Munkábajárás = stressz?

Munkábajárás = stressz?

2016-03-21

A legújabb felmérések szerint az emberek számára több stresszt okoz a munkába járás, mint maga a munkavégzés. A közvélemény-kutatásban 6 nagyváros 5500 ingázóját kérdezték meg a munkába járási szokásaikról, az eredmény pedig megdöbbentő volt:

A Ford Európai Ingázók Felmérésében a megkérdezettek 26 százaléka találta stresszesnek a munkába járást, miközben a munkáját csak 23 százalékuk érezte stresszesnek. A 16-24 éves korcsoportból 10 % érzi stresszesnek a napi ingázást, de 43 százalékuk mondta el azt, hogy az elmúlt év során legalább egyszer az is előfordult, hogy egyáltalán nem tudott bejutni a munkahelyére. A 25-34 évesek korcsoport érzi a legstresszesebbnek a napi ingázást, mert 39 százalékuk feszültségként éli meg a mindennapi közlekedést, hiába korábban indulnak el a munkahelyükre.

A három- vagy többféle közlekedési eszközt használók számára is egyre nagyobb stresszt jelent a bejárás. A megkérdezettek 63 százaléka havonta legalább egyszer késik a közlekedési dugók és a balesetek okozta lezárások miatt. 27 százalékuknál havonta háromszor fordul elő a késés annak ellenére, hogy a munkába indulók 15 százaléka már 30 perccel korábban elindul, ami összeadva évente öt munkanapot jelent.

A munkahelyre beérés világátlaga 29 perc, azonban a dolgozók 25%-a minimum háromnegyed órát utazik. A felmérésekből az is kiderül, hogy az egyik legnagyobb problémát az autósok óvatlansága okozza. A másik nagy stressz faktor a közlekedési eszközök zsúfoltsága.

Hozzászólások