EU: Fizessenek adót a robotok is!

EU: Fizessenek adót a robotok is!

2016-07-04

Az Európai Parlament nemrég kiadott tervezetében, amely a robottechnológia hatásairól szól, feketén-fehéren leírják, hogy a robotok néhány tíz éven belül el fogják lopni az emberek munkahelyeit, így tulajdonosaikat adófizetésre kívánja kötelezni a Parlament.

 

Az európai döntéshozók figyelmét arra is felhívták, hogy a mesterséges intelligencia megnövekedett arányú használata és a fokozott automatizálás komoly etnikai és jogi kérdéseket vet fel, melyek szabályozatlansága katasztrófához is vezethet.

"Néhány év múlva a robotok túlszárnyalhatják az emberek szellemi szintjét, amire ha nem készülünk fel módszeresen, akkor az emberek nem biztos, hogy képesek lesznek továbbra is irányítani a saját teremtményeiket. Ez pedig akár az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti."- áll a tanulmányban.

robots
Robotok és emberek együtt dolgoznak
Forrás: tothedeathmedia.com

A dokumentumban hosszasan taglalják, hogyan is kell szabályozással felkészülni a robotok elterjedésére a mindennapjainkban. A mesterséges intelligencia használatát pedig már mint új ipari forradalmat emlegetik.

 

A törvényjavaslat szerint a robotok felelősségre vonhatóak lennének az általuk okozott károkért (például a munkahelyek számának csökkenéséért),  a tulajdonosnak be kellene jelentenie a hatóságok felé a gépeket, továbbá a kommunikáció a robotok és emberek között szabályozott lenne. A törvényben külön hangsúlyt fektetnének az emberek magánéletére, biztonságára, integritására, emberi méltóságára és függetlenségére.

 

Amennyiben pedig a robotokat nagy tömegben kezdenék valamikor az emberek helyett alkalmazni, akkor az Európai Bizottság rákényszerítené a munkáltatókat  a robotok utáni adó- vagy társadalombiztosítási hozzájárulás fizetésére is. A munkanélküliség felszámolását külön pontba foglalták a törvényjavaslatban.

Arra kérdésre pedig, hogy a robotoknak lehet-e öntudatuk, azt az erkölcsi kódexet kívánják törvénybe foglalni, amit a science fiction író,  Isaac Asimov foglalt szavakba, miszerint: "Egy robot sosem veszélyeztethet emberi életet, gazdájának pedig mindig, minden körülmények között engedelmeskednie kell."

A jelentéstervezetet az egyik luxemburgi EP-i (Európa Parlament) tag, Mady Delvaux nyújtotta be, megszavazására pedig az év vége felé kerülhet sor. Az EP Jogi Bizottsága áprilisban már tartott az ügyben meghallgatást, ahol az egyik neves ügyvéd,  Pawel Kwiatkowski  ezt nyilatkozta a témáról: "Amíg csak egyszerű algoritmusokról van szó, nem történhet probléma, de amikor már bonyolódik a dolog és képbe kerül a mesterséges intelligencia, akkor komolyan el kell gondolkodnunk a lehetséges megoldásokon."

Borítókép forrása: reuters.com

Hozzászólások