Drog+ Szilícium-völgy = kreativitás

Drog+ Szilícium-völgy = kreativitás

2016-07-27

Az 1980-as években a kokain hódított a Wall Streeten, amit jól illusztrál például a Wall Street farkasa című film is, azonban mára egy másik típusú drog került előtérbe: az LSD. A tőzsdén azért volt olyan  elengedhetetlen a drog, mert hatalmas volt a stressz, a Szilícium-völgyben azonban azért kell valamit "szívni, lőni", hogy a kreativitás, a figyelem és a produktivitás növekedjen.

 

Az emberek nagy része nem tudja elképzelni, hogy a munkahelyére bedrogozva érkezzen, hiszen egy felelősségteljes pozícióban ez megengedhetetlen, ráadásul törvénysértő is. Steve Jobs, a híres Apple vezér azonban épp az ellenkezőjét gondolta: elmondása szerint a legfontosabb tapasztalatait bedrogozva szerezte az életben. Állítólag az Apple vezetőjeként lemondott az LSD-ről...

ldhalu
Egy nagyobb adag LSD-től
ilyeneket lehet halucinálni
Forrás: techinsider.io

Persze nem ő volt az egyetlen a világtörténelemben, aki az LSD-nek kreativitásnövelő hatást tulajdonított, hiszen elég csak a Beatles-re gondolnunk. Mára azonban a kreativitás fokozására tökéletes adagokat fejlesztettek: míg egy normális adag drog 100-25 mikrogramm, addig a kreativitást serkentő adag ennek körülbelül tizede: 6-25 mikrogramm. Az ekkora dózist fogyasztók szerint hatalmas segítség a munkához ez a dózis, mivel a drog hatását megélik, de csak nagyon kis mértékben, közben mégis a saját testük urai maradnak.

Drogfogyasztás az irodában: ér ilyet csinálni?

Az amerikai lakosság 60%-a bizonyítottan szed napi minimum egy, neki felírt tablettát. Persze azokra, akik valamelyik gyógyszert krónikus betegségre szedik, igazán nem vethetünk követ. De vajon mi van az olyam emberekkel, akik  figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvednek, és erre szednek stimuláló tablettákat, melyeket illegális forgalomban dizájner drogként fogyasztanak a fiatalok, alkohol mellé? Ezeknek gyakorlatilag ugyanazok a mellékhatásai, mint az illegálisan kapható drogoknak.

Más megközelítés: a Szilícium-völgyben dolgozók szerint az LSD ilyen kis mennyiségben jóval kevésbé káros az egészségükre, mint az energiaitalok, gyógyszerek, vagy a kávé. (A kávé amúgy kifejezetten egészséges, szóval valószínű elfelejtik olvasni a napi híreket a nagy kreatívkodás közepette. A szerk.) Az LSD-től egyébként egyszerűen csak azt várják, hogy jobb legyen tőle a közérzetük.

Bárhogy is gondolják persze az ott dolgozók, az amerikai hatóságok azért még mindig illegális és lefoglalandó tételként tekintenek az LSD-re. Azért nem jártak rosszul a Szilícium-völgyben dolgozók: a 2014-es törvények szerint az LSD birtoklás már csak vétségnek számít. Ha a drog munkában való használatát szeretnéd megkockáztatni, és a rendőrség mégis elkapna, nem válsz bűnözővé, azonban a főnököd még így is rajtakaphat. Ekkor pedig nagy valószínűséggel kirúgnak és az ajánlóleveled sem lesz túl fényes. Persze, azt mondjuk senki nem tudja ellenőrizni, hogy a cigi szünetben ki szív normál és ki füves cigit...

 

Borítókép forrása: Flickr

Hozzászólások