11 tipikus állásinterjú kérdés

11 tipikus állásinterjú kérdés

2016-09-13

Az ember bármennyire is felkészülten érkezik az állásinterjúra, ezek a helyzetek azért mégis idegtépőek tudnak lenni. Főleg amiatt, mert az interjúztatók mindig tudnak olyan kérdést feltenni, amelyre egyszerűen nem létezik megfelelő válasz. Meg kell azonban értenünk, hogy ezeket a kérdéseket nem rosszindulatból teszik fel a kérdezők, hanem azért, hogy jobban belelássanak az interjúzó ember személyiségébe és megtudják, ő -e a megfelelő jelölt a meghirdetett pozícióra. Hogy mik ezek a kérdések? Most megtudjátok!

Egy HR specialista az évek során több száz, vagy akár ezer ember interjúját is lebonyolíthatja. Az ő feladatuk az, hogy stresszes szituációt idézzenek elő és lássák, hogy tudsz-e pszichikai megterhelés alatt is dolgozni. Szóval lehetsz bármilyen felkészült is interjún, ezek a kérdések biztosan okoznak majd pár nehéz pillanatot.

1. Tudna mesélni magáról?

A hobbikról és a magánéletről tilos beszélni!

A helyes válasz: A lényeg, hogy ennél a kérdésnél mesélj az elvégzett iskoláidról, a képzettségedről, a munkatapasztalatodról és karrieredről. Semmiképp ne említsd meg a magánéleted! Inkább hangsúlyozd ki, mekkora előnnyel járna a cégnek az, hogyha felvenne Téged.

2. Olyan ember vagy, aki a szabadság alatt is olvassa az e-maileket?

Ismerned kell a munka és szabadidő elkülönítésének módját, hogy nehogy kiégj.

A helyes válasz:  A lényeg, hogy kifejezd az interjúztató számára, hogy 100 százalékig a munkádnak tudod szentelni magad. Ez után pedig mondd el neki, hogy arra az időre is szükséged van, amit az irodán kívül töltesz, hogy fel tudj töltődni. Tedd hozzá azt is, hogy ha mégis vészhelyzet lenne, akkor akár a vakációd közepén is hajlandó lennél egy videóhívásra annak érdekében, hogy mehessen tovább a munka.

3. Hogyan készült erre az interjúra?

Ez a kérdés arra hivatott, hogy megtudja belőle az interjúztató, hogy érdekelt-e annyira az adott interjú, hogy utánaolvass a cégnek és megtanuld, hogy mik a fő tevékenységi köreik. Ha ezekre esetleg nem tudod a választ, az interjúztató motiválatlannak fog találni, így pedig bármennyire pedálozol, biztosan nem lesz Tiéd a hőn áhított pozíció.

A helyes válasz: Mondj el mindent, amit megjegyeztél a cégről: hogy mikor alapították, hol, esetleg ki, mivel foglalkozott, aktuálisan mivel foglalkozik, szóval tanuld meg lehetőleg az egész bemutatkozó szöveget, amelyet általában megtalálsz a cégek honlapján.

4. Mi az álommunkája?

Ez tipikusan az a kérdés, amivel arra karnak rájönni, mennyire érdekel Téged a meghirdetett pozíció.

A helyes válasz: A legjobb, ha azt feleled erre a kérdésre, hogy ez az a pozíció, amiben hosszú távon dolgozni szeretnél.

5. Hol látja magát öt éven belül?

A gyakori hiba ennél a kérdésnél az, hogy az ember valóban elárulja rövid távú terveit, például elmondja, hogy tovább szeretne tanulni, hogy jobb pozícióba kerülhessen.

A helyes válasz: A cégek nem akarnak olyan emberekbe időt és pénzt fektetni, akik nem maradnak náluk hosszú távon. Válaszold tehát azt, hogy olyan munkát keresel, amit szívvel-lélekkel tudsz végezni és ami kihívások elé állít és van előrelépési lehetőség. Ha tehát ők ezt tudják Neked biztosítani, akkor hosszú távon is itt képzeled a jövőd.

6. Mi a legnagyobb gyengesége?

Erre a kérdésre általában az válaszolják az emberek, hogy perfekcionisták, ettől pedig az interjúztatók gyakran begőzölnek. Ez a válasz nem magyarázza meg, hogy hogyan is fogsz lépéseket tenni annak érdekében, hogy a cég oszlopos tagjává válhass, vagy hogy hogyan ugrod meg az eléd állított akadályokat.

A helyes válasz: Áss mélyebbre! Válaszold például azt, hogy szereted a munkádat kisebb- és nagyobb feladatokra osztani, amelyek közül hamarabb végzed el általában a kisebb teendőket. Majd fejtsd ki, hogy tudod, ezen változtatnod kell, mivel fordítva nagyobb lenne a produktivitásod.

7. Miért akar itt dolgozni?

Ez a kérdés is arra keresi a választ, hogy mennyire vagy érdekelt abban a pozícióban, amelyért éppen interjúzol. 

A helyes válasz:

  • Több itt dolgozót is ismerek, akik nagyon elégedettek a munkájukkal, a céggel és a munkakörnyezettel, így én is ide vágyom.
  • A cég Facebook oldalán az nyűgözött le, hogy....
  • A cégük olyan termékeket gyárt, amik segíthetnek ebben: .... Ezen kívül pedig azt is tudom, hogy Önöknél nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás, mivel támogatják ezeket a szervezeteket: ...

8. Egyedül szeret dolgozni, vagy inkább csapatjátékos?

Hogyha kijelented, hogy egyedül szeretsz dolgozni, akkor magányos farkasnak fognak titulálni, amely a projekteknél egyáltalán nem kifizetődő. Ha pedig azt mondod, hogy kizárólag csapatban szeretsz dolgozni, azt fogják gondolni, hogy nem vagy képes egyedül döntéseket hozni.

A helyes válasz: Ennél a kérdésnél jó diplomatának kell lenni és kifejteni, hogy minden munka közben adódó szituációval meg tudsz birkózni. Esetleg mondd el, hogy szereted megbeszélni a feladatokat a munkatársaiddal, majd elvégezni a Rád osztott munkarészt egyedül. Azt is elmondhatod, hogy szerinted hasznos csoportban dolgozni, mivel így az ember sokat tanulhat a kollégáitól.

9. Miért hagytad ott az előző munkahelyed?

Nagyon vigyázz, nehogy egyetlen rossz szót is szólj az előző cégedről, vagy főnöködről ennél a kérdésnél!

A helyes válasz: Legyél őszinte és szavahihető, ne fókuszálj a negatívumokra. Emeld ki, hogy mennyit tanultál az előző munkahelyeden és ez mennyivel értékesebb munkavállalóvá tett. Azt is elmondhatod, hogy nem érezted úgy, hogy lenne előrelépési lehetőséged és szerettél volna kimozdulni a komfortzónádból.

10. Kellett már bizonyítanod a becsületességedet a korábbi kollégáid vagy főnökeid előtt?

Ez a kérdés szintén könnyen vezethet oda, hogy valami negatívat mondj a régi kollégáidról vagy a munkaadódról. Ezt azonban el kell kerülnöd, ráadásul még arra is oda kell figyelned, nehogy valami titkos és érzékeny információt ossz meg az előző cégedről.

A helyes válasz: Legyen a feleleted tömör, őszinte és érthető. Legjobb, ha azt válaszolod, hogy ez a régi cégednél volt és ezért köt a titoktartás, így nem oszthatsz meg több információt.

11. Mik az elvárásaid a fizetéseddel kapcsolatban?

A helyes válasz:  Végezz előzetes felmérést, hogy más cégeknél, hasonló pozíciókban mennyit keresnek az alkalmazottak. A legjobb válasz, amit adhatsz, az, hogy a fizetési javaslat megtétele előtt jobban bele kellene látnod az elvégzendő munkába és a felelősségbe. Mond el esetleg azt is, hogy ha annyit fognak fizetni, mint amennyit a konkurens cégek adnának érted, azzal teljesen elégedett leszel.  A fizetésről való alkudozásra fel kell készülnöd.

Borítókép forrása: carrierehelper.nl

Hozzászólások