Így fejleszd tárgyalási képességeidet a maximumra

Így fejleszd tárgyalási képességeidet a maximumra

2016-09-24

Minden családban van valaki, aki kiválóan tud egyezkedni, személyiségéből adódóan: magabiztos, kitartó, vetélkedő és célorinteltált, ám ezek mellett mértékletes is. Azok számára azonban, akik nem ilyen tulajdonságokkal vannak megáldva, komoly problémát jelenthet a tárgyalás: gyakran félünk attól, hogy a tárgyalópartnerünk mit reagál majd arra, amit mondunk, és hogy fogja érezni magát. Az emberek pedig emiatt képesek kevesebbet kérni, mint amennyit valójában szeretnének, ettől persze rosszul érzik magukat...

Érthető tehát, hogy a tárgyalás sokaknak esik nehezére, ezt a képességet azonban, ahogy az önbecsülést és a nemet mondást is lehet fejleszteni, erről olvashattok előző cikkünkben. Most pedig eláruljuk, hogyan egyezkedjünk akkor, ha nem  vagyunk igazán biztosak magunkban, mégis többet szeretnénk kapni.

1. Használd az erősségeidet!

Amennyiben valaki jó az összhang megteremtésében és a kapcsolatfelvételben, nem kell aggódnia. Elég csak megismernie a cég struktúráját vagy többet megtudni arról a személyről, akivel tárgyal, máris nyerő helyzetben van, ez már kiváló kiindulási pont lehet a tárgyalásokhoz. Ezáltal ráadásul lenyűgözhetjük partnerünket: beleláthatunk a cég nehezebb ügyeibe is, amikre esetleges megoldásokat ajánlva megkaphatjuk, amit akarunk.

2. Döntsd el előre, mibe egyezel bele és mibe nem

Mindig válaszd ki előre a szerződésből, hogy mik azok a részletek, amikbe semmiképp nem akarsz belemenni és ezekből soha ne engedj. Ha például bele van foglalva a szerződésbe, hogy dolgozhatsz otthonról, ragaszkodj hozzá, hogy akkor csak mondjuk heti egy nap kelljen bemenned az irodába. Ragaszkodj az elképzelésedhez, mert ha nem így teszel, később könnyen megbánod. Amennyiben a cégnek szüksége van rád, biztosan belemennek a megegyezésbe.

3. Élezd ki a beszélgetést a legkisebb részletre

Tegyük fel, hogy mindennel egyetértesz a szerződésben, csak a fizetésedet szeretnéd kicsit feltornászni, tedd világossá már az elején, hogy mindennel egyetértesz és imádnád a munkát, azonban... Aztán vesd be az egyik előző cikkünkben leírt tippeket, hogy több pénzt vihess haza.

4. Kérdezz!

Kérdezősködj mindenről. Minél többet tudsz meg beszélgetőpartneredről és a cég érdekeiről, mivel ha ezekről többet tudsz, jobban meg tudod érteni, mit akarnak tőled és mit hajlandóak ezért cserébe adni. Ha többet kérdezel, kevesebb fogós kérdést fognak ők feltenni neked, egy esetleges állásinterjún. Ezekről az interjún buktató kérdésekről itt tudhatsz meg többet.

5. Tarts szünetet

Amennyiben egy fogós kérdés megválaszolását várják tőled, amin sok múlhat és már órák óta telefonálgatsz és e-mailezgetsz, mégsem jutsz semmire, tarts szünetet. Ne adj lehetőséget a többieknek arra, hogy rákényszerítsenek egy gyors és meggondolatlan döntésre: sétálj 10 percet  közeli parkban, gondold át a lehetőségeket, mi lenne a legésszerűbb döntés? Ha kiszellőztetted a fejed, jobban bírod majd a további stresszt is, így biztosan jobb döntésekre juthatsz.

6. Kerülj nyerés-nyerés szituációba

Az angol win-win kifejezés az üzletemberek kedvence: ők is szeretnek addig alkudni, amíg mindenki jól jár: tudják, hogy ez a hosszú távú jó kapcsolat titka. Akár hiszed, akár nem, minden egyezkedés során el lehet jutni erre a pontra, csak meg kell érteni kicsit a másik álláspontját is a megfelelő egyezség meghozásához

Nem kell merésznek, pimasznak, sem túlságosan magabiztosnak lenni ahhoz, hogy eljussunk oda a tárgyalások során, hogy végül mindenki jól járjon. Sőt, a kedvességgel, megértéssel és barátságossággal néha többet lehet elérni, mint gondolnád, mivel így könnyebben nyílnak meg neked az emberek és hamarabb rá tudsz jönni, mi is az, amit szeretnének elérni. A sikeres tárgyalási taktika kifejlesztése az üzleti- és mindennapi élet egyik sarkalatos pontja: így valósíthatod meg önmagad és haladhatsz előre a karrieredben. Ugye megéri?

Borítókép forrása: rapidformations.co.uk

Hozzászólások