Fortélyos flört és csevegés: így mehet jobban az ismerkedés

Fortélyos flört és csevegés: így mehet jobban az ismerkedés

2016-10-17

A flörtölés és az apró csevegések az életünk részei, ezzel tudjuk felmérni, hogy az általunk választott lehetséges partnerrel komolyabbra fordulhatnak- e a dolgok idővel, vagy sem: ez pedig ugyanúgy áll az üzleti, mint a magánéletben is. A beszélgetés az első alkalommal pedig egy külön tudomány, hiszen nem elég csak pár üres szót odavetni, komoly taktika szükséges ahhoz, hogy lenyűgözzük partnerünket. Így hát összegyűjtöttünk Nektek néhány tippet a Redditről és a Quora-ról, hogyan is kell a mesterré válni a csevegésben.

Tippjeink tehát a következők:

Mutass érdeklődést partnered mondanivalója iránt

Rengeteg Quora felhasználó nyilatkozta azt, hogy a csevegés fenntartásához arra van szükség, hogy érdeklődést mutass a másik mondanivalója iránt. 

"Amennyiben nem mutatsz alapvető érdeklődést beszélgetőpartnered mondanivalója iránt, az biztosan kiderül, mivel lelassul a beszélgetés és kifogytok a témákból, amiket meg lehet vitatni."- írta Peter Chang, a Quora egyik felhasználója. Azonban arra is figyelni kell, hogy ne csak magadról ossz meg információkat, hagyd a másikat is kibontakozni."Hagyni kell beszélni az embereket. Alapvető tulajdonságunk, hogy imádunk magunkról beszélni."- teszi hozzá egy másik srác.

Eldöntendő kérdések kizárva

Ha olyan kérdéseket teszel fel, amelyekre csak igennel vagy nemmel lehet válaszolni, azok biztosan zsákutcába vezetik a beszélgetést és biztosan nem salkallják majd arra beszélgetőpartnered, hogy túl sok információt osszon meg magáról és az életéről. "A kiegészítendő kérdések egészen új témákhoz vezetnek, így a beszélgetés nem szakad meg és nem lesz darabos. Ahelyett tehát, hogy egy party-n azt kérdeznéd valakitől, hogy a családjával van-e itt, kérdezz inkább ilyesmit: honnan ismered a házigazdát?"- írja Craig Weiland.

Engedd, hogy tanítson

"Előfordul, hogy egy témában nem mozogsz túl otthonosan. Ez nem gond, ha őszinte vagy beszélgetőpartnereddel erről, akkor tízből kilenc esetben tanítani kezd róla a másik. Ez egy jó kiindulási alap a beszélgetéshez." Ez tulajdonképpen az előző pont kiterjesztése, hiszen ezáltal is csak hagyod, hogy mások beszéljenek. Ha pedig valaki nagyon belelendül a témában, biztos jó úton jársz ahhoz, hogy megkedveljen.

Olvass híreket

A randik és társasági események előtt érdemes átböngészni a napi sajtót: még azokat a részeket is, amik Téged talán nem is érdekelnek annyira, mivel lehet, hogy későbbi beszélgetőtársad éppen ezekben a témákban mozog majd otthonosan. Így ha megfeneklene a beszélgetés, be tudod dobni azt a mondatot, hogy: "Olvastad/ hallottad már, hogy mi történt tegnap itt és itt?"

Anekdotázz!

Ne félj megosztani személyes történeteidet egy témával kapcsolatban, mivel ez csak bizalmat szülhet kettőtök között. Lássunk egy példát: ha a másik bedobja, hogy évekig egy másik országban élt és veled is történt hasonló, ne habozz elmesélni saját tapasztalataidat sem! Ezáltal azt érzi majd a másik, hogy hasonló dolgokat éltetek át az életben és a tapasztalataitok is ugyanazok, ez pedig biztosan pozitív érzéseket vált ki, mindkettőtökből.

Gyakorold a FORM technikát (Family, Occupation, Recreation, Money)

  • Kérdezz először is a beszélgetőpartnered családjáról: kérdezd meg van-e gyermeke, hol és a családja és hogy mióta él az adott városban. (A kérdések persze nem kőbe vésettek, a gyerek témát a fiataloknál érdemes kihagyni.)
  • A következő kérdéseid szóljanak a hivatásáról: mivel foglalkozik, szereti-e ezt csinálni, illetve hogy mindig ezzel foglalkozott-e. 
  • Majd következzenek a hobbival kapcsolatos kérdések: mit csinál a szabadidejében, szeret-e moziba járni, esetleg milyen színházi darabot látott utoljára.
  • Lezárásképp pedig a pénzügyek: ez egy elég tág fogalom, ha valaki tech őrült, lehet kérdezni például az Apple eladások romlásáról, stb.

Legyél őszinte

Nyugodtan kifejezheted a másik felé, hogy neked nem megy túl jól a csevegés, így ezt inkább hanyagolnád, és mindennapi témákról beszélgetnél. Rákérdezhetsz például arra, hogy mi volt az, amitől ő megijedt ma, vagy hogy elégedett-e a mostani életével. Jó esélyed van rá, hogy a beszélgetőpartnered is felszabadul, ha ilyen témákról van szó.

Utánozd a jó társalgókat

"Érdemes beszélgetős műsorokat és humoristákat nézni a televízióban és megfigyelni a mozdulataikat, gesztusaikat. Ezek a való életben is jól alkalmazhatóak."- javasolja Joe Goebel. Próbálj meg visszaemlékezni, hogyan is veszik fel a tempót az interjúvolt személy válaszaival a profik és hogyan fordítják saját javukra a csendben eltöltött időszakokat. Hidd el, ők is pont ugyanígy tanulták meg, amit ma tudnak.

Növeld a másik önérzetét

Próbálj mindenkivel úgy beszélgetni, hogy a másik kapjon valamit tőled azáltal, hogy beszélgettetek. Például dicsérd meg a másik cipőjét, haját vagy mondd el, mennyire becsülöd, hogy ennyire komolyan tud venni dolgokat. Az emberek ezeket apró sikerekként könyvelik el, így biztosan pozitív érzéseik maradnak majd felőled a beszélgetés lezárásakor is.

Gyakorolj, mindenkivel

Mindenkivel érdemes "small talk-ot" folytatni, akivel csak találkozol: az sem gond, ha épp a portással állsz le néhány pillanatot csevegni, mivel minden ember más és ez fejleszti a kommunikációs képességeket és legyűri benned a félelmet az ismeretlenekkel való társalgással szemben. Tehát ha majd egy éles szituációban kell beszélgetést kezdeményezned, tegyük fel, hogy potenciális üzleti partnerekkel, már biztosan sokkal nyugodtabb leszel.

A helyes kérdés: "Mi foglal le mostanában?"

Sokkal kifizetődőbb a fent leírt kérdést feltenni ahelyett, hogy mit csinálsz. Ez sokkal nyitottabb, így több válaszlehetőséget ad a megkérdezettnek: mesélhet a munkájáról, a családjáról, a hobbijáról, sőt még arról is, hogy milyen nyaralást szervez, ha éppen ez tölti ki a mindennapjait. A beszélgetés így jóval nagyobb eséllyel vihető sikerre, talán később kerül arra sor, hogy újabb kérdésen kelljen törnöd a fejed.

Persze azt is érdemes még észben tartani, hogy a másik is furcsán érzi magát attól, hogy egy idegennel létesít kapcsolatot és ő sem tudja igazán, hogy mit lenne érdemes először megkérdeznie. Szóval mindig emlékezz rá, hogy nem csak Te vagy félénk és nem csak Te nyílsz meg nehezen, a másik is ugyanilyen problémákkal küzd.

Borítókép forrása: blog.iavm.org

Hozzászólások