Ismerd meg magad vállalkozásindítás előtt

Ismerd meg magad vállalkozásindítás előtt

2016-07-25

9 kérdést hoztunk mára, amelyet fel kell magadnak tenned, mielőtt saját vállalkozásod indításával egy hatalmas terhet veszel a válladra. Ezeket kell tudnod tehát a képességeidről és a személyiségedről.

1. Mennyi felelősséget vállalhatok?

A saját üzletedben mindenért te vagy a felelős: nem csak magadért, de a munkavállalóidért, sőt azokért is, akiknek bármilyen kapcsolata van a vállalkozásoddal. Ezekbe a kategóriákba beletartoznak az alkalmazottaid és családjaik, a beruházók, üzleti partnerek, ügyfelek és az a közösség is, ahol a vállalkozásod elindítottad. A saját sorsodról gondoskodni egy dolog és mások életéért felelősséget vállalni még egy másik, sokkal nehezebb. A saját főnöködnek lenni nagyon jól hangzik, de egy idő után meg kell tanulnod, hogy mennyit bírsz magadra vállalni. Ne vállalj többet, mint amennyit bírsz. Ez fontos az embereknek, akikért felelős vagy és a saját egészséged is meg kell őrizned!

2. Mit kell feláldoznom a vállalkozásom működése érdekében?

Rengeteg dolog kerül majd feláldozásra az új vállalkozásod oltárán, mint például az alvás, a hobbid, az edzések, kapcsolatok, nyaralás és persze a saját szabadságod. Gondolkozz el ezeken, és ha még így is szeretnél vállalkozni, tegyél fel még egy kérdést magadnak: Akkor is megéri mindezt feláldozni, ha esetleg nem lesz sikeres az üzleted?

3. Nyugodt tudnék maradni a teljes káosz közepén?

Mivel rengeteg emberrel állsz majd kapcsolatban, gyakran érzelmi - és vállalati káosz fog kialakulni, ha egy komoly problémával néztek szembe. Tudnod kell, hogyan kezeld hatásosan a stresszt, mivel nyugodtnak kell majd maradnod. Rá kell jönnöd mi számodra a legjobb stressz levezetés: az edzések, esetleg a jóga, persze bármi más is megteszi. Fontos, hogy figyelj rá, hogy maradjon elég időd erre a tevékenységre!

4. Tudok-e döntést hozni nyomás alatt?

Amikor az ember vállalkozást vezet, olyan problémák is felmerülhetnek, amikről álmodni sem mert. Ezeknek persze az összes részletébe és minden lehetséges döntésbe neked kell belegondolnod. Egy aggyal több gondolkodásmódot kell egyszerre produkálnod: informatikai szakember, PR specialista, főnök, eladási szakértő és dizájner is leszel egy személyben. Nyugodtan, gyorsan de megfontoltan kell döntést hoznod: ilyen egy jó főnök.

5. Ha nem volt igazam, képes leszek visszakozni?

A cégvezetés közben gyakran kell egyedül döntést hozni, azonban fontos megtanulni, hogy néha nincs igazunk. Ilyenkor persze a csapatunk javaslatait kell elfogadni. Senki nem szeret olyan főnöknek dolgozni, aki nem képes belátni, hogy hibázott. Ha a munkatársaid szembesítenek hibáiddal, fogadd el azokat és kezdj el másban gondolkodni a rossz döntésed helyett.

6. Mik a saját gyengeségeim?

Az öntudatosság nem feltétele annak, hogy valaki jó vezető, de így sokkal egyszerűbb az élet. Így könnyebben értesz meg más embereket és jobban tudod fegyelmezni, motiválni őket, és rávezetni a helyes útra. Tudnod kell tehát, hogy mik a saját erősségeid és gyengeségeid. A csapatod pedig úgy kell felépítened, hogy más emberek ellensúlyozzák a te gyengeségeidet.

7. Hogy tudok kezelni egy csapat különböző embert?

A cégalapítás után egy összetett, minden szempontból ütőképes csapatot kell létrehoznod. Alkalmazottaid más politikai nézeteket fognak vallani, más gazdasági - és szociális környezetből jönnek majd. Ezekkel együtt persze különböző nézetekkel fognak rendelkezni, látásmódjuk és magatartásuk is eltérő lesz. Ezek a különbözőség a hasznunkra válhatnak, ha ügyesen igazgatjuk útjukat a közös cél felé, azonban kerülni kell az irodán belüli összeférhetetlenséget, az sosem vezet kreativitáshoz.

8. Hogy engedjek el valakit, aki közel áll hozzám?

A startup cégeknél gyakran alkalmaznak barátokat, egyetemi csoporttársakat vagy valakit a korábbi munkahelyről, aki közel áll a vezetőhöz. Azonban a barátság gyakran áll a sikeres munka útjába, mivel a kapcsolat féltése rossz döntésekhez vezethet. Tehát ha adtunk az egyik ilyen közeli ismerősnek egy lehetőséget, amellyel nem tudott élni, kénytelenek leszünk megválni tőle, hiszen ez a főnök feladata. Védi a vállalkozását és az embereit mindentől, ami az útjába kerül.

9. Mi az oka, hogy új vállalkozásba kezdek?

Pénzt akarok vele keresni? Meg akarom változtatni a világot? Presztízsből vagy szenvedélyből kezdek neki? Sok ok van,a mi miatt az emberek elindítanak egy új vállalkozást, de neked is pontosan kell tudnod, hogy a Te pontos indítékod mi is a dologra. Nézd reálisan a dolgokat, a világmegváltás például még nem sok cégnek sikerült. Mindenképp legyél szenvedélyes és büszke arra, amit létrehozol. Ne gondolkodd túl a dolgokat! Ha túl sok kérdést teszel fel, sosem jutsz a végükre és nem kezdődik el a komoly és hasznos munka sem.

Borítókép forrása: tes.com

Hozzászólások