Országok, ahol érdemes élni

Országok, ahol érdemes élni

2016-08-10

A legutóbbi, Social Progress Imperative által készített felmérésből megdöbbentő adatok jöttek ki. A 2012-ben Amerikában létrehozott nonprofit szervezet azzal foglalkozik, hogy minden évben összeállítsa azoknak az országoknak a listáját, akik a legmagasabb egy főre jutó bruttó nemzeti termék, továbbá vizsgálja azt is, hogy milyen az alapvető ellátási rendszer és hogy milyenek a szociális és környezeti elvárások., mindezt egy összesített index alapján mérve.

izland
Izland gyönyörű tája
Forrás: Wikipédia

A felmérésből pedig világosan látszik, hogy a GDP nem minden, mivel a skandináv országok úgy végeztek az élen, hogy nem nekik a legnagyobb a bruttó nemzeti össztermékük, de nagyon jó a szociális rendszerük. A három szempont alapján tehát 100 pontot lehetett szerezni, lássuk, melyik lett az abszolút győztes ország és miért.

10. Izland tekintélyes 88,45 pontjával végzett a tizedik helyen a jólétben élő országok rangsorában, olyan országokat megelőzve, mint például Amerika, amely csak a 19. helyet szerezte meg és Ausztria, ami a maga 86,60 pontjával csak a 13. lett. De vajon miért is olyan nagy a jólét Izlandon? Először is viszonylag kevesen élnek itt, így az egy főre jutó GDP értéke meglehetősen magas. A másik tényező pedig az, hogy az egészségügyi ellátás, a közegészségügy és a közbiztonság kiváló.

9. Az Egyesült Királyság 88,58 pontot szerzett, amit nem másnak köszönhet, mint a majdnem tökéletesnek mondható egészségügyi rendszernek és a magas szintű oktatásnak, amelyhez ráadásul a köznép is hozzáfér. Ez minden esetre érdekes, mert Theresa May például pont azt nyilatkozta beiktatási beszédében, hogy az országban még mindenki számára egyelőre esélyeket kell létrehozni, ebbe beleértve az oktatást is. A felmérés pedig még valószínűleg pont a Brexit előtt készült, mivel épp nem olyan túl nagy a közelégedettség Angliában.

nederland
Hollandia gyönyörű tulipánjairól ismert
Forrás: qualityholidays.eu

8. Hollandia 88,70 ponttal végzett a nyolcadik helyen, ami talán nem akkora meglepetés, mivel a hollandokat tartják a világ legtoleránsabb népének. Az ország egyébként a legmagasabb pontszámot érte el a személyes szabadság és a lehetőségek alkategóriában. Munka mindig van mindenki számára, aki beszél angolul és/vagy németül, így a szabad lelkületű emberek gyakran választják ezt az országot új hazájuknak. Aztán sokan meg is unják az állandó szeles-esős időt, vagy a sok biciklizést.

7. Norvégia 88,70 pontja azért nem meglepő, mert a jóléttel kapcsolatos felmérésekben a skandináv országok mindig nagyon előkelő helyen végeznek. Norvégia egyébként azzal érdemelte ki a hetedik helyet, hogy az egészségügyi elláttási rendszer híresen jó, ahogy az élelmezés és az alapvető tudásszint sem mondható rossznak, így az iskolarendszer is piros pontot kapott. Ezt a rendszert sokan irigylik és sokan próbálják integrálni a gyakorlataikat a saját oktatási rendszerükbe.

svájc
A svájci Thun-tó
Forrás: avilagcsodai.network.hu

6. Svédország már 88,80 pontot érdemelt ki, mivel a vízszolgáltatás és közegészségügy normál működését már természetesnek lehet venni a fejlett országokban, így itt is komoly a lefedettség: az ország 99,77 százalékban lehet elégedett mindkét szolgáltatással. Ezeken kívül pedig a jól tápláltság és az emberi jogok tisztelete is komoly pontszámot hozott még a konyhára.

5. Svájc, ugyan a maga 88,87 pontjával a legdrágább hely, ahol élni lehet, de az emberek itt komoly életminőséget is kapnak a pénzükért, az garantált. A környezetszennyezéstől igazán nem szenvednek az itt lakók, mivel relatívan véve kevesen élnek az országban, ráadásul rengeteg a fa és gyönyörű, vadregényes tájakban gyönyörködhetnek a helyi lakosok. Ezen kívül kiváló az oktatási rendszer is, nem beszélve a kiváló élelmiszerekről. Az emberek azonban nem túl befogadóak, az ott élők szerint "ki kell érdemelni", hogy valakit befogadjanak. Persze legjobb, ha már beleszületünk a jó világba.

4. Ausztrália egészen előkelő helyen végzett, amit én például egyáltalán nem gondoltam volna, 89,13 pontot elérve. Ausztráliát pedig sok "újrakezdő" választja mostanában, akik például személyes szabadságra vágynak. Lássuk be, az van bőven, mivel néha 50 kilométerre lakik tőled a következő szomszéd. Sokan azért költöznek ide, mert kiváló álláslehetőségeket keresnek, ahol még gyermekeik is megfelelő oktatásban részesülhetnek. Ebben az országban ráadásul hihetetlenül melegszívű és befogadó emberek élnek.

koppenhága
Koppenhága kikötője
Forrás: femcafe.com

3. Dánia 89, 39 pontja már tényleg igazán meggyőző, azonban még így is csak a harmadik helyre volt elég. Az ország arról híres leginkább, hogy itt a legnagyobb a társadalmi mobilitás és itt keresnek a legtöbbet az emberek, ráadásul úgy, hogy itt a legkisebb a különbség a fizetések között. Az alapvető emberi szükségletek kielégítésére nagyon jól rendezkedett be az ország, azonban az egészségügyi statisztikai adataik és ezzel a várható életkor lehetne magasabb is.

2. Kanada nem sokkal tudta megelőzni a harmadik helyezettet, mindössze egy tized volt a különbség a két ország pontszáma között, így a második helyzet 89,49 pont kellett. Kanadában mindössze 35 millióan laknak, ám ezek a lakosok igazán meg vannak becsülve, mivel az ő egészségük az, amire a leginkább vigyáznak a világon. Így az egészségügyi ellátás bőven a normál értékek felett teljesített. Az országban az oktatás is kiválónak mondható, ráadásul rengeteg lehetőség nyílik itt az új otthonra vágyók előtt.

Az első helyen pedig nem más végzett, mint Finnország. Sokszor hallottuk már, hogy az északi országokban a legnagyobb a jólét, én is említettem már, most ez azonban hivatalossá is vált. Ez az ország a non plusz ultra minden tekintetben, így az oktatási- és közegészségügyi ellátása is a világ legjobbjának bizonyult. Ha azonban valaki azért költözne oda, hogy jól éljen, mindenképp legyen az első beruházása egy jó meleg téli kabát, mivel a hőmérséklet akár elérheti a mínusz 50 Celsius-fokot is!

Borítókép forrása: titantravel.co.uk (A képen egyébként Kanada csodás hegyvonulatai láthatóak.)

Hozzászólások