Így tárgyalj a fizetésemelésről!

Így tárgyalj a fizetésemelésről!

2016-08-30

A jó egyezkedő képességgel megáldott emberek élete sokkal könnyebb, azonban nem mindenki részesült ebből a tehetségből: nekik mutatjuk meg, hogyan kell meggyőzően tárgyalni, még akkor is, ha a tét mondjuk a bérünk emelése, mondjuk akár harminc százalékkal.

Amikor arra kerül a sor, hogy fizetésemelésről tárgyaljunk a főnökünkkel, teljesen felkészültnek kell lennünk a témában, hiszen a legtöbbet akarjuk kihozni a helyzetből. Mutatjuk hát, milyen tippeket érdemes betartani ilyenkor.

1. Pontos számok, vagy meghatározott  nagyságrend?

Az, hogy 370 ezer forintos fizetést kérsz, talán sokkal hangzik, mint hogy 375700 forintot szeretnél keresni, azonban a főnök a precíz számokból azt érzi majd ki, hogy valószínűleg kutatásokat végeztél, hogy a te munkakörödben máshol mennyit fizetnek, ettől pedig reálisan fog hangzani a kérésed, állítják a Kolumbia Üzleti Iskola szakemberei. Azt azonban érdemes még megjegyezni, hogy érdemes egy a kívánt fizetésnél egy magasabb összeget is bedobni, úgy, hogy az ajánlatod alsó határa az legyen, amit valóban keresni akarsz. Így a főnököd biztosan belemegy majd a legalacsonyabb számba, amit ajánlottál és nem fog aláajánlani, mivel a te licited előzékenynek és ésszerűnek tűnik majd.

2. Ossz meg valami személyeset!

Adam Grand, a Wharton professzora bebizonyította kísérletében, hogy ha a főnököddel való kommunikáció közben megosztasz magadról valami személyeset: mint például a kedvenc szabadidős tevékenységed vagy az egyik vágyott úti célod, biztosan sikeresebb leszel az ajánlattételkor, mivel ez bizalmat gerjeszt a veled szemben ülő félben.

Az is jó taktika, ha valahogyan ráveszed a főnököd, hogy magáról beszéljen: ez olyan boldogságérzetet vált ki az emberekből, mintha pénzt kapnának, vagy ennének. Ezzel azonban csínján kell bánni, egy kis pletykálkodás sokkal jobbat tesz a férfi-férfi beszélgetéseknek, mint a nők között folyó interakcióknak.

3. E-mailben vagy személyesen?

Amennyiben Te vagy az egyetlen, aki éppen fizetésemelésért küzd, az előny mindenképpen a főnöködé, hiszen ő van magasabb hatalmi pozícióban és neki kell beleegyeznie egy magasabb fizetési összegbe is. Jó trükk tehát, ha nem szemtől szemben kezdesz neki a dolognak, inkább  e-mailben teszel ajánlatot: a távolból kevésbé motiválja a főnököt a hatalomtudata, nem kell felülkerekednie rajtad.

Mégis muszáj szemtől szemben? Még mielőtt belekezdenél a mondandódba, vegyél fel egy hatalmi pozíciót: szoríts össze a lábaidat és tedd csípőre  kezed: ezzel azt mutatod, hogy nem félsz vállalni a kockázatot és kiállsz az elgondolásaid mellett. Vedd fel a szemkontaktust már az elején a főnököddel! Így rákényszeríted az igazmondásra. Érdemes kimutatnod az érzelmeidet is, mivel ha ezek később kerülnek felszínre, az meglehetősen idegesíti majd a felső vezetést, így jobb szemtől-szemben, ott a helyszínen rendezni az ilyen ügyeket!

Fontos az is, hogy ne érj az arcodhoz a kezeddel, ne markolászd a combod, ne tördeld az ujjaidat, vagy a kezedet, mivel ezekkel azt sugároznád, hogy félsz a helyzettől.

4. Tedd meg az első ajánlatot!

A legjobban azzal jársz, ha te teszed meg az első ajánlatot. Ha azonban mégse jönne össze a dolog, ajánlj sokkal a főnököd ajánlata fölé, majd alkudozz: ha képes vagy engedni neki, ő is hajlamosabb lesz az engedékenységre: ez az adok-kapok pedig egy egészen jó megállapodáshoz is vezethet, akár.

Borítókép forrása: mattolpinski.com

Hozzászólások