Ha külföldön akarsz érvényesülni tanuld ezt hozzá!

Ha külföldön akarsz érvényesülni tanuld ezt hozzá!

2016-03-21

Néhány évtized alatt már megfigyelhették, hogy ami menőnek számít Amerikában, az megállja a helyét Nyugat-Európában is. Ha még nem döntötted el mit is tanulnál, vagy csak tudod, hogy külföldön szeretnél dolgozni, de még nem érzed elég felkészültnek magad, hogy sikeresen el tudj helyezkedni, ehhez tanulnál valamit, megmutatjuk Neked, hogy mit érdemes mindenképpen elsajátítanod!

1. BETEGÁPOLÓ

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 26.4%
Éves átlagbér: 92.000$ (25 millió forint)
A lista első helyén a betegápolók állnak. Lehet, hogy ezt senki nem várta, de a helyzet az, hogy az egészségügy máshol sincs fényesebb helyzetben, mint kis hazánkban. A fejlett társadalmakban tapasztalható tendenciák miatt költeni kell a szakemberek képzésére, vagy persze végső esetben külföldi munkaerőt is felvehetnek, hiszen az elöregedő európai lakosságot is ápolnia kell valakinek…

2. GYÓGYTORNÁSZ

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 27.2%
Éves átlagbér: 80.000$ (21,6 millió forint)
Ezt sem gondoltad, ugye? De erre a szakmára is ugyanazok a folyamatok vannak befolyással, mint az előzőre: a túlnépesedés és az elöregedő társadalom. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az evolúcióban még nem jutottunk el addig, hogy örökké éljünk… A gyógyszeripar fejlődésével azonban sokkal hosszabb életűek vagyunk, így képesek vagyunk élni és a medicinák segítségével több traumát túlélni, mint az emberiség történetében bármikor. Ezek után pedig szükség van a rehabilitációs szakemberekre, akik segítségével képesek leszünk újra ellátni magunkat.

3. ORVOSI ULTRAHANG SPECIALISTA

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 34.3%
Éves átlagbér: 66.000$ (17,8 millió forint)
Unalmasnak gondolhatjuk, hogy ultrahangon keresztül nézve minden fekete-fehér. Na, de évi 18 millióért csak el tudnánk viselni ezt? A műtéteket ma már nem csak úgy találomra végzik, előttük jól megnézik mit is kell majd valójában csinálniuk. Ráadásul így nagyjából biztos, hogy jól diagnosztizálják a betegségeket. Mivel egyre több beteg van, egyre több diagnoszta is kell: nem csoda, ha ezt a hivatás választók évről évre mind többen és többen lesznek. A jelenlegi radiológus dolgozóknak külföldön mindössze egy évet kell rászánniuk az átképzésre és máris orvosi ultrahang specialisták lehetnek.

4. EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSER

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 18.1%
Éves átlagbér: 90.000$ (24,3 millió forint)
Az egészségügyi menedzserről ma Magyarországon még nem tudjuk, hogy mit is csinál, de megígérem az egészségügyi dolgozóknak, hogy ha majd lesz ilyen munkakör, az jó lesz nekik! Hiszen jól tudjuk, hogy a kórházi személyzet tagjai (orvosok, betegápolók, gazdasági személyzet stb.) nem túlterheltek. (Ezen felül persze kevés is van belőlük, pedig a beszedett adóinkból kitelne plusz egy ápolónő. Nézzük meg hogy mik is egy már funkcionáló egészségügyi menedzser feladatai: az intézmény napi működésének megszervezése, a pénzügyek felügyelete, a kórházak stratégiájának kialakítása, vagy éppen a páciensek adatainak kezelése, hogy csak a legalapvetőbbeket említsük meg.

5. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI ELEMZŐ

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 32.7%
Éves átlagbér: 88.000$ (23,7 millió forint)
Folyton arról cikkeznek a lapok és szólnak a hírek, hogy már megint ennyi és ennyi hitelkártya adatot loptak el, vagy ennyi adathoz fértek hozzá a hackerek. Mivel érdemesebb a dolgok elé menni, mielőtt komoly baj történne belőle, legyen szó például az egészségügyben a betegek személyes adatainak megóvásáról, a pénzügyi világ minél szélesebb körű biztosításáról vagy éppen az államtitkok megóvásáról. Aki ezt a szakmát választja, arról biztosan tudjuk, hogy ő a jó hacker, és hogy soha nem használ béna jelszót, mint mondjuk a kiscicája neve, vagy a 0123456 feltörhetetlennek tűnő számsor. Ehhez a munkához ajánlott azonban a monitor szemüveg, különben mi is gazdagítani fogjuk az egészségügyben sorban állók már amúgy is népes sorát.

6. REGISZTRÁLT BETEGÁPOLÓ

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 16.6%
Éves átlagbér: 65.000$ (17,5 millió forint)
A populáció növekedése az előrejelzések szerint nem csökken a következő évtizedekben sem: 2050-re 9,6 milliárdra becsülik a Föld lakosságszámát. Igen, ha figyelmesen olvastad eddig a cikket, akkor már tudod, hogy mit is jelent ez: a több ember több beteget is jelent. Hiába a tudatos családtervezés, a szigorítások Kínában, vagy a minden képzeletet felülmúló orvosi technológia, nővérekre mindig szükség lesz! Valakinek oda kell vinnie a reggelit a betegeknek, ki kell adagolnia és beadnia a gyógyszereket, és segíteni kell az ellátásban, akár otthonápolásban is. Mára ezt a munkát már nagyra becsülik tőlünk nyugatabbra és igencsak jól lehet vele keresni is. Ha ezt választod hivatásodnak, ezekre lesz szükséged: együttérzés, türelem, érzelmi stabilitás, NYELVTUDÁS, egy teli bőrönd és egy repülőjegy Nyugat-Európába.

7. APPLIKÁCIÓ FEJLESZTŐ

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 23.4%
Éves átlagbér: 92.000$ (25 millió forint)
Ha nem az a legnagyobb problémád, hogy melyik kenyeret válaszd, hanem inkább az, hogy melyik alkalmazást töltsd le a Google Playből, akkor megtaláltad álmaid munkáját. Nézz szét magad körül a villamoson vagy a buszon! Na, magyarázzam még, hogy mekkora jövője van az applikáció fejlesztőknek? Szóval, ha affinitást érzel magadban ehhez, de a szüleid vagy ismerőseid baromságnak tartják, meséld el nekik, hogy ma már szinte minden weblaphoz tartozik egy alkalmazás is. És ez egyre csak fejlődni fog és mindig kellenek majd az új ötletek. Tehát semmiképp sem foghatsz mellé vele.

8. INFORMATIKAI RENDSZERELEMZŐ

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 23.3%
Éves átlagbér: 80.000$ (21,6 millió Forint)
Az egészségügyeseknek és az informatikusoknak jó dolguk lesz az elkövetkezendő évtizedekben, ez már tisztán látszik. Az informatikai rendszerelemző pedig az egyik ász szakma: szükség van rájuk a telekommunikációban, az autóiparban, de még a házautomatizálások és gyártósorok tervezését is ők végzik. E speciális szakma tulajdonképpen a kontrolling (célmeghatározás, tervezés és a kontroll) eszköze. A rendszerelemző feladata a különböző rendszerek hibáinak feltárása. Ehhez adatokat elemez, adatokat összesít, bejelentéseket készít, jelentéseket készít vezetői számára. Talán ez a Neked való feladat?

9. KÖZSZOLGÁLATI ÜGYINTÉZŐ

Munkahelyek számának várható növekedése 2014 és 2024 között: 19.7%
Éves átlagbér: 60.000$ (16,2 millió forint)
Az elöregedő társadalom egyik következménye, hogy egyre nagyobb szükségünk lesz a közszolgálati ügyintézők munkájára. Igen, nálunk a közalkalmazott minimálbérért gályázó családsegítősök végzik ezeket a munkákat most még. De Nyugaton, jó fizetésért az ő feladatuk többek között az idősek napi ellátásnak megszervezése, az ételszállítások megszervezése. A börtön elkerülésében is segítik a fiatalokat és a visszaesőket: a drogfogyasztóknak szerveznek tanácsadást és próbálják őket a jó útra terelni, hogy ne a börtöncellában kössenek ki, vagy még rosszabb esetben a temetőben. Bár ráfoghatnánk, hogy az egészségügyhöz kapcsolódik a munkájuk, a három legfontosabb dolog, amire a megfelelő diploma mellett szükségük lesz azoknak, akik ebből szeretnének a jövőben megélni, az a türelem, empátia és az elkötelezettség.

+ Kakukktojásként leírjuk, hogy mik azok a szakmák, amit semmiképp ne válasszatok, ha külföldre vágytok dolgozni, vagy ha ez a végzett szakmátok, akkor mivé képezzétek át magatokat!

Hozzászólások