5 pszichológiai gát, ami a sikeres vállalkozás útjába állhat

5 pszichológiai gát, ami a sikeres vállalkozás útjába állhat

2016-11-28

Annak ellenére, hogy a saját vállalkozás birtoklásának és vezetésének sok előnye van, az út, amíg valakiből ténylegesen vállalkozó válik, meglehetősen rögös. Persze a legnagyobb akadály, amely a sikeres vállalkozás útjába állhat az a vállalkozó gondolkodásmódja. Elhoztuk a leggyakoribb pszichológiai gátakat, amelyek leggyakrabban visszatartják a potenciális vállalkozókat a sikertől.

1. Túl nagy a financiális teher

Egy vállalkozás beindítása meglehetősen nehéz és költséges folyamat. Az engedélyek beszerzése, az üzlethelyiség, a körülmények megteremtése és a felszerelések beszerzése akár több millió forintba is kerülhet, de még az otthonról üzemeltetett kisvállalkozásoknak is van belekerülési költsége: legalább a könyvelőt fizetni kell. Persze amikor az ember komolyan dolgozik azon, hogy fellendüljön a vállalkozása, feladja a jól megszokott és biztos nyolctól négyig tartó munkáját, így biztos fizetése sincs. Mi több, mindenre ki kell adnia egy halom pénzt, ami nagyon fájdalmas élmény lehet, amíg nem látjuk, hogy a vállalkozásunk sikeres lesz.

Érdemes azonban időt adni ennek és nem bepánikolni! Ha már belekezdtünk, nem szabad feladnunk, míg végleg nem látjuk azt, hogy az ötletünknek nincs jövője. Amikor a vállalkozás profitot kezd termelni, az egyszerre lesz ijesztő és bénító érzés, de a jóhoz könnyű hozzászokni! Fontos, hogy a személyes költségeink fedezésére is maradjon keretünk, hozzunk létre még a vállalkozás beindítása előtt egy "védőhálót". Többször írtunk már arról, hogy kiváló lehetőségek vannak már mostanában távmunkák vállalására:  ha akarunk, tanácsadóként dolgozunk egy cégnél, vagy tervezünk valamit, de kiadhatjuk a lakásunkat is az Airbnb-n, ha erre van lehetőségünk. A lényeg, hogy valamilyen forrásból, ha szükséges, szerezni tudjunk egy kis mellékest: ez megadja azt a financiális biztonságot, amire ahhoz van szükséged, hogy ésszerű döntéseket hozz a vállalkozásoddal kapcsolatban, amelyek hosszú távon sikerre vezetnek.

2. Személyes értékek és céges érdek

A saját vállalkozás beindítása személyes kockázatot jelent. Mikor az üzlet már felfelé ível, könnyű azt érezni, hogy ez a Te személyes sikered, de az azért komoly hiba, hogy ha az ember abban méri saját értékeit, hogy mennyire megy jól a vállalkozása. Mindig tartsd észben, hogy az út eleje minden vállalkozó számára döcögős, nem minden cél érhető el rögtön időre és bárki vallhat kudarcot is, ettől nem leszel semmivel rosszabb ember. A lényeg, hogy tanulj a hibáidból!

A statisztikák szerint a frissen indított vállalkozásoknak csak az egy harmada éli meg a tízedik évfordulóját: világos tehát, hogy miért retteg mindenki a sikertelenségtől. Ahelyett, hogy a saját értékedet a vállalkozásodból mérnéd le, inkább nézd csak az azon kívüli életed. Milyen diplomát szereztél, hol dolgoztál, hány nyelvet beszélsz? Írj ezekről egy listát és mindig tartsd kéznél, hogy bármikor rá tudj pillantani, ha egy pillanatra is eszedbe jutna, hogy nem vagy értékes ember a céged miatt. A pozitív gondolatok pozitívabb életszemléletet is hoznak!

3. Perfekcionizmus

A tehetetlenségérzet a siker legnagyobb ellensége. A vállalkozónak mindig kész kell állnia mindenre és lecsapni a lehetőségekre azonnal, amilyen gyorsan csak lehetséges. Ebben a szakmában senki nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy megvárja, hogy kialakuljon egy tökéletes üzleti terv. Meg kell tanulni a semmibe ugrani és reménykedni, hogy jól döntöttünk. A gyors cselekvéssel elengedheted azt a szükségleted, hogy mindig- minden tökéletes legyen és esélyed nyílik olyan lehetőségekkel is számolni, amikkel ha folyton tervezgetnél, talán soha nem lett volna esélyed foglalkozni.

4. Hiány fontos tanácsokból

Az egyik potenciális hiba, amit a legtöbb vállalkozni akaró személy elkövet az, hogy nem kér tanácsot, csak megy a saját feje után. Amennyiben valaki egy normál munkával rendelkezik, ott a főnök folyamatosan útbaigazítást ad és a felelősségen is osztoznak a cég beosztottai. Ez azonban egy vállalkozásnál másképp van: mindent a cégvezetőnek kell kézben tartani és mindenért ő a felelős is, tehát nincs kire hárítani a felelősséget. Legalábbis egy jó főnök nem tesz ilyet.

A legjobb mód arra, hogy mindent kézben tarts és semmiről se feledkezz meg az, hogy minden reggel készítesz egy listát az elvégzendő teendőkről: minden napra legyen listád, de hosszú távra is tervezz: legyenek heti és havi elvégzendő teendőid is ütemezve. Ha nem hiszed el, hogy ez így működhet, kérdezz meg egy vállalkozó ismerőst, akire felnézel, és akinek adsz a véleményére. Amennyiben azonban nincs ilyen ismerősöd, keress fel egy helyi tanácsadó céget, vagy inkubátorházat az ötleteiddel, esetleg társulj egy olyan emberrel, akinek már van tapasztalata a vállalkozás terén.

5. "Túldolgozni" magad

A vállalkozók semmiképp sem napi 8 órát dolgoznak, sőt legtöbbször a hétvégéiket sem pihenéssel töltik. Ez persze könnyen kiégéshez vezethet, amelynek hosszú távon komoly következményei lehetnek. Folyamatos zabálásra vagy koplalásra ítélhet az a szindróma, így az egészségügyi állapotod is könnyen megromolhat, így pedig már a munkában sem leszel olyan hatékony. Persze a fárasztó napok után már senkinek sincs kedve edzeni menni, sőt néha még rendesen aludni sincs idő. Ez az életmód pedig a stresszel kombinálva a legkevésbé sem ideális ahhoz, hogy minden pillanatban csak a sikerre fókuszálj.

Ahhoz, hogy ezt elkerülhesd, adj magadnak minden nap időt arra, hogy csak az egészségeddel és a szellemi jóléteddel foglalkozz. Ha máskor nincs időd, tornázz az irodában, illetve kíméld a gerinced a sok ülés mellett is. Mindig aludd ki magad rendesen, ha korán kelő típus vagy, kerülj ágyba még este 10 előtt: az éjfél előtti alvás nagyon pihentető! Amennyiben ezt nem tudod tartani, látogass el gyakrabban a  háziorvosodhoz, hogy ő folyamatos kontroll alatt tarthassa az egészségügyi állapotod.

A vállalkozás komoly terhet rak az ember vállára, de a személyes felelősség legalább ekkora: hiszen ha beteg vagy, a vállalkozásod biztosan nem fejlődik majd a megfelelő  módon! Ha tanácsainkat betartod, jóval nagyobb esélyed lesz arra, hogy sikeressé váljon vállalkozásod és hamarabb élvezheted majd a munkád gyümölcsét is!

Borítókép forrása: ShutterStock

Hozzászólások