Csendes, introvertált munkatársak

Csendes, introvertált munkatársak

2016-03-18

Egy munkahelyi struktúrában, szervezetben nem csak az extrovertált, azaz nyitott, beszédes, folyton pörgő munkatársak hasznosak. A legkreatívabbak éppen a befelé forduló, introvertált személyiségek. A Pro Bona Coaching című írásából egyértelműen kidrül, hogy a csapatmunka és az együttműködés hasznos, jó dolog, de ugyanakkor szüksége van csendre, egyedüllétre is azoknak, akiknek erre igényük van. A vezetőknek pedig tudatában kell lenniük, hogy melyik munkatársuk, milyen személyiséggel rendelkezik. 

A menedzserek hangzatos kifejezései közé tartozik, a „meeting” szó, ami egyet jelent a találkozókkal, a megbeszélésekkel. A közös értekezleten azonban vannak, akik nem szívesen szólalnak fel. Ezek az emberek inkább csendben hallgatnak, meghúzódnak. Nem hallatják feleslegesen a hangjukat. Azt is mondhatnánk, hogy ők jobban érzik magukat akkor, ha inkább nem kell megszólalniuk.

"Elég az állandó csapatmunka őrületéből! Rendben van, ha időnként kávé mellett beszélgetnek a munkatársak, és véletlenül még remek ötletek is születnek eközben. Ez nagyszerű az extrovertáltak és introvertáltak számára egyaránt. Nekünk azonban több autonómiára,magánszférára és munkahelyi szabadságra van szükségünk. (...) Az introvertáltak mindent nagyon jól csinálnak, úgy, ahogy vannak." –olvasható Susan Cain a Csend: az introvertáltak ereje egy olyan világban, amely folyvást csak beszél (Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking) című könyvében.

Susan kimondja: az introvertált személyiségek esetén mindig a személyiség értékeit és hasznosságát kell figyelembe vennie egy cég vezetőjének. Így az introvertált munkatársnak egyetlen érvényesülési stratégiája lehet annak érdekében, hogy hatékonyan, kreatívan dolgozzon, és jól érezze magát a munkahelyén, ha a főnökénél eléri, hogy hagyják őt a maga útján kibontakozni. Ha önmaga lehet, akkor a kreatív, alkotói énje is hamarabb felszabadul. Így születnek csodásabbnál csodásabb ötletek, amik előrébb viszik a cég menedzsmentjét és az erős személyiségnek és ötletnek köszönhetően a cég is kiemelkedik a többi közül. Ez a vezetőnek a legnagyobb öröm, hiszen egy jó vezető tudja, hogy egyedinek lenni a legnagyobb érték: a márkaérték és a brandépítés elsődleges építőköve. Ha a vezető figyel a munkatársaira és a tréningeken sem akarnak az introvertált emberekre semmit sem ráerőltetni, akkor a szervezeti és humán háttér is ideális lesza munkához számukra . A hangos, kommunikatív, talpraesett munkatársak a különböző helyezetekben kiegészítik egymást és egyensúlyba kerülnek a befelé forduló, halk szavú alkalmazottakkal.

Érdemes tehát nagyobb figyelmet szentelni a munkahelyi „csendnek”, már csak azért is, mert Adam Grant, a Pennsylvania Egyetem Wharton Üzleti Iskola előadója kutatásában igazolja, hogy az introvertáltak hatékonyabban dolgoznak az extrovertáltaknál. Jobb eredményeket mutatnak fel, kiemelkedőek ezért érdemes figyelni rájuk, kifejezetten keresni az ilyen munkavállalókat az állásinterjúk során.

Képek forrása: Pixabay.

Hozzászólások