Családbarát magyar munkahelyek, ahol megkönnyítik az anyaságot

Családbarát magyar munkahelyek, ahol megkönnyítik az anyaságot

2016-09-30

Időről-időre egyre több program irányul arra, hogy az anyukák életét megkönnyítsék és minél előbb visszahozzák őket a munkaerőpiacra, mivel az, ha az anyuka sokáig kimarad a cég ügyeiből és kiesik a munka világából,, senkinek sem jó. Kivéve persze talán a babát... Most megmutatjuk nektek, melyik cégek a leginkább bababarátak világszerte: hol éri meg leginkább anyukaként dolgozni.

A Working Mother, azaz a Dolgozó Anyuka Magazin a napokban közölte le, melyek azok a cégek, amelyek megpróbálják megkönnyíteni az anyák életét. A lista összeállításához pedig évről-évre, már 31.  alkalommal egy 400 kérdésből álló listát töltetnek ki egyes cégeknél anyukákkal, amelyben a szabadságuk eltöltésének lehetőségeiről, az anyasággal járó előnyökről, és hasonló témákról kérdezik meg a kisgyermekeseket.

A cégek, amelyek a lista elején állnak, mind teljes fizetést ajánlanak a szülési szabadság idejére, illetve a gyermek születése után engedélyezik, hogy az anyuka rugalmas munkaidőben dolgozhasson. Ezen kívül a baba bölcsődei- és óvodai költségeihez is hozzájárulnak, ezen kívül pedig az anyukák mentorprogramokban is részt vehetnek és még karrier tanácsadás is jár nekik. 

Subha Barry, a Dolgozó Anyuka Médiacég elnöke és menedzsere elmondta, hogy egyre több cég ajánl részmunkaidős állást az anyukáinak, fokozatos visszatérést biztosítva ezzel a munka világába és ezen kívül még a családi programokat és sportokat is támogatják: így például egyre népszerűbb a kisbabával végezhető jóga is. A 100-as lista itt érhető el, mi most a magyar cégekre fogunk koncentrálni.

Persze családbarát cégek nem csak Amerikában vannak, nálunk is létezik már ez a fogalom egy jó ideje. A 2016-os évben a családbarát díjakat 4 kategóriában osztották ki, a kategóriák és nyerteseik pedig a következők voltak:

Kisvállalat kategória 1. helyezett: Sonrisa Informatikai Kft.

A Sonrisa Kft.-t 8 éve alapították, mivel úgy gondolták, hogy lehetséges a szoftverfejlesztést olyan hosszútávon fenntartható környezetben és módszertan szerint folytatni, ahol minden kolléga a tehetsége maximumát tudja teljesíteni. Mára már 4 irodával és 103 munkavállalóval rendelkeznek, mottójuk pedig az, hogy "Minden ügyfelünkkel hosszútávú partnerségre törekszünk, miközben világszínvonalú szoftvereket fejlesztünk nekik." Tevékenységi körükbe tartozik az alkalmazásfejlesztés, mind mobilra, mind pedig vállalati felhasználásra, emellett foglalkoznak még IT tanácsadással és IT Audit szolgáltatást is nyújtanak, mely már a beruházások korai időszakában nagy segítséget nyújthat a cégeknek.

Közepes vállalat kategória 1. helyezett: BDO Magyarország

A BDO a világ ötödik legnagyobb könyvelő, könyvvizsgáló, professzionális tanácsadó hálózata. A világ több mint 150 országában, több mint 1300 irodában több ezer munkatársuk dolgozik azon, hogy ügyfeleiket, legyenek azok kezdő vállalkozások vagy nagy múltú multinacionális cégek, hozzásegítik üzleti céljaik eléréséhez. Komoly üzleti tapasztalatuk biztosítja, hogy ügyfeleik korrekt, megbízható válaszokat kapjanak. A BDO globális hátterének köszönhetően ügyfeleik a világ számtalan pontján megtalálható irodáink tapasztalatait is igénybe vehetik.

Nagyvállalat kategória 1. helyezett: K&H Bank Zrt.

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés,  projekt finanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H már nem első alkalommal érdemelte ki ezt a díjat, a 2015-ös évben is ők nyerték meg a kategóriát, ez pedig azt jelzi, hogy a családokért való intézkedések jó felé vezetnek.

Különdíjas: 

Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft.

Az 1935-ben alakult amerikai befektetési bank mostanra a világ 42 országában több mint 1200 irodát tart fenn, szolgáltatásaival jelen van az összes nagy globális pénzügyi központban. A Morgan Stanley 60 ezres globális alkalmazotti létszámából mintegy 10 ezren látnak el közvetlenül informatikai feladatokat, azaz a részleg nagyságrendben egyenrangúnak tekinthető a világ legnagyobb önálló informatikai vállalataival. Informatikai szakemberek számára tehát a Morgan Stanley éppen olyan érdekes és kihívásokban gazdag munkahelynek számít, mint bármely nagy szoftverfejlesztő vállalat. A Morgan Stanley több magyar egyetemmel folytat együttműködést: kutatási projekteket támogat, vendégelőadókat delegál, egy egész félévet felölelő pénzügyi kurzust is biztosít  magyar egyetemeknek, emellett szakmai támogatást nyújtott a Műszaki Egyetemnek egy pénzügyi informatikai tankönyv kiadásához

A családok segítése társadalmunk egyik kardinális kérdése kellene, hogy legyen, hiszen Magyarországon egyre kevesebb gyermek születik és az anyukáknak is egyre nehezebb dolga van, hiszen minél előbb vissza kell térniük a munkaerőpiacra, hogy nehogy elveszítsék munkahelyüket. Ráadásul a családok megélhetése meglehetősen nehéz úgy, ha az egyik fél otthon van a gyermekkel. A családbarát cégek tehát jó irányba haladnak, példájukat pedig minden cégnek követnie kellene. Reméljük, a jövőben egyre több cég tesz majd így. 

Borítókép forrása: businessinsider.com

Hozzászólások