15 életmentő tény: érdekes tudnivalók a mindennapokhoz

15 életmentő tény: érdekes tudnivalók a mindennapokhoz

2016-08-26

Azt mindenki tudja, hogy nem szabad vezetés közben telefont használni, illetve hogyha véletlenül valaki begyullad, akkor le kell vetnie magát a földre, és ott kell gurulnia. Azonban az élet hozhat olyan szituációkat is, amire nincs kéznél mindig ilyen gyors reakciónk.

 

A Quora oldal kommentelői összeszedték a legjobb tippjeiket, amiket érdemes megjegyezni, hiszen egy veszélyes szituációban komoly problémák kerülhetőek el velük. Ezekből szemezgetünk Nektek!

1. Az agyad nem tudja egyszerre kezelni a sétálást, illetve a telefon nyomkodását

Mindkét tevékenység nagy kognitív terhelést jelent, így teljes mértékben nem lehet egyszerre mindkettőre figyelni. Az ember így ugyan látja a felé közeledő veszélyt, azonban az agy nem dolgozza fel az információt, és nem tud rá reagálni. Tehát egy jó tanács mindenkinek: Nézz fel!

2. Az autó holttereinek megszüntetése a tükrök jó beállításával

A vezetői engedéllyel rendelkezők megtanulták, vagy jó eséllyel tanították neki, hogy elindulás előtt hogyan kell beállítani a jármű tükreit. Olyan családokban, ahol többen is használnak egy autót, a legtöbb esetben elmarad a tükrök beállítása, pedig mindenkinek személyre kell ezt szabnia. Csak egy pár másodperces művelet, viszont sok baleset és kellemetlen szituáció megelőzhető lenne vele.

3. A hő a folyadékon keresztül gyorsabban áramlik, mint a gázon

Miért is fontos ez? Aki hideg helyre készül, az meg szeretné magát védeni a kihűléstől. A nedves bőr jobban vezeti a meleget, mint a száraz bőr, ezért érdemes gyapjú zoknit vinni pamut helyett. A gyapjú több nedvességet képes magábaszívni és ott tartani, így a száraz láb = meleg láb.

4. Folyadékpótlás gyanánt sose egyél havat, csak ha nagyon muszáj

A test nagyon sok energiát használ el arra, hogy az anyagot egyik halmazállapotáról a másikra alakítsa. Emiatt szabad csak végszükség esetén havat enni, hiszen ami pici vizet kinyerünk belőle, az rengeteg értékes testhő elvesztésével jár.

 

5. Ha a repülő kényszerleszállást hajt végre vízen, nem szabad azonnal felfújni a mentőmellényt

A víz ugyanis betör az utastérbe, ahol hirtelen elég nehéz lesz mozogni, illetve az ereje is nekisodorhatja bárminek az embert. Tehát nyugodtnak kell maradni, ki kell úszni a gépből és utána felfújni csak.

6. Hogyan alkalmazd a Heimlich-féle műfogást saját magadon?

heimlich műfogás
A Heimlich-féle műfogás
Forrás: anatomyatlases.org

Ha valakinek torkán akad egy idegen test, akkor ezt a fogást szokták használni, hogy elmozdítsák azt. Most néhány ember rájött, hogy nem kell ehhez segítség, önmagunkon is elvégezhetjük.

  1. Az erősebbik kezünket ökölbe szorítjuk, a bordák alá és a köldök felé helyezzük, majd a másik tenyerünket ráhelyezve úgy állunk, hogy határozottan tudjunk nyomni.
  2. Az öklünket a rekeszizomhoz fel és benyomjuk (a gyomor tetejénél), majd ugyanezt többször megismételjük, míg a torkunkon ragadt tárgy elmozdul.

 

7. Ha új helyre utazol, akkor mindig legyen erős antihisztamin nálad

Az antihisztamin az allergiás reakciókra ellen van, csillapítja a tüneteket, amik kezelés nélkül akár halálosak is lehetnek.  Ha új környezetbe utazol, akkor találkozhatsz olyan új dologgal, amiről kiderül, hogy allergiás vagy rá. Ilyenkor jól jön a gyógyszer, elkerülhetőek vele a nagyobb problémák. Nagyon fontos megfogadni ezt a tanácsot, mert sokan csak legyintenek a potenciális veszélyre!

8. Az emberi test tűréshatárai a „3-s szabály-t” követik

A túlélő szakértők használják ezt a fajta szabályt. Levegő nélkül 3 percet bírunk ki, 3 órát extrém időjárási körülmények között menedék nélkül, 3 napot ivás nélkül, míg evés nélkül 3 hetet.

 

9. A tűzhelyen égő olajat le kell takarni, nem szabad vízzel oltani

Sosem szabad égő olaj oltására vizet használni! A vízmolekulák ugyanis lesüllyednek az edény aljára, ahol azonnal elpárolognak és a lángokat még magasabbra vetik. A tűztől meg kell vonni a hőt, vagy az oxigént.

10. Ha egy éles tárgy átszúr vagy megdöf, sosem szabad kihúzni!

Ez egy eléggé köztudott, a filmekben is elég sokszor elővett alapvető elsősegélynyújtó szabály. Ha egy idegen test döfi át a testünk, akkor nem szabad kihúzni, ugyanis a tárgy elzárja a vér útját. Amint kihúzzuk, a vérzés sokkal intenzívebb lesz és el is vérezhetünk akár. Helyette be kell kötni a sebet és megakadályozni a vérzést amennyire csak lehet, addig, amíg orvosi segítséghez nem jutunk.

11. A lakástüzekben a legtöbb halált a füstmérgezés okozza nem az égés

Nagyon fontos szabály: tűz esetén a lehető legalacsonyabban kell lenni közel a padlóhoz, mivel a füst felfelé száll, és a lehető legkevesebbet kell belőle belelélegezni.

 

12. Ha nyilvános helyen bajba kerülsz, egy embertől kérj segítséget

Egy közismert pszichológia jelenség, ha nyilvánosan valaki segítségre szorul, az emberek képesek ignorálni, hisz arra várnak, hogy majd valaki más segít. Így ha képes vagy rá, egy embert válassz ki és tőle kérj segítséget, sokkal nagyobb az esélye, hogy segítséget fogsz tőle kapni!

13. Egy erős zseblámpa nagyszerű fegyver lehet a támadók ellen, főleg éjszaka

Nem kell feltétlenül önvédelmi eszközt magadnál hordani, elég egy jó erős (300+ lumen) zseblámpa is. Főleg éjszaka nagyon jól elvakítható vele a támadó, és annyi időt lehet vele nyerni, hogy el tudsz menekülni.

14. Ha eltévedtél a hegyekben mindig keress egy kerítést, vagy egy vízfolyást

A vízfolyás lefelé folyik, így levezet a hegyről és mindig egy nagyobb vízhez tart, ahol már jó eséllyel lehet embereket találni.

A kerítés pedig vagy egy úthoz, vagy egy építményhez vezet.

15. A vészkijáratok előzetes megkeresése segít a veszélyhelyzetben

Ez egy vészhelyzetben előtörő pszichológia jelenség miatt fontos. Az emberek képesek azt gondolni, hogy minden rendben lesz, még akkor is ha komoly veszélyben vannak és menekülni kellene. Persze az sem másodlagos, hogy így tudjuk, hogy merre szaladjunk.

A vészkijáratok előzetes „feltérképezése” felkészíti a tudatalattink arra az eshetőségre, ha menekülni kell.

Borítókép forrása: pixabay.com

Hozzászólások