TED tippek: így tarthatsz kifogástalan prezentációt

TED tippek: így tarthatsz kifogástalan prezentációt

2016-09-27

Egy TED Talk megtekintése egészen új energiákat szabadíthat fel az emberben. Akik rendszeresen nézik ezeket az előadásokat, gyakran érzik úgy, hogy ami elhangzik, az kifejezetten róluk szól, nekik íródott és azt is, hogy azon kívül, aki az előadást tartja, senki más nem értheti meg a problémáit. Persze ekkor jöhet az ember briliáns ötlete: megnézetheti a felvételt a szeretteivel, barátaival is, hogy ők is pontos képet kaphassanak az érzéseiről.

Ez a felemelő érzés azonban leginkább abból származik, hogy nagyon becsüljük és tiszteljük azokat az embereket, akik kiállnak megtartani ezeket az előadásokat, és hogy ennyi embert tudnak a jó út felé irányítani. A TED tulajdonosa, Chris Anderson azonban elmondta, hogy ezekben az előadásokban pont a mágia az, amiből a legkevesebb van. Ezek a ragyogó előadások kőkemény munka által lesznek olyanok, amilyenek: egy elképesztően hosszú próbasorozat előzi meg az éles felvételt. Minden előadónak addig kell gyakorolni, amíg előadásmódja és az előadás szövege feddhetetlenné nem válik.

Ez vajon miért van így? Talán azért, mert hinnünk kell benne, hogy ami elhangzik, az valóban csodás és mi magunk csak azért nem hisszük, hogy ilyen előadást tudnánk tartani, mert lusták vagyunk. A lustaság pedig pont annyit jelent, hogy képtelenek vagyunk realizálni, mennyire fontos a gyakorlás, ha közönség elé kell állnunk. Erről szól tehát Anderson új könyve is, amit megrendelhettek itt.

Május 4-én a TED tulajdonosa egy ilyen nyilvános fellépés előtt azt nyilatkozta a Business Insidernek, hogy a gyakorlás hiánya az egyik leggyakoribb és legnagyobb hiba, amit előadótól valaha látott. „A legtöbb ember azt gondolja, hogy elég néhány gondolatot papírra vetnie. Majd ez után azokat szorongatva felállni a színpadra és várni, hogy megtörténjen a csoda. Ez persze képes igazán megölni az emberek természetes viselkedését a színpadon. Ha az egész beszéd torkollik katasztrófába… Mivel másoknak tartasz előadást, az ő drága idejükkel gazdálkodsz. Dönthetsz tehát: Te mennyit szánsz rá a saját idődből, hogy felkészülj erre? „

A kérdés persze jogos: miért nem fordítanak az emberek elég időt a prezentációikra való felkészülésre?

Anderson erre is felvetett egy lehetséges megoldást: „Talán azért nem készülnek fel igazán az emberek a prezentációkra, mert félnek tőle, hogy ha sokat gyakorolnának, az azt mutatná másoknak, hogy nem is értenek eléggé ahhoz, amiről beszélnek.”

Ezt az érzést le kell győznünk magunkban, mivel a prezentációk és előadások megtartása mindenkinek nehéz, még akkor is, ha már mondjuk olyan gyakorlott benne, mint mondjuk Bill Gates vagy Mark Zuckerberg.

A TED tulaja szerint nem mindegy, hogy a beszéd határoz meg Téged, vagy Te tartod azt irányításod alatt, a kezdetektől fogva.

Brene Brown, a TED legkedveltebb előadója a sebezhetőséget és a szégyenkezést tanulmányozza. Szerinte a prezentációkat úgy kell kezelni, mintha egy balettelőadásról lenne szó.  Gondoljunk bele, milyen lenne, ha a balett táncosok a színpadon, előadás közben lihegnének és zihálnának a fáradtságtól a színpadon: szörnyű lenne még nézni is. Minden jó balett előadás alappillére, hogy a nézőtérről olyan, mintha semmilyen erőfeszítésbe nem kerülne azt eltáncolni.

A próbák és a felkészülés mindig stresszes és idegesítő, ráadásul még időigényes is. Ám egy dolog biztos: megéri energiát fektetni bele, mivel úgy lejönni a színpadról, hogy jól teljesítettél és mindenki ámul- és bámul azon, amit a világot jelentő deszkákon nyújtottál és gratulál, nem létezik jobb érzés.

Borítókép forrása: townhallseattle.org

Hozzászólások