5 készség, ami a jól fizető távmunkához elengedhetetlen

5 készség, ami a jól fizető távmunkához elengedhetetlen

2016-08-25

Mostanra már mindenki tudja mi az a távmunka illetve mik az előnyei. Ha esetleg nem olvastad volna erről szóló cikkünket megteheted itt . A távmunkát ajánló állások száma az elmúlt években közel 36%-al nőtt.

2016 megkérdőjelezhetetlenül a digitális nomádok éve, akik egy laptoppal és egy stabil internetkapcsolat segítségével, az egész világot teszik az irodájukká. Azonban ahogy nő a lehetőségek száma, úgy lesz egyre nehezebb megszerezni a jól fizető állásokat. Ezeknek az elnyeréséhez nem elég a régi jól bevált módszereket alkalmazni. Itt bizony keményen bizonyítani kell, hogy valaki képes az egyedi kihívások teljesítésére.

Cikkünkben megmutatjuk, mi az az 5 készség, ami elengedhetetlen az álom távmunka megszerzéséhez.

1. Kommunikáció

Többszöri Skype illetve telefonos beszélgetés, megosztott Google Dokumentumok stb. Ezek a leginkább távmunkában használt kommunikációs eszközök. Az ezeken folyó kommunikáció határozza meg az eredményességet, illetve a hatékonyságot. Nem elég, hogy a jelölt tökéletesen beszélje az adott nyelvet (ez az esetek 90%-ban az angol), hanem hogy ezeken a csatornákon hatékonyan kommunikáljon a csapat többi tagjával. Az ideális jelölt nem szorul rá a sok segítségre, nem fogalmaz homályosan.

2. Szervezettség

Az otthoni irodádban nincs ott a főnököd, aki megáll az asztalod felett és ellenőrzi, hogy mire haladtál eddig. Az biztos, hogy a távmunka során nincs akkora felügyelet és kontroll, több önfegyelmet követel a munkavállalótól.

Tehát az interjúk során mutasd meg a munkáltatóknak, hogy milyen eszközöket használsz a komplex projektek menedzseléséhez, illetve mivel növeled a hatékonyságod. Ezek az eszközök a távmunkában dolgozó ember legjobb barátai. Ilyen eszközök például a Trello vagy a TopTracker.

3. Megfelelő technológia használata

Elengedhetetlen, hogy a jelölt képes legyen a leginkább használt online kollaborációs eszközök, operációs rendszerek, és platformok használatára. Nem kell rendszergazdának lenni, de ha valaki nincs ezekkel tisztában, az a hatékonyság rovására megy.

Például szinte mindenki használta már a Skype-ot, azonban tudtad, hogy vannak bizonyos funkciói, amik megkönnyítik a közös munkát? Fontos, hogy be kell bizonyítanod, hogy technológiai téren is egy erős alaptudással rendelkezel, így gyorsan be tudsz illeszkedni bármilyen csapatba.

4. Motiváció

Otthon annyi minden el tudja vonni a figyelmünket. A napfény, a kutya aki játszani hív, egy hosszabb szünet. Mindenkinek ismerősek ezek a szituációk. Mint amikor a vasárnap reggeli pihenés, vasárnap estébe csap át, még a rengeteg házimunka tudatában is.

Egy otthon dolgozónak azonban egy pillanat alatt tudnia kell koncentrálni, és a figyelmét a munkára kell fókuszálnia. A munkáltatók is az olyan munkaerőt keresik, akiknek nincs szüksége a hagyományos strukturált útmutatásra, illetve a nyomásgyakorlásra, hogy működjön a motiváció.

Azok a típusú emberek, akik tudják mire van szükségük, kidolgozzák a pontos céljukat, majd szisztematikusan megvalósítják azt, a munkáltatók főnyereményei. Mutasd be hogy mennyire proaktív vagy, illetve ha alkalmad adódik rá, demonstráld azokat a szokásokat, vagy akár egy jó ötletet, kisebb projektet is, amiről úgy gondolod, hogy érdekelheti a vállalatot.

5. Egyensúly

A távmunka egy újfajta radikális munka-magánélet egyensúlyt alakít ki, és a munkáltatók tisztában vannak vele, hogy a hatékonyság az elégedettséggel párosul.  Emiatt sok vállalat ösztönzi az utazást, illetve komplett vakációs csomagokat ajánlanak fel a dolgozónak. Felismerték, hogy a boldog dolgozó a legjobb dolgozó.

A leendő munkáltatók azt szeretik, ha a jelöltek pezsgő munkán kívüli életet élnek, így képesek feltöltődni. Egy biztos az interjú folyamán érdemes erre is kitérni, hogyan tartod egyensúlyban a munkád és a magánéleted, illetve az hogy befolyásolja a munkádat.

Habár a munkáltatók ezeket a képességeket keresik, azt a jelöltet fogják választani, aki be tudja bizonyítani, hogy jól kezeli a távoli munkahely sajátosságait. Mutasd meg nekik, hogy milyen jól boldogulsz ebben az egyedülálló munkakörnyezetben, és hamarosan már el is fogadhatod a nagylelkű állásajánlatukat.

Borítókép forrása: entrepreneur.com

Hozzászólások