Álmoktól a megvalósításig: egy vállalkozás beindítása

Álmoktól a megvalósításig: egy vállalkozás beindítása

2016-11-16

"Már fiatal koromban is vállalkozó akartam lenni. Ezt a törekvésemet megbeszéltem a karrier tanácsadóval az iskolában, a szüleimmel és a barátaimmal is. A terveimet szövögettem a kollégiumok konyhájában, gyakran még hajnali háromkor is. Aztán a nagyvállalati struktúra beszippantott. Már teljesen le is tettem a terveimről, amikor egy gyermekkori baráttal futottam össze és beszélgetni kezdtünk a régi időkről. Ekkor neki is elmeséltem, hogy nagyon szeretnék egy saját céget indítani."  Megfogta a kezem és ez kérdezte: "Ric, már 20 éve beszélsz erről, nem gondolod, hogy lassan ideje lenne cselekedni is?"

celok
Fontos, hogy mindig teljesíthető céljaink legyenek
Forrás: Pinterest

"A dolgoknak úgy lehet nekiveselkedni, hogy az ember abbahagyja a beszélgetést róluk és cselekszik."- mondta egyszer Walt Disney. Így tett Ric Kelly is: belevágott végre a saját vállalkozásába, nem csak beszélt róla.

Álmok és elképzelések

- a két dolog teljesen más, állítja a szakember.

Álmok:   

  • Bensőségesek
  • Kérész életűek
  • Vágyottak

Elképzelések:

  • Nyitnak a világ felé
  • Tartósak
  • Struktúrájuk van
  • Szándékot fejeznek ki

Az álom egy vágyott dolog, míg a az elképzelés már cselekvésre késztet: az álom egy hely, ahová mehetnénk, míg az elképzelés által már tartunk valahová. A víziót Robert Ritz így fogalmazza meg könyvében: egy hibrid a jövőbeni állapot aközött, ahová tartasz és a jelenlegi, kiindulási pont között.

Így jussunk egyről a kettőre

6 tippünk ahhoz, hogy kezdjük el formába önteni céljainkat és hogy építsünk fel egy vállalkozást a semmiből.

1. Az álmok formába öntése: vizualizálj!

A kreatív vizualizáció lehetővé teszi, hogy a képzelőerőnk által megvalósítsuk azt, amit igazá szeretnénk az élettől. Ezt a technikát a sportolók is gyakran alkalmazzák az edzések és a versenyek során, hogy pozitívan motiválják magukat: elképzelik, hogy ők állnak a dobogó legfelső fokán és a nyakukban lóg az aranyérem. Ez annyi pozitív energiát szabadít fel bennük, hogy tényleg képesek megnyerni a versenyszámukat. Ezt persze egy vállalkozó is ugyanígy el tudja játszani, elég csak leképzelnie, hogy a saját irodájában ül, a főnöki székében és a kollégák éppen a nyereségről szóló kimutatásokat elemzik vele szemben. Szóval, milyen vállalkozásba is akarsz kezdeni?

2. Fontossági sorrend

Convey: Az effektív emberek 7 szokása című könyve szerint ki kell tűznünk egy végső célt, amit idővel el szeretnénk érni és meg kell terveznünk pontosan az ahhoz vezető lépcsőfokokat. Alapvetően apró célokat kell magunk elé kitűzni, amiket biztosan képesek vagyunk elérni, de azért meg kell dolgoznunk értük. A kisebb célok elérése eltölt majd minket pozitív energiával, így nem lesz olyan nehéz elérni a fő célt sem, nem fáradunk bele a hosszú és rögös út buktatóiba.

celok
Így kell megfogalmazni a
lépcsőfokokat álmainkhoz
Forrás: boldogsagtervezes.hu

3. Mérföldkövek

"A hegymászók nem mindig a hegy legaljáról kezdenek el mászni, sokszor megnézik, hova akarnak mászni, majd még lejjebb ereszkednek."- mondta egyszer Warren Bennis. Ugyanez érvényes lehet a célok kitűzésénél is: gondolatban ki lehet tűzni először a legtávolabbi célt, majd visszafelé haladni és időközi állomásokat kitűzni, amikhez érdemes időpontot is fűzni és azt legalább hozzávetőlegesen betartani, mert egyébként a folyamat nagyon elhúzódhat.

Stephen Morris professzor kidolgozott egy teóriát, miszerint ha egy 5 milliméteres dominóval kezdenénk egy sort és minden alkalommal csak másfélszer akkora lenne a következő, akkor elég lenne mindössze 29 dominót sorba állítani, hogy azok ledöntsék az Empire State Buildinget. A lényeg, hogy ha egy icipici célt tűzünk ki magunk elé és minden nap csak egy minimálissal emelünk a tétet, nemsokára már jóval előrébb fogunk tartani, akár a vállalkozásunk építésében is. (Persze ez az életünk más területein is alkalmazható, mondjuk a selejtezésnél.)

4. A folyamat ellenőrzése

Az a legjobb az egyre nagyobb célok kitűzésében, hogy elérésük számszerűsíthető, így bárki is nézzen bele a tervezési folyamatba és tekintse át a már elért célokat, mindenki láthatja, már mennyivel közelebb tartunk a dobogó felső fokának elérésében. Az pedig nagyon jól esik, amikor a szeretteink, a befektetőink vagy a munkatársaink megdicsérnek minket.

5. A segítség is jól jöhet

Azok az álmok, amiknek köze sincs a valósághoz és nem vagyunk képesek hozzájuk felépíteni egy ép struktúrát, könnyen áldozatul eshetnek az "álomrablóknak". Ezért szükséges az álmainkat minél előbb formába önteni és papírra vetni, ezek már nem vesznek el olyan könnyen. Ha pedig valakivel megvitatjuk az érzéseinket, félelmeinket, a kitűzött célokat, akkor biztosan sokat haladunk, mivel a kimondott szavaknak teremtő ereje van. Ráadásul a támogatásra is szükségünk van: erre pedig úgy tettünk szert, ha a körülöttünk élőkkel megvitatjuk a vágyainkat és azokat a prioritásainkat, amik a sikerhez vezető utunk részei.

6. Fel is kell tudnia adni

Tudom, erről a pontról nem sok szó esik, általában mindig arra biztatunk mindenkit, hogy bármit el tud érni, amit csak a fejébe vesz, de a való világban ez azért nem teljesen van így. Vannak olyan célok, amiket akkor sem tudunk elérni, ha belegebedünk, így ha úgy érezzük, hogy semmit sem vagyunk képesek megvalósítani és a céljaink csak elszívják az energiánkat, egy pro- és kontra lista megírása után, ha a pro érvek nyertek, talán érdemes új lehetőségek után nézni.

Persze soha nem szabad felhagyni az álmodozással, mivel azok az igazán szegény emberek, akik álmodni sem tudnak, vagy legalábbis ezt tartja a mondás. Az álmaink tesznek minket emberré és általuk fejlődik a társadalom és maga az ember is egyre tovább- és tovább, ezek vezetnek el minket a következő lépésekhez. Gondoljuk csak el, hol tartanánk ma, ha Bill Gates annak idején nem keresi a lehetőségeket és nem meri megálmodni a Microsoftot... /Forrás: entrepreneur.com/

Borítókép forrása: Getty Images

Hozzászólások