Az állásinterjú követelményei és leggyakoribb kérdései

Az állásinterjú követelményei és leggyakoribb kérdései

2016-03-21

Mindenki álmodozik az ideális munkahelyről, azonban megszerezni az áhított állást nem is olyan könnyű. Amit mindig szem előtt kell tartani az, hogy a komoly állások komoly interjúkkal járnak. Ha egy interjún jól teljesítesz, betartod annak „követelményeit”, megfelelően viselkedsz, a kellő szaktudás benne van a fejedben, a gyakorlati tudás pedig az ujjaid között van, nem lesz gond. Ha figyelmesen végigolvasod cikkünket, hamarosan a legfontosabb információk birtokosa leszel!

Egy állásinterjú mindig az adott cég és a betölteni kívánt pozíció köré épül. Ennek ellenérenéhány pontban összegezhető a sikeres állásinterjú receptje:

 1. Felkészülés
 2. Bemutatkozás
 3. Leggyakrabban feltett kérdések
 4. Elköszönés, lezárás.

Még mielőtt elindulnál a nagy napon, vennéd a kabátodat és új céljaiddal a fejedben belevágnál a sorsdöntő beszélgetésbe, fontos, hogy gondosan felkészülj az interjúdra. Nézz utána a cégnek! Hogy pontosan mivel foglalkozik, mit lehet tudni a cégtörténetről. Jegyezz meg minél több adatot! Milyen vállalati struktúra jellemzi a céget és tudd azt is, hogy mi jellemző a pozícióra, amire jelentkeztél. Ha az interjúztató látja felkészültségedet, egy jó pontot biztosan szerzel nála.

Jó tanács: még az interjú előtt érdeklődd meg az interjúztatód nevét telefonon vagy e-mailben. Ha valakit a nevén szólítunk, az már eleve bizalmat feltételez.

Mint ahogy az ápolt megjelenés is szimpátiát szül, az öltözékünk egyenesen személyiségünkről árulkodik. A hölgyek lehetőleg kosztümöt viseljenek. Ne nagy táskával, hanem kisebb szütyővel érkezzenek, amibe kényelmesen elférnek a legfontosabb személyes tárgyak: a telefon, a pénztárca, néhány zsebkendő, az Önéletrajz, egy jegyzettömb és egy toll. A cipő ne legyen se túl lapos, se túl magas. Az ideális az, amiben jól érzed magad, ami kényelmes, és ami finom eleganciával illeszkedik hozzád. Nem kirívóan, hanem inkább visszafogott módon.

A nők mellett a férfiak is kerüljék a harsány feltűnést, az erős színeket. Legjobb, ha öltönyt vesznek fel fehér inggel, nyakkendővel. Fontos, hogy a zokni ne üssön el a nadrágtól és a cipőtől. Tehát fekete nadrághoz és cipőhöz sohase fehér zoknit válasszunk. Ez inkább „illúzióromboló”, mintsem elegáns.

Ha már fel vagy öltözve, összeszedett vagy és időben el is indultál, tehát nem késtél, lépj be az épületbe, keresd a megfelelő személyt és várj a bemutatkozásra, ugyanis a második pont ez lesz. Eddig nem tulajdonítottál nagy jelentőséget a bemutatkozásnak? Ezek után másképp lesz. A magabiztos bemutatkozás ugyanis a belépőd új munkáltatód felé. Egy korrekt, tárgyilagos, mégis frappáns bemutatkozás megalapozza az interjút. Jó hangulatot, légkört csinál, ráadásul Te is éreztetheted, hogy az interjúztatóval egyenlő felek vagytok. Neked is van jogod kérdezni, nem csak a másik félnek. Sőt még külön előnyt szerzel magadnak, ha van bátorságod kérdéseket feltenni, hiszen ezzel megint csak érdeklődésedet fejezed ki a cég iránt.

A harmadik pontban találjuk a leggyakrabban feltett kérdéseket. Amik ugyan általánosak, de ismétlődnek az interjúkon pozíciótól, szakmai elvárástól függetlenül. Érdemes ezeket többször átvenned magadban. Mérlegelned, hogy adott kérdésre adott szituációban vajon Te mit válaszolnál. Az is nagyon hasznos, ha valakivel megosztod gondolataidat vagy eljátszod a szituációt. Minél többet foglalkozol a kérdéssel, minél többet gyakorolsz, annál jobban fogsz teljesíteni az interjún is. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy kipihent legyél és egyél-igyál a megmérettetés előtt.

Lássuk hát, mik a leggyakoribb kérdések!

 • Miért váltasz munkahelyet?
 • Mi volt eddigi életed során a legnagyobb sikered és kudarcod?
 • Mondj magadról öt jó és öt rossz tulajdonságot!
 • Hogyan látod magad öt év múlva?
 • Hogyan kezeled a stresszes szituációkat?
 • Jó csapatjátékosnak tartod magadat? Miért?
 • Mond el, milyen számodra az ideális munkahely, az ideális munkahelyi légkör!
 • És természetesen értékesítői pozíció betöltése esetén az „add el nekem ezt a tollat” sem maradhat el.

Az interjúk többségében ezekhez hasonló kérdésekkel biztosan találkozni fogsz. A „mutatkozz be néhány mondatban” kérdéssel mindenképpen. Ezen kívül bele csöppenhetsz váratlan szituatív játékokba, melyek a személyiségedet, leleményességedet és találékonyságodat mérik fel. Ezek azért nagyon hasznosak, mert az elméleti tudás mellett a gyakorlati tudást is felmérik. Fontos azonban, hogy bármilyen váratlan helyzetbe kerülj, próbáld hideg véredet és nyugalmadat megőrizni. Légy laza, de ne ess szét.

Az összeszedettséget próbáld az interjú legvégéig, a lezárásig megtartani. Mosolyogj elköszönéskor is. Tartsd a szemkontaktust, ha kaptál kávét, azt is köszönd meg. A végén nyugodtan megkérdezheted, hogy mikorra várhatsz visszajelzést az interjú kimenetelét illetően. Mond el, hogy mikor kereshetnek telefonon, fejezd ki a szándékodat, hogy e-mailen addig mindenképpen tartsátok a kapcsolatot.

A felkészültség, a higgadt és profi megnyilvánulások minden HR-es szemében bizalmat és szimpátiát gerjesztenek. Ha a pozíciódnak megfelelően menedzseled magad, könnyen elképzelhető, hogy az Önéletrajzodon majd egy piros felkiáltójel fog szerepelni, ami egyet jelent azzal, hogy benne vagy a legjobban teljesítő és esélyesek táborában! Sok sikert kívánunk ehhez mi is Neked!

Képek forrása: Pixabay.

Hozzászólások