Széndioxidból környezetbarát tüzelőanyagot?

Széndioxidból környezetbarát tüzelőanyagot?

2017-03-20

Hamarosan akár teljesen környezetbarát termékkel is fűthetünk. Egy szegedi kutatócsoport évek óta azon dolgozik, hogy értékes tüzelőanyagot állítsanak elő az amúgy hulladékként távozó szén-dioxidból, amely az egyik legnagyobb mennyiségben felszabaduló üvegházhatású gáz.

 

Füstgázokból fűtőanyagot

Ipari széndioxid-forrásokat, például füstgázokat felhasználva tervez tüzelőanyagokat előállítani Janáky Csaba. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén dolgozó adjunktus kutatási programjának alapját egy fotoelektrokémiai módszer adja. 

janaky
Janáky Csaba széndioxidból akar előállítani energiát.
Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Szakemberek, illetve hivatalos szervezetek már jó ideje hangoztatják azt a nézetet, miszerint az emberi-ipari hatásokra a légkörbe bekerülő széndioxid, illetve más üvegházhatású gázok okozzák a légkör globális felmelegedését. A globális felmelegedés káros hatásait hangoztatva azt követelik, hogy az ipari széndioxid kibocsátás jelentős részét adó fosszilis energiahordozók – elsősorban a szén, továbbá a kőolaj és földgáz – felhasználását radikálisan csökkentsék és a kieső energiatermelést a megújuló energiahordozó fajták (szél-, nap-, bio-, geotermikus energia) nagyobb mértékű hasznosításával pótolják. Az ipari hulladékként képződő szén-dioxid átalakításával hatalmas mennyiségű káros anyagtól kímélhetnénk meg a környezetünket.

Janáky az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta, hogy céljuk a légköri szén-dioxid átalakítása napenergiával valamilyen hasznos anyaggá, ami lehet tüzelőanyag, vagy pedig egyéb olyan vegyszer, aminek valós értéke van a piacon. Janáky azt is hozzátette, hogy közvetlen kémiai reakciók játszatnak le az elektródok felületeken, a szén-dioxidot így alakítható át hasznos anyagokká. A folyamat, miszerint a szén-dioxidból napfény hatására energiát adó anyag nyerhető évtizedek óta közismert, a lényegi kérdés az, miként lehet olyan hatásfokkal átalakítani a szén-dioxidot, hogy az gazdaságilag is jövedelmező legyen. A kutatásvezető szerint az alapkoncepciójuk, hogy nem egy anyagot keresnek, hanem azt kutatják, hogy több különböző anyagból, hogyan lehet racionálisan tervezni összetett elektródokat, amelyek hatékonyan tudják a szén-dioxidot átalakítani.

"Az Európai Unió környezetvédelmi stratégiája az energiaellátás biztonságának növelését, valamint az energiatermeléssel és -fogyasztással járó negatív ökológiai hatás mérséklését tűzi ki céljául. Óriási erőkkel kutatják az új anyagokat és eljárásokat, hogy hasznosíthatóvá váljanak a megújuló energiaforrások gyakorlatilag kimeríthetetlen készletei."  mondta egy korábbi interjúban az mta.hu-nak a kutató.

 

Janáky Csaba nagyjából másfél millió eurós támogatást nyert el 2016-ban az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán, így a legsikeresebb magyar tudósok között tarthatjuk számon.

Borítókép forrása:

A cikkhez felhasznált forrás: hirado.hu

MTA, http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2016-augusztus/janaky-csaba-szte

Hozzászólások