Döntéshozói típusok a munkahelyen, avagy hogy viselkedünk döntéshelyzetben?

Döntéshozói típusok a munkahelyen, avagy hogy viselkedünk döntéshelyzetben?

2016-10-21

A munkahelyeken is, mint mindenhol, sokféle embertípussal találkozhatunk, ám mint kiderült, ha döntéshozatalról van szó, az embereket négy kategóriára lehet sorolni karaktereik alapján. A karaktereket jellemző tulajdonságokból pedig megtudhatjuk, hogyan érdemes az egyes emberekkel bánni, illetve szükség esetén sarokba szorítani.

Döntéshozói típusok

1. Az Excel-guru

Az ilyen típusú ember általában nagyon precíz: adathalmazok veszik körül és ezeket aprólékosan ki is elemzi. A megbeszélésekre pontosan érkezik, teljesen felkészülve: nyomtatott és digitális formában is viszi magával az adatait, így azokba bármikor bele tud nézni és hivatkozni is tud a pontos számokra. Rendszerint ő az, aki a projektek megkezdése előtt azt javasolja, hogy végezzenek igényfelmérést az adott témában. Foggal-körömmel ragaszkodik a szabályokhoz és másokkal is betartatja azokat. A feladatait precízen végzi, védjegye a tárgyilagosság. A munkafolyamatokat folyamatosan dokumentálja és ezekről biztonsági mentést is készít. Statisztikailag kifogástalan döntései mellett a végletekig kitart. Stílusát gyakran kötekedőnek élhetjük meg, hiszen rengeteg kérdést tesz fel, amelyekben néha a tapintatosság legkisebb szikráját sem ismerhetjük fel.

Ezzel az embertípussal szembe kerülve érdemes minden szavunkat alaposan átgondolni, mivel mindenre képes visszaemlékezni, ráadásul a kimondott szavainkat kőbe vésettnek tekinti. A feladatot és az utasításokat inkább írásban szereti megkapni, mivel így többször is végigolvashatja azokat és ha sérelem éri, hivatkozhat az ott leírtakra. Beszéljük inkább az ő nyelvét, ha közös hangra vágyunk: hozzunk konkrétumokat és érveljünk számokkal, készítsünk kimutatásokat a meggyőzésére. A mondandónkat mindig támasszuk alá érvekkel. Mindig hagyjunk neki időt a döntései meghozására, ne siettessük. Kerüljük velük szemben a személyeskedő hangnemet és szorítkozzunk tényekre. Legyünk mindig felkészültek, mivel tekintélyünket alááshatjuk azzal, ha az akadékoskodó kérdésekre nem tudunk kielégítő választ adni.

A döntéshozói képességeikben nem fogunk csalódni, hiszen a rendelkezésére álló adatok alapján, amik azért a legjobb tükrei a sikerhez vezető útnak, mindig a megfelelő döntéseket hozzák meg. Amennyiben sarokba akarnánk szorítani őket, hozzunk fel szubjektív témákat, például a méltányosság témakörét és tartsuk őket bizonytalanságban.

2. Aki vezetésre született

Ezt az embertípust nem nehéz kiszúrni, hiszen magabiztossága rendszerint kitölti a szobát, erős a kézfogása és a testbeszéde is arra utal, hogy ő született vezető. Erős akaratú embereket ismerhetünk meg a vezető típusban, aki mindenről tudja, hogy mit, mikor és hogyan akar végrehajtani. A feladatokat kihívásnak fogja fel, amelyeket innovatívan, gyorsan és hatékonyan szeret megoldani. Szereti a gyors, pontos és lényegre törő kommunikációt. A gyors döntéshozatal embere: higgadtan mérlegeli a lehetőségeket, majd a számára legkedvezőbb utat választja, méghozzá magabiztosan. Döntése mellett kitart, hiszen biztos saját igazában. Komoly versenyszellem jellemzi, szereti a megmérettetéseket. Merész és kitartó, ez pedig alkalmassá teszi arra, hogy megoldja a másoknak komoly fejtörést okozó problémákat is. Hajlamos azonban túllőni a célon és irreálisan magas elvárásokat támasztani másokkal szemben.

A legrosszabb, amit tehetünk, hogy egy ilyen típusú ember helyett hozunk döntést, vagy kész tények elé állítjuk. Akkor sem remélhetünk semmi jót, ha korlátok közé szorítjuk. A rutinmunkát ki nem állhatja, életcéljának érzi az újabb- és újabb problémák megoldását, így olyan munkakörbe érdemes felvenni, ahol az innovációs gondolkodás és az újszerű ötletek kitalálása a cél. Ha vele beszélgetünk, kerüljük a mellébeszélést és térjünk a lényegre, minél előbb.

A döntései már koránt sem annyira megbízhatóak, hiszen azokat gyorsan hozza meg, így tehát nem mérlegel minden tényezőt, ám a kockázatot ő szívesen vállalja. Sarokba szorítása úgy lehetséges, hogy feldühítjük: ilyenkor elveszti józan ítélőképességét.

3. A jó fej

Karizmatikus személyiség, így ismerősei és munkatársai körében is népszerű. Sugárzik belőle a kreativitás, az életkedv és az energia: ennek köszönhetően imád emberek között lenni, mivel szereti, ha sokan figyelnek rá. A problémás helyzetekben kiváló ötletekkel állhat elő, kivéve, ha figyelme lankad és elsiklik a részletek felett. Elhatározásai tehát nem szentek, hajlamos idő előtt, befejezetlenül abbahagyni a dolgokat, ha érdekélődése idő közben új irányba fordult. A figyelme könnyen elterelődik, szeret megérzéseire hallgatni, így jellemzőek rá a hirtelen döntések is. Érdekli a többiek véleménye, dilemmáit gyakran osztja meg másokkal. Fontos számára, hogy a népszerűségén ne essen csorba és megfeleljen mások elvárásainak.

Érdemes vele közvetlenül kommunikálni, a személyes kapcsolatok híve. A tárgyilagos és hierarchiára épülő társalgások idegessé teszik. Jót tesz neki a kötetlen légkör, ilyenkor működik a legjobban fantáziája. Érdemes meghallgatni és kikérni a véleményét, a kritika azonban kerülendő. Meg kell azonban adni a határokat, amik között mozoghat, majd rá kell bízni a döntést annak érdekében, hogy a sajátjának érezze azt. Az ígéreteit nem szabad készpénznek venni, mivel ezekről gyakran megfeledkezik.

A döntései szubjektívek, így azokat érdemes újra átgondolni racionálisan, mielőtt meghoznánk a végleges döntést. Amennyiben nem érzi maga mögött a támogatást, elbizonytalanodhat.

4. Zen mester

A nyugodtság mintaképe ez az embertípus: jelenlétében jóleső béke száll meg mindenkit, így hálás feladat vele egy csapatban dolgozni. Amennyiben lehetséges, kerüli a döntéshelyzetet, szívesen átadja a döntés lehetőségét a dominánsabb kollégáknak, inkább a támogató szerep jellemző rá. Ha mégis döntéshelyzetbe kerül, óvatosan jár el és minimalizálja a kockázatokat. Türelmes, rendszerint elolvassa az apró betűs részeket is. A végső szó kimondását nem kapkodja el, szívesebben gondolkodik el a dolgokon. A stabilitás megőrzése az elsődleges célja, így elhatározásait körülbástyázza biztosítékokkal.

Bánjunk vele tapintatosan és legyünk figyelmesek. Játsszunk nyílt lapokkal előtte, mutassuk meg, hogy őszintén érdekel a véleménye. Ne kényszerítsük gyors reakciókra, hagyjunk neki időt, hogy megemészthesse az elhangzottakat. Adjunk neki támpontokat, vázoljunk fel konkrét megoldásokat a problémákra. Fontos, hogy biztonságban érezhesse megát, vállaljunk garanciát a kockázatok minimalizálására: így rávehetjük, hogy vállalja a döntései kockázatát.

Döntéseit logikusan gondolja végig, biztonságos döntéseket hozva. Sarokba szoríthatjuk azonnali reakciót igénylő helyzetekkel és kérdésekkel.

Korábbi cikkünkben olvashattok arról, hogy hogyan lehet tárgyalási képességeinket kiválóra fejleszteni. Kellemes olvasgatást kívánunk! /A cikk alapjául a HVG Business cikke szolgált./

Borítókép forrása: dailyalchemy.com

Hozzászólások