az üggyel kapcsolatos intézkedés első lépése, hogy elmondod a szüleidnek, barátoknak, tanárodnak vagy a segélyvonal egyik munkatársának. (www.saferinternet.hu)

Érdekesség:

A Rethink (Újragondolás) című tanulmányban felvázolt algoritmus az éppen elküldött üzenetek/hozzászólások szövegét vizsgálva olyan szavakat keres, amelyik potenciálisan sértők is lehetnek. Ha talál ilyet, akkor a szöveg elküldése előtt felteszi a kérdést a felhasználónak: a hozzászólása sérthet másokat, biztosan el szeretné küldeni?

Az éles kísérlet során a módszer meglepően hatékonynak bizonyult: a felnőtt korosztály 93,43 százaléka az egyszerű figyelmeztetés után úgy döntött, hogy inkább nem küldi el a támadó, zaklató megjegyzését.

Hozzászólások