A jó önéletrajz írása a kulcs az új állásod kapujához!

A jó önéletrajz írása a kulcs az új állásod kapujához!

2016-10-04

Sokan azt sem tudják, hogy kezdjenek neki az önéletrajzuk elkészítésének, mások pedig túlkomplikálják azt, pedig túl sokat sem szabad elárulni magunkról, hiszen azzal áteshetünk a ló túldolalára. Mostani cikkünkben megmutatjuk, honnan tölthetitek le a megfelelő- és legújabb önéletrajz mintákat és a kitöltésben is segítünk, hogy biztos legyen a sikeretek!

Europass önéletrajz: a minta, amit Európán elfogadnak

Azon, hogy az önéletrajzunk hogyan is van megírva, tulajdonképpen pont az életünk múlik, hiszen ez befolyásolja, milyen munkát fogunk megkapni, ezért érdemes elég időt szánni a dokumentum kitöltésére. Az Európai Unióban az Europass nevű formanyomtatványt veszik általában alapul az önéletrajzhoz, így ennek kitöltése általában megfelelő, sőt, sok helyen kérni is szokták, hogy ebben a formátumban nyújtsa be önéletrajzát a pályázó.

Az Europass önéletrajz kitöltéséhez ma már van elérhető egy kiváló online felület, ahol szabadon létrehozhatjuk- és módosíthatjuk önéletrajzunkat. A szakértők tanácsai szerint annak érdekében, hogy önéletrajzunk ne évüljön el, nem érdemes lakcímet megadni. Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy 5 év múlva nem kerülhet elő az akkor valahová beadott önéletrajzunk, ebben nagyon tévedünk, hiszen a cégek között vándorolnak ezek a dokumentumok és ezért úgy érdemes létrehozni őket, hogy később se mutassanak rólunk fars képet.

Telefonszám és e-mail cím

A telefonszámunk kitöltésénél mindenképp törekedjünk rá, hogy olyat adjunk meg, amit hosszú távon tervezünk használni, mivel így később is el tudnak minket érni, ha erre lenne szükség. Az aktuális céges telefonszámunkat soha ne használjuk álláskeresés céljára! Ez persze a céges e-mail címre is vonatkozik, mivel ebből komoly kellemetlenségeink lehetnek. Használjuk tehát magántelefonszámunkat és egy G-mail vagy yahoo e-mailt adjunk meg, ami nem tervezünk megszüntetni, még évek múltán sem.

Pozíció és beosztás

Az álláshirdetésben, ha megfelelően van megfogalmazva, megjelennek ezek az adatok, így ezt értelem szerűen ki tudjuk tölteni a legördülő listákból, amelyet az oldalon találunk, illetve ha szükség van rá, mi magunk is megadhatjuk azt. A pozíció megnevezésével akadhatnak gondok, főleg ha olyan angol nevet tüntetünk fel, amely széles körben nem ismert, mivel ezen gyakran átsiklanak a HR-esek és így a kiváló képességgel rendelkező szakembereket is, akik pont megfelelőek lehetnének a munkára, félre teszik a biztosan nem megfelelő kupacba.

Szakmai Tapasztalat

A "szakmai tapasztalat" rovat az önéletrajz legfontosabb része. Gyakran ez alapján dől el, hogy lehetőséget kapunk-e szóbeli interjúra. Ebben a blokkban kell felsorolni a korábbi munkahelyeket, pozíciókat és az elvégzett feladatokat. Szánjunk időt a pontos kitöltésre! Általános probléma, hogy a jelöltek csak a cég nevét írják le, amelynél dolgoztak, azt már nem, hogy mivel foglalkozik a vállalat, hány főt foglalkoztat, termelő vagy szolgáltató cég-e. Gyakori a túl általános megfogalmazás is, ezt az egész önéletrajzírás során kerülni kell! Ügyfélszolgálatosoknál nem árul sokat el a munkáról az "adminisztrációs feladatok ellátása" nyelvi fordulat. Érdemes tételesen felsorolni, mit is kellett csinálni. Például: irodaszerek beszerzése, postai ügyintézés, a vezető határidő-naptárának kezelése, a beérkező ügyféltelefonok megválaszolása stb. Ha több cégnél dolgoztunk ugyanabban a pozícióban, ne kövessük el azt a hibát, hogy az önéletrajzba ugyanazokat a feladatokat másoljuk be. Ha valamiben eltért a munkánk, akkor fontos, hogy más-más megfogalmazást használjunk.

Kérdésként merül fel a pályázók számára, mennyi munkahelyről is tegyenek említést. Ha valaki 20 éves munkatapasztalattal rendelkezik, nem feltétlenül kell minden munkahelyét feltüntetnie, elegendő az utolsó 10-15 év releváns gyakorlata. Az egyes szakterületek dolgozói más- és más hibákat vétenek: aki értékesítőként dolgozott, ne feledje megemlíteni, korábbi cége milyen termékekkel vagy szolgáltatásokkal foglalkozott. Jó, ha feltünteti, hogy végfelhasználóknak (b2c) vagy cégeknek (b2b) értékesített, ahogy azt sem árt tisztáznia: kiemelt ügyfelekkel (key account) foglalkozott vagy sem, illetve adott-e el külföldre. A pénzügyi területen dolgozóknál lényeges a cég részletesebb bemutatása. Az alkalmazotti létszám, a cég árbevétele, a nemzetközi háttér is fontos információkat hordoz.

Tanulmányok

Pályakezdőként vagy fiatalként érdemes a gimnáziumi tanulmányokat is feltüntetni, azonban később már elég csak a munkához kapcsolódó, szakirányú képesítésekről beszámolni. Időrendben mindig a legkésőbbi, azaz legfrissebb képzettségünk jelenjen meg, majd haladjunk visszafelé. (Így tehát először adjuk meg egyetemi végzettségünket, utána pedig a középiskolait.)

Személyes képességek

Vannak szavak az önéletrajzban, amelyek kis vörös zászlókként azt jelzik a munkaadónak, hogy a jelentkező félre akarja vezetni az önéletrajzunk olvasóját, mivel elkendőzi a részleteket, vagy csak egyszerűen szeretné megúszni a képességek-előnyök rész kitöltését. Az önéletrajz megírásakor arra kell törekednünk, hogy felkeltsük az olvasó figyelmét. Mivel azonban szinte minden önéletrajzban szerepelnek a csapatjátékos, kreatív, megbízható szavak vagy ezeknek valamilyen kombinációja az előbb említettekkel egyetemben, a HR-esek nem tulajdonítanak nekik nagy jelentőséget. Használjuk helyettük inkább ilyesmi megfogalmazásokat:

  • Döntéseimért mindig vállalom a felelősséget: ezáltal felelősségteljesnek tűnsz majd.
  • Szívesen végzek részfeladatokat, de egy önálló projekt megoldására is képes vagyok: csapatjátékos vagy, de önállóan is tudsz dolgozni.
  • Tiszteletben tartom a határidőket: pontos vagy.
  • Könnyen megtalálom a közös hangot az emberekkel: jó kommunikációs képességekkel rendelkezel.
  • Nyitott vagyok az újszerű megoldásokra: innovatív vagy.

Persze ezek csak sémák, de ha ilyesmit írsz, biztosan nem fogsz majd mellé.

További tippek:

  • Az önéletrajzban ne használjunk külföldi mozaikszavakat, és kerüljük általában az angol kifejezéseket is. Forecast helyett érdemes például az előrejelzés szót használni.
  • Családi állapotot ne adjunk meg az önéletrajzunkban, mivel ez egy eléggé labilis dolog és okot adhat diszkriminációra is, ráadásul bármikor megváltozhat, akár már addigra is, mire behívnak minket interjúra.

Az önéletrajz kitöltésének többi fortéját következő cikkünkben tárgyaljuk, ahol eláruljuk azt is, hogyan válasszuk ki a megfelelő képet, hogyan adjuk meg nyelvi kompetenciáinkat és persze nemsokára olvashattok a motivációs levél megírásának módjáról is. Addig pedig ajánljuk azokat az állásinterjú kérdéseket figyelmetekbe, amelyen az emberek gyakran elbuknak, nehogy Ti is így járjatok. Kellemes böngészést kívánunk!

Borítókép forrása: empoweringfutures.org

Hozzászólások