Fogorvos és fogászat: minden, amit a munkájukról tudni lehet

Fogorvos és fogászat: minden, amit a munkájukról tudni lehet

2016-10-27

Nem is gondolnánk, de a fogorvosoktól elvárható, hogy könnyen megtalálják a hangot a betegeikkel és kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezzenek, hiszen csak így tudnak professzionális ellátást nyújtani. A fogorvosok megelőzik és kezelik a száj és a fogak problémáit és betegségeit. Ezen kívül kezelik még a sérüléseket és fogszabályozást is vállalnak. A feladat tehát bonyolult és összetett, ezen kívül pedig komoly fizikai és szellemi teljesítményt kíván.

Fogorvos és fogorvos között is van különbség

fogidoki
Nincs okunk félni a fogorvostól!
Forrás: expertbeacon.com

A legtöbb fogorvos általában saját praxissal rendelkezik és minden korosztályt kezel, a gyermekektől kezdve az idősekig. Persze dolgozhat a fogorvos SZTK-ban, privát úton, vagy esetleg mindkét helyen is, egyszerre. A fogorvosnak szüksége van legalább egy asszisztensre, illetve fogtechnikusra is, aki a minták alapján elkészíti a műfog(sorok)at, szóval a pótlást, amire a betegeknek gyakran van szüksége. Illetve a fogszabályzót is ők csinálják.

Fogorvos- és fogorvos között is tesznek különbséget a fejlettebbek országokban, ez nálunk azonban nem igazán jellemző még. Angliában például vannak közösségi fogorvosok, akik házhoz mennek, rendszerint olyan betegekhez, akiknek speciális szükségleteik vannak, így nem tudnak kimozdulni otthonukból vagy a kórházból. A közegészségügyi fogorvosok nem az egyének, inkább a társadalom fogászati problémáinak megoldásán fáradoznak, megpróbálják az iskolákban a helyes fogápolásra felhívni a gyermekek figyelmét egy társadalmi összefogás keretében, hogy a későbbi generációk egészségesebb fogakkal rendelkezhessenek. A kórházakban leggyakrabban a szájsebészekkel találkozunk, akik a komolyabb rendellenességeket kezelik, általában műtéti úton: kihúzzák például az emberek kuszán nőtt bölcsességfogát. És persze a normál fogorvosok, akikkel a napi gyakorlatban találkozunk: betömik  vagy kihúzzák a fogainkat, leszedik a fogkövünket, esetleg gyökérkezelést végeznek.

Hatalmas a felelősség

A fogorvos feladati közé tartozik, hogy:

  • megtanítja a betegeinek a fogaik helyes ápolását;
  • diagnosztizálja a felmerülő betegségeket, például röntgen segítségével;
  • megtervezi és megvitatja a kezelés módjait a páciensek számára;
  • végrehajtja a megvitatott beavatkozásokat, például felhelyezi az új, elkészült fogsort;
  • vezeti a kezelt személyek fogorvosi kartonját;
  • betanítja, továbbképzi és irányítja a beosztottjait;
  • felügyeli a készleteket, nehogy kifogyjon valamilyen anyagból;
  • illetve megpróbál új, potenciális pácienseket szerezni.
fogidok
Fontos, hogy bízzunk a fogorvosunkban!
Forrás: essencz.com

A marketing feladatokat persze általában nem az orvos végzi, erre a legtöbben külön szakembert is alkalmaznak.

Fizetés, munkaórák és követelmények

A fogorvosoknak a diploma megszerzése 5 évbe telik, ez után még három évig csak másik szakember felügyelete alatt dolgozhatnak, így olyan jártasságra, tapasztalatra, rutinra és elmélyült szakmai tudásra tesznek szert, ami önálló munkájukat egy sokkal magasabb szakmai színvonalra emeli, így válhatnak szakorvossá. Ráadásul az OEP nem köt szerződést csak szakorvossal, kivéve az ellátatlan területeket, és ezeken is csak ritkán. A rezidensképzés alatt az átlagfizetés 120-180 ezer forint között alakul.

Egy átlag fogorvos fizetése havi bruttó 253 ezer forint, a magánorvosok azonban ennél általában jóval többet keresnek, erről azonban pontos adatunk nincs. 

A magánorvosok általában saját idejüket osztják be és időpontra hívják be betegeiket, illetve ellátják ezen kívül a sürgős eseteket is. Persze az is előfordulhat, hogy valakinek hétvégén vagy ünnepekkor van szüksége ellátásra, így ezt meglehetősen nehéz lehet összeegyeztetni a családi élettel. A kórházban dolgozó fogorvosoknak garantáltan van éjszakai ügyeleti kötelezettsége is, hetente legalább egyszer, ismerve legalábbis a magyar rendszert. Ráadásul a sürgős eseteknél itt is behívhatják az orvost, gyakorlatilag bármikor.

Mire lehet számítani fogorvosként?

fogeg
A fogaink egészségének megőrzése nehéz feladat
Forrás: stlucianewsonline.com

Az utóbbi években rengetegen nyitottak magánpraxist, ám ha benézünk egy fogorvosi rendelőbe, rá kell döbbennünk, hogy erre valóban szüksége is van az embereknek, így fogorvosként garantált, hogy mindig lesz biztos munkahelye valakinek. Az itthon megszerzett diploma érvényes külföldön is, ez az előnye az új egyetemi rendszernek, ám a szakvizsgát külföldön nem fogadják el. Persze szakvizsgát szerezni bárhol lehetséges, kellő kitartásra van csak szükség és igencsak jó fizetésre lehet számítani akár fogorvosként, akár szájsebészként érkezünk más országokba.

A szájsebésszé váláshoz a fogorvosi diplomával rendelkezők ún. dentoalveolaris sebészeti szakvizsgát kötelesek tenni. A fogorvosi diploma megszerzése után két évvel kaphatják meg a fogorvosi szakképesítésüket, majd ez után három évet töltenek el szájsebészeti osztályon, hogy dentoalveolaris sebészeti, ún. "ráépített" szakvizsgát tehessenek. A képzés másik része, amely illeszkedik az európai szakvizsgarendszerbe, az ún. arc-állcsont- és szájsebészeti szakvizsga, amihez azonban mind az orvosi- mind a fogorvosi vizsga szükséges, elviekben.

Egyértelmű, hogy ha valaki fogorvos akar lenni, bizonyos higiéniai előírásoknak eleget kell tennie, így szemüveget, köpenyt és maszkot kell viselnie a páciensek kezelése közben. Ez a munka biztos nem kíméli meg az emberek ízületeit: a hát-és nyakfájás mindennapos a fogorvosok esetében. Arra is fel kell készülni, hogy a betegek néha komoly fájdalmakat élnek majd át az orvosi székben, így ha valaki kiváló beleérző képességgel rendelkezik, nem érdemes ebbe a munkába fognia. Persze a másik oldalon ott van az is, hogy a betegeink elégedettségét is érzékelhetjük, amikor használnak a kezelések.

Borítókép forrása: shawlandsentalcare.co.uk

Hozzászólások