Hogyan kezelik vitáikat a sikeres párok?

Hogyan kezelik vitáikat a sikeres párok?

2016-08-29

Minden kapcsolatban felmerülnek problémák, és az általános formula szerint, jobb minél előbb megoldani őket, mielőtt még nagyobbra duzzadnának.

A problémák átbeszélése azonban tapintatot igényel, és néhány esetben nem ez a legjobb pillanat a „csatározásra.” Ez nem a dolgok annyiban hagyása, hanem a megbeszélés elhalasztása.

Dr. Michael McNulty párkapcsolati szakember elmondása szerint, vannak olyan kérdések, amik könnyen megoldhatóak, illetve akadnak olyanok, amik komplikáltak és nagy port kavarnak. Az idő múlásával a párok megismerik egymást, és tudják, kinél melyik kérdés hova tartozik.

A bonyolult kérdéseknél a szakember azt tanácsolja, hogy egy hirtelen vita helyett, inkább várjuk meg, amíg van idő megbeszélni a dolgokat. Meg lehet beszélni egy találkozót, vagy kis időt rászánni a problémára és egy olyan alkalommal rendezni, amikor a felek jobban oda tudnak figyelni.

Az óvatosság oka az, hogy amikor úgy érezzük támadás ér, két reakció lehetséges: harc, vagy menekülés. Ilyenkor pedig az agyunk racionálisan gondolkodó része egyszerűen kikapcsol. Ha egy pár negatívan kezd el egy beszélgetést, 97%-ban negatív lesz a befejezés is. Ezért kell finoman megközelíteni a témát, van aki még ilyenkor sem képes tisztán és racionálisan gondolkodni.

A szakértő szerint a következő fizikai jelekre kell figyelni és ha ezeket látja valaki a partnerén, jobb ha picit nyugtatja a kedélyeket:

  • felgyorsult pulzus
  • izzadás, kipirosodás
  • feltűnően ideges és türelmetlen
  • összeszorítja az izmait.

Ilyen esetben meg kell várni míg mindenki lenyugszik, és nyugodt körülmények között meg lehet beszélni.

McNulty szerint ebben az állapotban tartani kell egy kis szünetet és megvárni, míg lecsillapodnak a kedélyek, ugyanis ilyenkor nem vagyunk képesek meghallani a másikat, és a gondolkodásmódunk is eléggé beszűkül. Ebben az időben tehát nem érdemes sokat beszélgetni.

Borítókép forrása: borsonline.hu

Hozzászólások