Munkák, amelyek veszélyeztetik az egészséget

Munkák, amelyek veszélyeztetik az egészséget

2016-08-01

Egyes munkák, hivatások jóval kárpsabbak az egészségre, mint mások. Jó példa erre egy kórházban dolgozó nővér: ő sokkal nagyobb eséllyel kap el fertőző betegségeket, mint egy irodában dolgozó ügyvéd. Az amerikaiaknak pedig már adatbázisa is van arról, hogy melyik munkánál milyen egészségügyi kockázatok, milyen gyakorisággal lépnek fel.

974 bejegyzett szakmát vizsgálnak az O*NET honlapján, 6 kritérium alapján: mérgező anyagoknak való kitettség, betegség- és fertőzésveszély, veszélyes helyezetnek való kitettség, sugárzásveszély, égésveszély, vágások/csípések/szúrások és az idő, amit ülő munkával tölt a munkavállaló. A legutóbbi tényezőről egyre több kutatásban derítették ki, hogy nagyon káros az egészségre. Ebben a cikkünkben is olvashattok a huzamos ideig való ülés egyik kockázatáról. A maximális összeszedhető pontszám a 6 szempont alapján 100 pont, az összesített egészségre károk pontszámoknál azt fogjátok látni, hogy melyik állás hány pontot kapott ezek alapján a szempontok alapján, és hogy mi befolyásolta leginkább a pontszámot.

12. Pilóta, másodpilóta és repülőgépmérnök
A pilóta és a másodpilóta feladata a repülőgép vezetése, a navigálás, de ugyanakkor komoly döntéseket is kell hozniuk, nehogy az utasok testi épsége veszélybe kerüljön. A repülőgépmérnököknek tudniuk kell repülőt vezetni, megteremteni a repülési feltételeket a műszaki ellenőrzéskor, aminek elmulasztása szintén nem lehetséges és komoly balesetekhez vezethet.

Összesített egészségre káros pontok száma: 55,7, melyben a legveszélyesebb tényezők az ülőmunka, a veszélyes anyagoknak való kitettség és a sugárveszély.

11. Fúrótorony üzemeltető (földgáz és kőolaj)

Azt gondolhatnánk, hogy a magyarokat nem érinti az olajkút-fúrás, azonban már hazánkból is egyre többen dolgoznak ilyen helyeken, mivel nagyon jól fizetik ezt a fajta tevékenységet. A munka egyébként nem bonyolult: a tornyok helyes működését és az anyagok bejutását szabályozzák a munkások, angoltudást azonban igényel a munka.

Összesített egészségre káros pontok száma: 56,0. 100%-ban ki van téve az ember a veszélyes anyagok hatásainak, továbbá a vágásoknak és a veszélyes helyzeteknek is, veszélyes körülmények között.

10. Műtőasszisztensek- és tecnikusok

A műtőtechnikusok felelősek a műtőben használt eszközök működéséért, míg a műtőasszisztensek a műtétek alatt az orvosok keze alá dolgoznak, vagy kisebb műtéteket végeznek. Ehhez szakképzet ápolónak kell lenni, a felelősség pedig itt is hatalmas, mivel munkájuk precízségén emberi életek múlhatnak.

Összesített egészségre káros pontok száma: 57,3. A legnagyobb veszélyt jelentő tényezők itt a fertőzésveszély, a veszély anyagokkal való találkozás és a veszélyes körülmények között való munka.

9. Kazánüzemeltetők és energiamérnökök

A kazánok üzemeltetése és a forró vízzel való munka és tervezés nem véletlenül került fel listánkra, hiszen minden ezzel kapcsolatos tevékenység életveszélyes. ha nincsenek meg a megfelelő körülmények és az emberek nem vigyáznak eléggé arra, hogy mit csinálnak.

Összesített egészségre káros pontok száma: 57,7. Már biztosan kitaláltátok, hogy veszélyes anyagok és - körülmények miatt ilyen magas a veszélyességi pontszám, ráadásul könnyű másféle sérüléséket is elszenvedni, mint például az égés.

8. Szennyvíztisztító rendszerfelelős

A szennyvíztitó rendszerekért felelős munkatársak vagy az egész tisztítási folyamatot, vagy csak abból egy részt ellenőriznek, a gépek működéséért és a tisztított víz minőségének ellenőrzéséért is felelősek.

Összesített egészségre káros pontok száma: 58,2. A fekáliával való lehetséges érintkezés komoly kockázatot jelent, így a veszélyes anyagokkal való érintkezés itt is a legbefolyásolóbb tényező volt a végső pontszámban. Az emberek ilyen helyen ráadásul ki vannak téve a szélsőséges körülményeknek is, ráadásul a lehetséges sérülések aránya is elég magas.

7. Szövettan elemző

Erre ugye nem számítottál? Pedig a laboránsok komoly fertőzéseknek vannak kitéve, miközben a beteg vagy halott emberektől és állatoktól vett mintákat elemzik és a metszeteket készítik, hogy a vizsgálatok lehetővé váljanak.

Összesített egészségre káros pontok száma: 59,0. A leginkább befolyásoló tényezők pedig a fertőzés- és sérülésveszély ennél a munkánál.

6. Bevándorlási felügyelők

Hazánkban is egyre inkább szükségessé válik róluk írni, mivel a tavaly elindult menekültáradat miatt nálunk is komoly feladat hárul erre a testületre. ŐK azok, akik ellenőrzik a határon átlépőket és kivizsgálják, hogy beléphetnek-e egyáltalán az országba. (Bár ez Amerikában nyilván jóval szigorúbb, az Unióban kevésbé fontos.) Azonban a reptereken ellenőrző személyzet is ide tartozik: akik átvizsgálják a csomagokat. ha kell, akkor pedig kipakolják emberek táskáit, gyanús tárgyakat keresve. Ez pedig azért nem egy életbiztosítás, ha jobban belegondolunk.

Összesített egészségre káros pontok száma: 59,3. Veszélyes anyagokkal való érintkezés, fertőzések és radioaktív sugárzás veszélyezteti őket a leginkább.

5. Lábápolási szakemberek (pedikűrös)

Nem is gondolnánk, hogy az ember milyen betegségeket tud összeszedni a lábfején keresztül, amelyek persze azt a szakembert is veszélyeztetik, aki megpróbálja kezelni vagy eltávolítani azokat. Így a pedikűrözés egy igencsak veszélyes szakmának számít.

Összesített egészségre káros pontok száma: 60,2. A fertőzések gyakorlatilag szinte elkerülhetetlenek egy ilyen foglalkozásnál, még akkor is, ha minden óvintézkedést betart az adott szakember, ráadásul rengeteg mérgező anyaggal is kapcsolatba kerül munkája során.

4. Állatorvosok és asszisztenseik

Az állatorvosi rendelőkben sokféle állattal találkoznak az ott dolgozók minden nap, és egyértelmű, hogy ha már oda kell vinni egy állatot, akkor az valamilyen betegségben szenved. Az állatokat támadó betegségek azonban gyakran az emberre is veszélyesek, ráadásul mivel az állatok nem szeretik túlságosan a nekik segíteni próbáló, ám gyakran fájdalmat okozó orvost és nővért, így könnyen meg is sérülhet az ellátó személyzet.

Összesített egészségre káros pontok száma: 60,3. A fertőzésveszély és a harapások komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az állatorvosokra és dolgozóikra nézve.
 

3. Aneszteziológusok és asszisztenseik

Az aneszteziológusok hivatása nagyon felelősségteljes: elég egy porszemnyivel nagyobb dózis az altatóból és betegüket esetleg nem sikerül felkölteni.
Összesített egészségre káros pontok száma: 62,3.
Az aneszteziológusoknál nagy a fertőzésveszély, gyakran érintkeznek veszélyes anyagokkal és radioaktív sugárzás is érheti őket.

2. Légiutas-kísérők

Ők azok, akik a repülőtéren becsekkoltatják az utasokat, elkísérik őket a helyükre, kiszolgálják minden utas kívánságát és vigyáznak a biztonságukra és mindig kedvesek. Azt többen tudják, hogy folyton egyenruhát kell hordaniuk, a nőknek például néhány légitársaság kötelezővé teszi a magas sarkú használatát, azt azonban nem tudják, hogy ez az állás komoly felelősséggel és egészségügyi kockázattal jár: a harmadik felszállás után a dolgozók nem lehetnek például szervdonorok sem. Ráadásul akármilyen fertőzést elkaphatnak, mivel rengeteg emberrel találkoznak nap, mint nap, ráadásul órákig egy térbe is vannak zárva velük.

Összesített egészségre káros pontok száma: 62,4. Az óriási fertőzésveszély, a veszélyes anyagokkal való érintkezés és a különböző elszenvedhető sérülések adják össze ezt az igen magas pontszámot.

1. Fogorvosok, szájsebészek és asszisztenseik

A szájban végzett vizsgálatok, diagnózis és különféle munkálatok igen komoly fertőzési lehetőséget jelentenek, mivel  szánkban nagyon rövid idő alatt képesek elszaporodni a veszélyes baktériumok, melyek a nyállal könnyedén átjuthatnak orvosunk bőrére, szemébe, arcára. A fogorvosok munkaeszközei ráadásul igencsak veszélyesek: gondoljunk csak a fúrókra, éles és szúrós eszközökre, melyeket használnak. Nem is beszélve a sok vegyszerről, melyekkel dolgoznak és a folyamatos sterilizálásról, amin át kell esniük minden páciens előtt, közben és után.

Összesített egészségre káros pontok száma: 65,4. Ezzel a pontszámmal pedig ők a vesztesei a nagy egészségkárosító tesztnek, melyet arról végeztek, hogy melyik a legnagyobb egészségügyi kockázatot jelentő állás Amerikában. Persze ez hazánkban is ugyanígy megállja a helyét.

Borítókép forrása: mamamia.com.au

Hozzászólások