Az Y és Z generáció térhódítása és jövőbeni munkahelyeik

Az Y és Z generáció térhódítása és jövőbeni munkahelyeik

2016-03-21

Mostanság rengeteget emlegetjük ezeket a fogalmakat, de néhányan biztosan nem tudják ez mit jelent. Az Y generáció tagjai azok, akik 1982 és 1995 között születtek, a Z generáció pedig az 1995 és 2012 között születetteket foglalja magába. Ezek a gyerekek, illetve fiatalok már egy egész más világba születnek, mint szüleik. Ez a világ már folyton változik. Pont ezért ez két generáció tagjai már mindig készen állnak a változásokra és nem esnek kétségbe, ha kirántják a lábuk alól a talajt. Mi történik akkor, amikor ezek az ifjú titánok meghódítják a munkaerőpiacot?

2025-re a dolgozók 75 százaléka a fent említett két generáció tagjaiból fog állni. Mik a következmények?

A mai fiatalokról mindenki azt gondolja, hogy képtelenek dolgozni, azonban ezt a már munkával rendelkezők és azok a cégek, amelyeknek dolgoznak, cáfolják. Azt gondolhatnánk, hogy a fiatalok be vannak szűkülve, nem tudtak megtanulni normálisan kommunikálni embertársaikkal, mert folyton az okos kütyüiket vagy az Xboxot nyomkodták. Pedig ez egyáltalán nincs így! Az azonban cáfolhatatlan tény, hogy az új generációk megjelenése a munkaerő piacon komoly változásokat hozott. Kiálltak az élhetőbb és egyszerűbb, bürokráciamentes XXI. századért, amit az idősebb korosztály is üdvözöl, hiszen ki ne szeretné egyszerűbben elintézni mindennapi ügyeit?

Folytonos a változás

Az elmúlt pár évben végbement változások nem csak a fiatal munkavállalókon múltak! Ez egy nagyon szűklátókörű kijelentés lenne, hiszen akkor megfeledkeznénk a start-up cégek piacformáló megjelenéséről. Ezek a cégek azok, akik elvetik a régi és elavult munkakultúráját és kialakítják a jövőbelit. Nézzük meg hogyan is fog változni a világ a következő 10 évben!

 • A legfontosabb változás valószínűleg a munka és a magánélet összemosódása lesz, ami azt jelenti, hogy nem a munkahelyen töltött száma nyom majd sokat a latba, hanem az, hogy mindent jól teljesítsünk és, hogy mindenhol részt vegyünk. A hagyományos modellek ma már amúgy sem állják meg a helyüket, hiszen egy család általában nem tud úgy egyről a kettőre jutni, hogy csak az egyik fél dolgozik. Nagy valószínűséggel az lesz a megoldás, hogy az anyukáknak részmunkaidőben vissza kell majd mennie dolgozni, ami annyira azért nem baj gazdasági és társadalmi szempontból: a fiatal nők nem esnek ki a munkából és nem kell őket bevezetni a munka világába, újra. Ráadásul a családalapítás így kevesebb lemondással is jár.
   
 • A jövőben is a nagyvállalatok dominálnak majd. A hatékonyság- és teljesítményorientált szervezeteket a fogyasztói igények és a profitszerzés vezérlik, a jól képzett és tehetséges emberekért pedig harcban állnak majd a munkáltatók. A másik oldal képviselői pedig a mikrovállalkozók lesznek: jellemzően projekt alapon, rövid távú munkavállalókat fog foglalkoztatni, nagyon rugalmasan, a világ bármelyik pontján. Az interneten való munka így a szakemberhiányt is áthidalja.
 • Áthelyeződik a hangsúly: a hierarchiában az lesz legfelül, aki hozzáértő és kreatívan tud gondolkodni, továbbá komoly szaktudással rendelkezik, nem pedig a „vén rókák” kapják majd ezeket  a pozíciókat. Na, nem arról van szó, hogy az ifjú titánok nem segítőkészek, pont az ellentéte. Csak úgy jut előre a világ, ha a két generáció tagjai összefognak: az idősebbek biztosítják a szaktudást és tapasztalatot, a fiatalok pedig segítik őket a technika megismerésében.
   
 • Egyre nagyobb szükség lesz a visszajelzésekre, hiszen ez által fejlődünk. Meg kell tanulni a negatív kritikát is elfogadni és megköszönni a pozitívat!
   
 • Egyre többen fognak csoportokban dolgozni, ahol mindenki csak azt fogja csinálni, amihez tényleg ért így kisebb munkafolyamatokra lesz felosztva egy-egy projekt. Ez azért szuper, mert így sokkal precízebb munkát végezhetünk!
   
 • Korszerűbb tárolás: jönnek a felhő alapú adattárolási módszerek. Mivel egyszerre több eszközt használunk, ez elengedhetetlen lesz, hiszen az adatainkat mindig magunkkal akarjuk majd vinni mindenhová. Ráadásul az okostelefonunk mindig ott lapul a zsebünkben, úgyis, így az adataink is mindig nálunk lesznek. Ez a gondolat azonban az előző ponthoz is kapcsolódik: hogy az adatok mindig „up to date” legyenek mindenki gépén, a felhőket fogjuk használni adatmegosztásra egymás között is.
   
 • Jönnek a robotok! A gyártási- termelési folyamatokban egyre nagyobb szerepet kap a robotizáció, mentesítve ezzel a munkavállalókat a monoton munka alól. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kevesebb embert tudnak majd foglalkoztatni, hiszen a robotokat javítani és karbantartani is kell, továbbá nem minden munkafolyamat automatizálható. Persze az is lehet, hogy később megadóztatják a robotokat, amiről ebben a cikkünkben olvashattok.

További érdekes adat például, hogy a mostani óvodások 70 százaléka olyan pozíciókat fog betölteni, amik ma még nem is léteznek. És az utolsó: a világ 8 milliárd emberéből 4,7 milliárd lesz online folyamatosan! Gondolkodjunk hát nagyban és ne féljünk a változásoktól, hiszen a környezetünk is alkalmazkodik hozzánk, nem csak mi a környezetünkhöz.

Képek forrása: pixabay.com

Hozzászólások