A legjobban fizető amerikai (álom)állások

A legjobban fizető amerikai (álom)állások

2016-10-11

Az orvosok mindig a legjobban megfizetett emberek, legalábbis a legtöbb helyen. De azt vajon gondolnánk, hogy Amerikában az első húsz leginkább honorált szakma közé tartozik például az olajmérnök vagy a biotechnológus? És ha azt mondanám, hogy a repülőgép pilóták már nem fértek bele a húszas listába? Most eláruljuk, milyen területeken lehet hihetetlenül jó fizetést elérni Amerikában!

Munka, ellenállhatatlan fizetésért

Az Amerikai Statisztikai Hivatal 2015-ös bérek alapján elkészített egy listát, amelyből kiderül, hogy Amerikában az egészségügyi dolgozókat fizetik meg a leginkább, mivel az első 10 legjobban fizető állásból ők szerepelnek, kapaszkodjatok meg, kilenc helyen! Szóval lenne mit elirigyelnünk tőlük, de ez a cikk most nem hivatott erről értekezni. A felmérést egymillió amerikai fizetési adatainak összegyűjtésével alkották meg és kiderült belőle, hogy az aneszteziológusok, akik a leginkább megfizetett szakmát gyakorolják az összes közül, ötször annyit keresnek, mint egy átlag amerikai fizetés: évi 72,3 millió forintot bezsebelve.

Persze az aneszteziológusokon hatalmas a felelősség, így érthető, miért is keresnek ennyit, hiszen ők felelősek a betegek altatásáért a műtétek során, amely, ha balul sül el, a páciensek kómába lehetnek vagy akár meg is halhatnak. Ráadásul többet kell tanulniuk, mint az orvosoknak: a képzésük összesen 12-13 évig tart. Egy 2014-es felmérésből pedig az is kiderült, hogy az aneszteziológusok 80 százaléka heti 40 óránál is többet tölt betegeivel, nem is beszélve a műtétre való felkészülés idejéről, ami azt jelenti, hogy napi 10-12 órát dolgoznak.

Top 15: a leginkább megfizetett munkák

15. Aneszteziológiai asszisztens
Az asszisztenseket általában nem becsülik túl sokra, ám az aneszteziológiai asszisztensek még ez alól is kivételt jelentenek, mivel ők dolgoznak az altatóorvosok keze alá, így nekik is komoly felelősségük van a klinika készítmények kezelése során, amit persze meg is fizetnek.

Átlagos évi jövedelem: 160.250 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 39.410 fő

14. Fogtechnikus
A fogtechnikusok azért dolgoznak folyamatosan, hogy az emberek, akik elvesztették fogaikat, protézisükkel újra jól érezhessék magukat, normálisan rághassanak és ne féljenek megjelenni mások előtt. Amerikában komoly gondot fordítanak a szájhigiéniára és az emberek rengeteget mosolyognak, szóval van létjogosultsága annak, hogy a fogtechnikusok sokat keresnek.

Átlagos évi jövedelem: 161.020 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 710 fő
 

13-12. Fogorvosok
A fogorvosokra mindenhol nagy szükség van, de leginkább egy olyan társadalomban, ahol az emberek rengeteg cukrot és szénsavas üdítőt fogyasztanak, tetőzve ezt napi több liternyi kávéval.

Átlagos évi jövedelem: 171.040-172.350 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 5550 fő

11. Gyermekgyógyász

A gyermekgyógyászok is, mint minden egészségügyi dolgozó, rengeteget dolgoznak, ám nekik talán még nehezebb kicsit, mivel a pácienseik gyakran nem tudják elmondani, mi is a baj igazából, hogy miért sírnak.

Átlagos évi jövedelem: 183.180 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 28.660 fő
 

10. Vezérigazgató

Ez egy igencsak tág fogalom, nehéz lenne definiálni, mit is csinál igazából az ebbe a titulusba beosztott ember, ám egy biztos: nagy a vállán a felelősség és sok múlik a döntésein. A legnagyobb cégek vezérigazgatói akár több tízmillió dollárt is kereshetnek évente, vegyük csak például Satya Nadellat, aki a Microsoft vezérigazgatója: 2014-ben összesen 83,4 millió dollárt tehetett zsebre ebben a pozícióban.

Átlagos évi jövedelem: 185.850 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 238.940 fő

9. Családorvos

Átlagos évi jövedelem: 192.120 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 127.430 fő

8. Pszichiáter

Gondolom, sokan nem tudják, ahogy én sem tudtam igazán, mi a különbség a pszichológus és a  pszichiáter között. A pszichiáter általában állami intézményekben dolgozik és joga van gyógyszert is felírni, ha azt indokoltnak tartja.

Átlagos évi jövedelem: 193.680 dollár

Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 24.060 fő

7. Belgyógyász

A belgyógyászat az egész szervezetet érintő betegségek kivizsgálásával, felismerésével és gyógyításával foglalkozik, így ez a szakma komoly tudást és felkészültséget igényel.

Átlagos évi jövedelem: 196.520 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 48.920 fő

6. Sebész

Átlagos évi jövedelem: 197.700 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 322.240 fő

5. Fogszabályzó fogorvos

Tapasztalatból mondom, Amerikában a fogszabályozót felhelyező orvosok nagyon jól élnek: egy fogszabályzás, amire a gyermekek felének szüksége van, körülbelül 6000 dollárba kerül, ami átszámolva 1,7 millió forint. És akkor a fogkihúzások és kontrollvizsgálatok költségeit még nem is említettük.

Átlagos évi jövedelem: 221.390 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 5410 fő
 

4. Szülész-nőgyógyász

A kórházi számla egy szülés esetében is komoly költséget jelent, ha Amerikában élünk: a számla 2600 dollártól akár a 8000 dolláros összeghatárig is terjedhet, ami hatalmas összeg, főleg, hogy a kismamát már másnap hazaküldik, ha minden megfelelően alakult.

Átlagos évi jövedelem: 222.400 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 20090 fő

3. Széjsebész

A szájsebészek akkor lépnek munkába, amikor a fogorvos már nem tud segíteni: olyan fogakat, foggyökereket távolítanak el, amelyek máskülönben komplikációkat okoznának.

Átlagos évi jövedelem: 233.900 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 5000 fő

2. Műtőorvos

Átlagos évi jövedelem: 247.520 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 41.600 fő

1. Aneszteziológus

Róluk már rengeteget beszéltünk, így most már csak az van hátra, hogy eláruljuk, hányan részesülnek ilyen kiváló fizetésben:

Átlagos évi jövedelem: 258.100 dollár
Ennyien dolgoznak ebben a beosztásban: 29.220 fő

Ez volt tehát a lista, amelyből kiderül, milyen hivatást is érdemes űzni Amerikában. Munkaügy témában írt előző cikkeinket is ajánljuk figyelmetekbe.

Borítókép forrása: Flickr

Hozzászólások