Döntéshozói típusok a munkahelyen: rád mi jellemző?

Döntéshozói típusok a munkahelyen: rád mi jellemző?

2016-10-21

A munkahelyeken is, mint mindenhol, sokféle embertípussal találkozhatunk, ám mint kiderült, ha döntéshozatalról van szó, az embereket négy kategóriára lehet sorolni karaktereik alapján. A karaktereket jellemző tulajdonságokból pedig megtudhatjuk, hogyan érdemes az egyes emberekkel bánni, illetve szükség esetén sarokba szorítani.

Döntéshozói típusok

1. Az Excel-guru

Az ilyen típusú ember általában nagyon precíz: adathalmazok veszik körül és ezeket aprólékosan ki is elemzi. A megbeszélésekre pontosan érkezik, teljesen felkészülve: nyomtatott és digitális formában is viszi magával az adatait, így azokba bármikor bele tud nézni és hivatkozni is tud a pontos számokra. Rendszerint ő az, aki a projektek megkezdése előtt azt javasolja, hogy végezzenek igényfelmérést az adott témában. Foggal-körömmel ragaszkodik a szabályokhoz és másokkal is betartatja azokat. A feladatait precízen végzi, védjegye a tárgyilagosság. A munkafolyamatokat folyamatosan dokumentálja és ezekről biztonsági mentést is készít. Statisztikailag kifogástalan döntései mellett a végletekig kitart. Stílusát gyakran kötekedőnek élhetjük meg, hiszen rengeteg kérdést tesz fel, amelyekben néha a tapintatosság legkisebb szikráját sem ismerhetjük fel.

Ezzel az embertípussal szembe kerülve érdemes minden szavunkat alaposan átgondolni, mivel mindenre képes visszaemlékezni, ráadásul a kimondott szavainkat kőbe vésettnek tekinti. A feladatot és az utasításokat inkább írásban szereti megkapni, mivel így többször is végigolvashatja azokat és ha sérelem éri, hivatkozhat az ott leírtakra. Beszéljük inkább az ő nyelvét, ha közös hangra vágyunk: hozzunk konkrétumokat és érveljünk számokkal, készítsünk kimutatásokat a meggyőzésére. A mondandónkat mindig támasszuk alá érvekkel. Mindig hagyjunk neki időt a döntései meghozására, ne siettessük. Kerüljük velük szemben a személyeskedő hangnemet és szorítkozzunk tényekre. Legyünk mindig felkészültek, mivel tekintélyünket alááshatjuk azzal, ha az akadékoskodó kérdésekre nem tudunk kielégítő választ adni.

A döntéshozói képességeikben nem fogunk csalódni, hiszen a rendelkezésére álló adatok alapján, amik azért a legjobb tükrei a sikerhez vezető útnak, mindig a megfelelő döntéseket hozzák meg. Amennyiben sarokba akarnánk szorítani őket, hozzunk fel szubjektív témákat, például a méltányosság témakörét és tartsuk őket bizonytalanságban.

2. Aki vezetésre született

Ezt az embertípust nem nehéz kiszúrni, hiszen magabiztossága rendszerint kitölti a szobát, erős a kézfogása és a testbeszéde is arra utal, hogy ő született vezető. Erős akaratú embereket ismerhetünk meg a vezető típusban, aki mindenről tudja, hogy mit, mikor és hogyan akar végrehajtani. A feladatokat kihívásnak fogja fel, amelyeket innovatívan, gyorsan és hatékonyan szeret megoldani. Szereti a gyors, pontos és lényegre törő kommunikációt. A gyors döntéshozatal embere: higgadtan mérlegeli a lehetőségeket, majd a számára legkedvezőbb utat választja, méghozzá magabiztosan. Döntése mellett kitart, hiszen biztos saját igazában. Komoly versenyszellem jellemzi, szereti a megmérettetéseket. Merész és kitartó, ez pedig alkalmassá teszi arra, hogy megoldja a másoknak komoly fejtörést okozó problémákat is. Hajlamos azonban túllőni a célon és irreálisan magas elvárásokat támasztani másokkal szemben.

A legrosszabb, amit tehetünk, hogy egy ilyen típusú ember helyett hozunk döntést, vagy kész tények elé állítjuk. Akkor sem remélhetünk semmi jót, ha korlátok közé szorítjuk. A rutinmunkát ki nem állhatja, életcéljának érzi az újabb- és újabb problémák megoldását, így olyan munkakörbe érdemes felvenni, ahol az innovációs gondolkodás és az újszerű ötletek kitalálása a cél. Ha vele beszélgetünk, kerüljük a mellébeszélést és térjünk a lényegre, minél előbb.

A döntései már koránt sem annyira megbízhatóak, hiszen azokat gyorsan hozza meg, így tehát nem mérlegel minden tényezőt, ám a kockázatot ő szívesen vállalja. Sarokba szorítása úgy lehetséges, hogy feldühítjük: ilyenkor elveszti józan ítélőképességét.

3. A jó fej

Karizmatikus személyiség, így ismerősei és munkatársai körében is népszerű. Sugárzik belőle a kreativitás, az életkedv és az energia: ennek köszönhetően imád emberek között lenni, mivel szereti, ha sokan figyelnek rá. A problémás helyzetekben kiváló ötletekkel állhat elő, kivéve, ha figyelme lankad és elsiklik a részletek felett. Elhatározásai tehát nem szentek, hajlamos idő előtt, befejezetlenül abbahagyni a dolgokat, ha érdekélődése idő közben új irányba fordult. A figyelme könnyen elterelődik, szeret megérzéseire hallgatni, így jellemzőek rá a hirtelen döntések is. Érdekli a többiek véleménye, dilemmáit gyakran osztja meg másokkal. Fontos számára, hogy a népszerűségén ne essen csorba és megfeleljen mások elvárásainak.

Érdemes vele közvetlenül kommunikálni, a személyes kapcsolatok híve. A tárgyilagos és hierarchiára épülő társalgások idegessé teszik. Jót tesz neki a kötetlen légkör, ilyenkor működik a legjobban fantáziája. Érdemes meghallgatni és kikérni a véleményét, a kritika azonban kerülendő. Meg kell azonban adni a határokat, amik között mozoghat, majd rá kell bízni a döntést annak érdekében, hogy a sajátjának érezze azt. Az ígéreteit nem szabad készpénznek venni, mivel ezekről gyakran megfeledkezik.

A döntései szubjektívek, így azokat érdemes újra átgondolni racionálisan, mielőtt meghoznánk a végleges döntést. Amennyiben nem érzi maga mögött a támogatást, elbizonytalanodhat.

4. Zen mester

A nyugodtság mintaképe ez az embertípus: jelenlétében jóleső béke száll meg mindenkit, így hálás feladat vele egy csapatban dolgozni. Amennyiben lehetséges, kerüli a döntéshelyzetet, szívesen átadja a döntés lehetőségét a dominánsabb kollégáknak, inkább a támogató szerep jellemző rá. Ha mégis döntéshelyzetbe kerül, óvatosan jár el és minimalizálja a kockázatokat. Türelmes, rendszerint elolvassa az apró betűs részeket is. A végső szó kimondását nem kapkodja el, szívesebben gondolkodik el a dolgokon. A stabilitás megőrzése az elsődleges célja, így elhatározásait körülbástyázza biztosítékokkal.

Bánjunk vele tapintatosan és legyünk figyelmesek. Játsszunk nyílt lapokkal előtte, mutassuk meg, hogy őszintén érdekel a véleménye. Ne kényszerítsük gyors reakciókra, hagyjunk neki időt, hogy megemészthesse az elhangzottakat. Adjunk neki támpontokat, vázoljunk fel konkrét megoldásokat a problémákra. Fontos, hogy biztonságban érezhesse megát, vállaljunk garanciát a kockázatok minimalizálására: így rávehetjük, hogy vállalja a döntései kockázatát.

Döntéseit logikusan gondolja végig, biztonságos döntéseket hozva. Sarokba szoríthatjuk azonnali reakciót igénylő helyzetekkel és kérdésekkel.

/A cikk alapjául a HVG Business cikke szolgált./

Borítókép forrása: dailyalchemy.com

Hozzászólások