Tanzánia új vízerőműve védett területet veszélyeztet

Tanzánia új vízerőműve védett területet veszélyeztet

2017-06-28

A tanzániai Selous Vadrezervátum szívébe tervezett vízerőmű építésének híre teljesen ledöbbentette a természetvédőket, szerintük ugyanis az építmény visszafordíthatatlan károkat fog okozni a rezervátum vadállományában.

Több éves késés után Tanzánia elnöke a múlt héten bejelentette, hogy megkezdődik a gátépítés a Rufiji folyón. Az erőmű 2100 MW energiát fog szolgáltatni, amire az országnak nagy szüksége van, ugyanis nagyon rossz a villamosenergia-ellátottsága. Tanzániában csak 10 millióval él kevesebb ember, mint az Egyesült-Királyságban, ám míg előbbi hálózati kapacitása 1.400 MW, addig utóbbié 85.000 MW.

A gát pont a Svájc méretű rezervátum közepén fog felépülni. A természetvédelmi területen rengeteg különleges állatfaj él. A terület a világörökség része, és nemrég a veszélyeztetett listára került, miután az elmúlt években katasztrofálisan esni kezdett az állatok száma.

A természetvédők szerint ez a lépés negatívan fogja érinteni a területen élő állatok populációját, és veszélyezteti az amúgy is kiemelten védett fekete orrszarvúkat.  Ezen kívül kiemelték, hogy a gát veszélyezteti majd sok ember megélhetését, negatív hatással lesz a halászatra és a mezőgazdasági termelésre.

Tanzánia környezetvédelmi és energetikai minisztere azonban védelmébe vette az erőművet, és kifejtette, hogy az erőmű sokat segít az ország energiahelyzetén és duplájára növeli majd a hálózati kapacitást. Ígérete szerint kiemelten figyelni fognak majd a környezetre, és meg fogják védeni a helyi lakosságot és az állatvilágot.

A Világörökségi Bizottság júliusban ül majd össze, hogy megvitassák az erőmű helyzetét és hatását a környék élővilágára. Az elmúlt pár évben, mikor az egész projekt még bizonytalan volt, többször is felszólították Tanzánia kormányát, hogy hagyjanak fel a tervekkel, ugyanis az építmény óriási károkat fog okozni. Egy ilyen nagyméretű gát építése egyszerűen összeegyeztethetetlen a világörökségi státusszal.

Forrás: theguardian.com

Borítókép forrása: ecologicaladventure.com

Hozzászólások