Kreatív munka - így válj sikeressé

Kreatív munka - így válj sikeressé

2016-09-08

Az IBM nevű vezető tech cég vezérigazgatója szerint, 60 százalékban azon múlhat egy-egy vezető pozíció sorsa, hogy az arra pályázó emberek közül ki a kreatívabb, mivel ez a képesség segít a problémák megoldásában és a felmerülő kérdések gyors megválaszolásában. A kreativitás magja pedig mindenkiben benne él, így ezekkel az egyszerű tippekkel rátalálhatunk saját erőforrásainkra.

Hoztunk tehát 7 mindennap használatos trükköt annak érdekében, hogy rávegyétek magatokat a hagyományostól eltérő gondolkodásra.

1. Tartsd magad a napirendedhez!

Ne gondold azt, hogy egy kreatív embernek nincs szüksége napirendre és káoszban kell élnie. Ez talán egy millióból egy embernek kifizetődő, aki egyébként rocksztár. A normál embereknek azonban nagyon is szüksége van a tervezésre. Staphen King is egy nagyon szigorú írási rutinnal tudta csak elérni azt a hihetetlen példányszámot eladott könyvekből, amelynél most tart. Ez pedig már több mint 350 millió kötet!

William Jones pszichológus szerint azzal, hogy tervezünk, az elménk kitisztul, ráhangolódik a teendőkre és elhessegeti a negatív gondolatokat, hogy valamire nem vagyunk képesek. A legjobb taktika tehát a napunkat egy 20 perces tervezgetéssel és gondolkodással kezdeni arról, miket is kell aznap véghezvinnünk: ez kiváló napindító, amitől az egész napi rutin gördülékenyebbé válik.

2. Kreatív figurák társasága

Albert Einstein mondása volt az, hogy "A kreativitás ragadós, terjeszd Te is!". A tudomány pedig bebizonyította ezt, ám ők úgy fogalmaznak, hogy a kreativitás olyan, mint egy vírus. Ha vezető pozícióban vagy, érdemes kreatív ötleteidet megosztani csapatoddal, majd arra kérni őket, hogy gondolkozzanak el a felvetéseiden és adjanak visszajelzést azokra. Ez a legegyszerűbb módja a kreativitás megsokszorozásának, csak bírni kell hozzá a kritikákat is!

3. Érezd jól magad!

Mit gondolsz, a Google miért küldi munkaidőben bowlingozni és a röpizni a dolgozóit? Azért, mert a tudomány mai állása szerint a szórakozás bekapcsolja az agy kreativitásért felelős részét. Ezen kívül pedig a játék csökkenti a stressz szintünket, növeli az optimizmust, a koncentrálóképességet és a motivációért is kezeskedik. Ez a dolog elsőre kontraproduktívnak tűnik, azonban a munkával töltött időben jóval többet tudsz majd figyelni, ha néha hagysz magadnak egy kis szünetet a szórakozásra is.

4. Mozgás a természetben

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a mozgás fontosságát, sőt azt sem, mennyire jót tesz agyunknak és testünknek, ha mindezt a természetben tesszük. Vajon ki szokott meetingeket tartani a természetben, sétálás közben? Igen, Mark Zuckerberg és Jack Dorsey is gyakran egy kis kirándulással kötik össze a legfontosabb tervek megbeszélését, hiszen már rájöttek, hogy az irodából kiszakadva még produktívabb a tevékenységük.

Amennyiben Te is előnyt szeretnél kovácsolni a természetből, térj át arra, hogy a reggelid vagy ebéded a szabadban fogyasztod el. Hidd el, nem fogsz csalódni a hatásban, hiszen jóllaksz, az agyad is kitisztul és még pozitív energiákkal is feltöltődsz a szünetedben.

5. Mint egy totyogós

A kreativitásunk abban gyökerezik, hogy mennyire vagyunk képesek kívülállóként gondolkodni egyes problémákról. Egy határidők által hajtott világban érdemes úgy viselkedni, mint egy gyerek: mindent megkérdőjelezni és mindent új, hasznos információként felfogni. Ezzel a technikával a gondolataink függetlenednek az eredeti elgondolásoktól és sokkal könnyebben megtaláljuk egy-egy problémára a megoldást.

6. Tűzz ki célokat!

Ha vannak kitűzött céljaid, sokkal nagyobb lesz a motivációd a munkára és minden gondolatod a körül forog majd, hogy ahhoz, hogy elérd, amit kitűztél magad elé, meg kell oldanod a problémát, amivel épp szembenézel, vagy el kell végezned a feladataidat időben. Ez eddig kiváló motivációt jelent. A lényeg, hogy tudj másképp gondolkodni, elvonatkoztatni a már járt úttól!

7. Engedd el a tökéletes fogalmát

Edwin Land, a Polaroid alapítója egyszer ezt mondta: "A kreativitás alapja az, hogy nem félsz kudarcot vallani." Az pedig ismert tény, hogy a stressz megöli a kreativitást. Ne gondolkozz tehát tökéletességben, gondolj inkább a kreativitásra, mint egy folyamatra. Fogd fel, hogy nem lehet mindent tökéletesen csinálni, az hibázik csak, aki dolgozott is. Bőven elég, ha minden tőled telhetőt megteszel az ügy érdekében, nincs szükség arra, hogy minden tökéletes legyen, mivel ez igazából nem is létezik...

Borítókép forrása: sellorelse.ogilvy.com

Hozzászólások