Sikerre vinni egy vállalkozást 1 év alatt... Lehetséges?!

Sikerre vinni egy vállalkozást 1 év alatt... Lehetséges?!

2016-11-16

Natalie MacNeil Emmy-díjas producer, az egyik legismertebb női vállalkozó, blogger és olyan sikerkönyvek szerzője, mint a She Takes on the World. MacNeil céljául tűzte ki, hogy vállalkozásokat virágoztat fel az egész világon inkubátorházak segítségével, mindössze 12 hónap alatt. Ahhoz adott tanácsokat az entreprenuer.com-on, hogyan csinálhatjuk meg mi ugyanezt, az ő segítsége nélkül.

1. Csendesítsd le az elméd!

MacNeil az egyetem után a saját útját akarta járni, de ezt az ötletet sem családja, sem barátai nem támogatták. Mindenki azt mondta neki, hogy először el kellene helyezkednie egy cégnél, ahol valódi tapasztalatokra tehetne szert. Ezen kívül saját magának is voltak kétségei, így inkább maga mögött hagyott mindenkit és mindent, átköltözött teljesen egyedül Európába. "Néha szükségünk van az elszakadásra. Érezzük, hogy ez a jó nekünk. Steve Jobs egyszer azt mondta, hogy túl sokszor nem figyelünk saját belső hangunkra, pedig tudjuk mi a jó nekünk, csak a körülöttünk levő emberek véleménye és tanácsai elnyomják azt."

A sikeres vállalkozó szerint az a lényeg, hogy hallgassunk az ösztöneinkre, mivel ezek vezethetnek el minket az összhanghoz magunkkal, általuk megtalálhatjuk mit akarunk csinálni és hol akarjuk azt csinálni.

2. Időnk arra van, amire akarjuk

Amikor MacNeil belekezdett a She Takes on the World projektbe, már az első vállalkozását vezette a társával. Míg mások reggel kilenctől délután ötig dolgoztak, ő már reggel ötkor az irodában ült és a másik, épülőben lévő projektjével foglalkozott. Kis lépésekben építette fel az egészet: e-maileket írt, tárgyalt, blogot írt vagy videókat forgatott. Mindezt tényleg igazán kis lépésekben.

3. Maximális időkihasználás

Amikor az ember csinál valamit, akkor érdemes minden percet kihasználni az adott tevékenységre. MacNeil például vasárnap tervezi meg mit fog főzni, bevásárol majd egy egész hétre el is készíti az ennivalót, hogy hét közben ne kelljen ezzel töltenie az idejét. Imádja halmozni a tevékenységeket, ez az ő igazi hobbija.

Egy évben mindössze nagyjából 4-5 napot tölt videók felvételével, de ez alatt a rövid idő alatt szinte egy egész évre való tartalmat felvesz. Állítása szerint mire adásba kerül egy videó, lehet, hogy már eltelik 9 hónap és ez alatt az idő alatt már meggondolja magát bizonyos dolgokról, így nem minden tartalom felel meg az ízlésének, ami megjelenik. Azonban azt tartja, hogy kész lenni valamivel, még ha nem is tökéletes, akkor is sokkal jobb, mint a semmi. "Vállalkozóként az embernek el kell engednie a tökéletes fogalmát. Ha valamivel már 80 százalékig elégedett lehetek, az nekem bőven elég."

4. Kötelességtudat

MacNeil minden évben komoly mennyiségű tartalmat oszt meg közönségével. Szerinte ma úgy lehet csak egy vállalkozást felfuttatni és sikeresen is tartani, ha konzekvensek maradunk és eltökéltek. A folyamatos posztolás és kommunikáció nagyon fontos. Ha a követőid heti átlag két videóhoz szoktak, akkor azt mindig tartani kell, bármi is történjék, különben elfeledkeznek rólad. "Ez egy nagyon nehéz feladat, sok terhet ró az emberre anyagilag is, így sokan fel is adják. Azonban szem előtt kell azt is tartani, hogy nehéz olyan dolgot találni az életben, ami lelkesítően hat ránk. Nem szabad tehát könynen feladni, ha egyszer rátaláltunk erre a dologra, mert nem akad majd rögtön egy másik, amihez kedvünk lesz és, amiről lelkesítően tudunk majd beszélni bármikor, amikor ezzel kell foglalkoznunk."

MacNeil állítása szerint 2008 és 2011 között egyetlen olyan hét sem volt, amikor ne dolgozott volna a She Takes On The World projekten.

5. Prioritások

Amennyiben már képesek vagyunk maximálisan kihasználni minden időnket, elengedhetetlen, hogy megtaláljuk a megfelelő fontossági sorrendet is. Ha nincs egy összefüggő képünk arról, mit is akarunk véghezvinni, akkor egyszerűen megoldandó feladatokkal töltjük majd a napokat, de semmi produktívat nem leszünk képesek létrehozni. Korábban már írtunk arról, hogy kell fontossági sorrendet felállítani.

 6. Minden a részletekben rejlik

MacNeil a napjait nagyjából 5 percre pontosan tervezi meg, még a forgatási szünetekre is vannak teendői. Szerinte a legnagyobb hiba, amit egy blogot író vállalkozó véthet az, hogy nincs elég terve és mondanivalója, így egy idő után elkezdi nem érdekelni az embereket, amit át próbál adni.

7. Önállóság nélkül nem megy

A vállalkozó úgy került be a Forbes magazinba, hogy minden befolyásos publicistát követetett minden létező csatornán és hozzászólt a képeikhez, videóikhoz, így a köztudatban tartotta magát. Ez persze komoly fordulópontot jelentett karrierje szempontjából. "Ez egy komoly időbeli befektetés, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy kifizetődő. Az üzleti élet az erős kapcsolatok kiépítésén alapul. A Twitter pedig az a hely, ahol olyanokkal is kapcsolatba kerülhetünk, akikkel a való életben esélyünk sem lenne."- nyilatkozta MacNeil.

8. Gondoskodni kell önmagunkról

A híres emberek nagy része, aki pörgős életet él, általában sokat törődik az egészségével: MacNeil is folyton gyümölcs- és zöldségelveket iszik, koffeinmentes kávét, rengeteg vizet fogyaszt, nehogy dehidratálttá váljon és hisz az organikus ételek fogyasztásában is. Gyakran meditál és több légzési technikát is elsajátított már az évek során. "Az egészség gazdagság. Gondoskodnod kell magadról annak érdekében, hogy minden munkát el tudj végezni, amit elterveztél."

A vállalkozó további tippeket is adott, méghozzá olyanokat, amit tényleg minden sikeres vállalkozó betart. Az első az volt, hogy találjunk magunknak támogatást: a barátokkal, a családdal, sőt a befektetőkel is megfelelő kommunikációt kell folytatni ahhoz, hogy nyugodtan csinálhassuk a napi feladatainkat és ezek ne legyenek hatással a kapcsolatainkra. Fontos tudnunk, hogy mindenki mellettünk áll, bármi is történjen, mivel ez kiváló motiváció. Előző cikkünkben pedig arról is írtunk, amelyet MacNeil is kihangsúlyoz, hogy létre kell hoznunk vízióinkat és azokat kell felépíteni, lépésről-lépésre. /Forrás: entrepreneur.com/

Borítókép forrása: najhassan.com

Hozzászólások