3 napos munkahét 40 felett?

3 napos munkahét 40 felett?

2016-08-12

A legfrissebb ausztrál kutatásokból az derült ki a napokban, hogy 40 éves kor felett már árt az emberek agyának a teljes munkaidős állás, mivel annyira megterhelő lehet a szervezet számára a munka, hogy lassul a gondolkodási képesség.

A friss cikk azonban azt is elárulja, hogy a három napos munkahétre viszont szüksége van az emberek agyának, mivel ha nem terhelik azt, akkor egyre nagyobb mértékben épül le annak neuronhálózata. Azok pedig, akik 40 éves kor felett heti 60 órát dolgoznak, jóval nagyobb agykárosodást szenvednek, mint azok, akik egyáltalán nem dolgoznak.

Persze aki nem dolgozik, annak nyilván pénze sincs, hacsak nem csinálta meg már fiatalon a szerencséjét és nincs egy arany tojást tojó tyúkja, értsd, egy stabil vállalkozása, esetleg néhány háza, ami annyi passzív jövedelmet hoz, amiből már meg lehet élni.

A kutatásban egyébként 3000 férfi és 3500 nő vett részt, akiknek vizsgálták agyi tevékenységét annak függvényében, hogy hány órát dolgoztak 40 éves koruk felett. A tesztek között szerepelt például szavak hangosan való kiolvasása, felsorolások sorba rendezése és betűk- és számok gyors összerendezési képessége is, ami nagyon egyszerűnek tűnhet elsőre. Prof. Colin McKenzie, a kutatás vezetője így magyarázza a tesztek lényegét: "Az olvasással a tudásszintet mértük, míg a másik két teszt arra szolgált, hogy az intelligenciájuk működési szintjét mérjük. A gondolkodást tesztelő rész magába foglalta a memória, az elvont gondolkodás és a végrehajtó gondolkodás működését is."

A kutatás tehát megdöntötte azt a tévhitet, hogy azok maradnak mentálisan egészségesek, akik egész életüket munkával töltik, de vajon tényleg kevesebbet fognak 40 felett dolgozni azok az emberek, akik ezt megtehetik?

A megoldás

A legtöbb ember rákényszerül arra, hogy teljes állásban dolgozzon, de vajon számít az is, hogy milyen típusú munkát végzünk? A kutatók szerint ezt nagyon nehéz megmondani, azonban a szellemi munkát végzők agya nyilván nagyobb terhelésnek van kitéve, így valószínű, hogy a kognitív képességeik is nagyobb mértékben romlanak az idősödés folyamán.

McKenzie szerint a munka egy kétélű fegyver: "Míg a munka stimulálja az agyi tevékenységet, a hosszas munka stresszt és kifáradást okoz, ezek pedig potenciálisan a kognitív funkciók károsodásához vezető tényezők."

A kutatás adatai azonban koránt sem biztos, hogy minden országra igazak, mivel az is befolyásolhatja az eredményeket, hogy mennyi szabadság jár évente egy adott személynek. Azonban azon mindenképp el kell gondolkodnia az országok kormányainak, hogy érdemes-e az embereket 68 éves korukig dolgoztatni, mivel nem biztos, hogy ez szolgálja leginkább a társadalom érdekeit. (Egyébként 2026-ra ez lenne az elérni kívánt nyugdíjkorhatár, bár ez egyre kevésbé tűnik bevezethetőnek.)

Borítókép forrása: psychone.net

Hozzászólások