Érzelmi intelligencia: így válhatunk megnyerő emberré

Érzelmi intelligencia: így válhatunk megnyerő emberré

2016-10-11

A kedvességet igen is lehet tanulni, ám szintje alapvetően az érzelmi intelligenciánktól, ismertebb nevén EQ-nktól függ. Bármennyire is bonyolultnak gondoljuk a dolgot, nem az. Hogy mennyire gondolnak kedvesnek minket az emberek, azon múlik, hogy mennyire vagyunk őszinték, megismerhetőek mások számára és mekkora az empátiás képességünk a többi ember érzései iránt. A kiváló érzelmi intelligenciával megáldott emberek egyszerűen ösztönösen tudják, hogyan legyenek megnyerőek a másik számára. Azonban akik nem születtek ragyogó képességekkel, azok is megtanulhatják, milyen tulajdonságok teszik őt rokonszenvessé mások számára. Hogy is csinálják a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek? Ezeket az instrukciókat követik:

1. Kérdéseket tesznek fel

A magas érzelmi intelligenciájú emberek sokat kérdeznek a másiktól és nem hagyják, hogy csevegő partnerük elvesszen a mondanivalójában. Nem várnak arra, hogy meghallgassák őket. Egyszerűen csak kérdeznek, folyamatosan. Az emberek szeretik a visszaigazolást, ez a jele annak, hogy valaki figyelt rájuk. Így ha a témába vágó kérdéseket tesszük fel beszélgetőpartnerünknek, biztosan lenyűgözzük majd jó modorunkkal és magunk is meg fogunk lepődni, mennyi megbecsülésben és tiszteletben lesz részünk ez által.

2. A neveden szólítanak

A lenyűgöző emberek folyton beszélgetőpartnerük nevét mondogatják, nem csak köszönéskor használva azt. A nevünk a személyiségünk szerves része, így a kutatók szerint, ha a társalgások közben valaki kimondja a nevünket, bármit is mondjon, azt mi megerősítésképp fogjuk értelmezni, ha a nevünkkel egy mondatban hangzott el. Amennyiben valakivel nem találkozunk túl gyakran, ne féljünk megkérdezni a nevét még egyszer, ez is bizalmasan hangzik, mivel nem próbáljuk meg elkerülni a kontaktusfelvételt egy egyszerű és hétköznapi köszönéssel.

3. Már az első benyomásnál is lehengerlőek

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tulajdonsága, hogy már az első találkozásnál mindenki megjegyző őket. Az emberek már az első hét másodpercben képesek eldönteni, hogy a másik szimpatikus-e nekik vagy sem. Az első benyomásnak pedig komoly köze van a pozitív testbeszédhez: a helyes, magabiztos testtartás, egy határozott kézfogás és egy mosoly garantáltan jó első benyomást ér. Az emberek szeretik leutánozni, amit a  beszélgetőpartnerük csinál, így ha jó benyomást akarsz tenni, mosolyogj sokat. Ezáltal a veled szembenálló személy is rákezd majd a mosolygásra és sokkal oldottabbnak és pozitívabbnak fogja majd érezni a légkört, amely körülvesz titeket.

Az a mondás is igaz, hogy fontosabb, ahogy elmondunk valamit, mint amit elmondunk. A lelkes hanglejtés, a nem karba tett kezek, a szemkontaktust fenntartása és ha arra felé hajlasz, amerről a beszélgetőpartnered beszél, mintha suttogni akarnál vele, mind a bizalom és a rokonszenv jelei, amelyeket a magad EQ-jú emberek használnak. A pozitív testbeszéd a társalgást a számodra megfelelő irányba terelheti, amennyiben jól használod fel.

4. Hozzád érnek

Amikor hozzáérsz valakihez, a másik emberben oxitocin szabadul fel, amely kellemes érzetet kelt az agyban, ezáltal a beszélgető partnered elkezd bizalmat táplálni irántad. Ezt pedig nagyon egyszerű elérni: elég hozzá egy baráti kézfogás, ölelés, vagy egyetlen érintés is. A bizalom érzése pedig sokat jelenthet, mivel a kapcsolatok nem kizárólag szavakra épülnek: nem mindegy az sem, hogy mit érzünk alapvetően a másikkal kapcsolatban.

5. Nem akarnak a figyelem középpontjában lenni

Az emberek alapvetően idegenkednek azoktól az emberektől, akik folyton figyelmet követelnek meg maguknak. Egyáltalán nem kell tehát extrovertált személyiséggé válnod annak érdekében, hogy mások megszeressenek téged, sőt. Amennyiben barátságos, magabiztos és velős társalgásokat folytatsz, az emberek sokkal több figyelmet fordítanak majd rád, mint ha fennhangon mondanád el történeteidet.

Abban az esetben, ha nagyközönség előtt kellene beszélned, mond el, mennyire hálás vagy azoknak az emberek, akik segítettek ide jutni. Ez klisének hangzik, mégis pozitív érzelmeket vált ki a hallgatóságodból, mivel nem magaddal foglalkoztál, tehát szerény voltál. Ez pedig már nagyon közel áll a rokonszenveshez.

6. Nem ítélkeznek és természetesen viselkednek

A természetesség és az őszinteség már majdnem elég ahhoz, hogy rokonszenvesnek tűnjünk mások számára. Az ember alapvető tulajdonsága, hogy vonzza az őszinteség, mivel ebből rögtön arra következtetünk alapvetően, hogy megbízhatunk a másikban. Nehéz úgy kedvelni valakit, hogy igazán meg sem tudod ítélni, ki is ő valójában. A rokonszenves emberek magukat adják, nem akarják megváltoztatni személyiségüket, mivel elég magabiztosnak érzik magukat ezek nélkül is a bőrükben.

A kedves emberek egy másik tulajdonsága még a nyitottság is, amely megközelíthetőnek és érdekesnek tünteti fel őket mások szemében. Gondolj csak bele, mennyire nem szeretünk olyan emberekkel beszélgetni, akik előre véleményt formálnak valamiről és azt semmilyen körülmények között sem hajlandóak megváltoztatni. A megközelíthetőség a munkahelyen is kifizetődő, mivel az új ötletek és a segítség ez úton érhető el leginkább mindenki számára.

A rokonszenves embereknek van még egy fontos tulajdonságuk: amint beszélgetésbe keverednek, elrakják a mobiltelefonjukat. Semmi sem kiábrándítóbb annál, mint amikor beszélgetni próbálsz valakivel, ám ő közben chatel vagy a Facebookot böngészi. Ha tehát megközelíthetőnek és rokonszenvesnek akarsz tűnni, társaságban nem nyomkodod a mobilod és betartod az általunk leírt tippeket. Az elején talán nehéz lesz, ám gyorsan bele lehet tanulni ebbe a szerepbe is, ami biztosan meghozza a várt sikert.

Korábbi cikkünkből megtudhatjátok, mik a biztos jelei annak, hogy valaki kényelmetlenül érzi magát a társaságunkban.

Borítókép forrása: mensxp.com

Hozzászólások