Munkahelyi kapcsolatok A-tól Z-ig - Tiltott gyümölcs, a munkahelyi szerelem

Munkahelyi kapcsolatok A-tól Z-ig - Tiltott gyümölcs, a munkahelyi szerelem

2016-03-24

Sorozatunk előző részében írtunk a munkahelyi barátságokról, ebben a részben a szerelem kerül terítékre. Ha már a barátság is kockázatos, kétélű fegyver, akkor mi van a szerelemmel? Fontolóra kell venni a gyakorlatiasságát és a következményeket, mindenképpen óvatosan kell vele bánni. Ha a dolog rosszra fordul, az a munkahely kényszerű elhagyásával is járhat. A munkahelyi környezet sok kihívást rejt, ezért előtte mindenképp teljességében fel kell mérni a következményeket és óvatosan kezelni a komoly munkahelyi előírásokat. Házinyúlra csak óvatosan szabad lőni! Nézzük, hogy kezelendő egy ilyen helyzet!

Mik a szabályok?

Az elején: Az első dolog, hogy mindenképp együtt kell eldönteni, akarjuk-e, hogy bárki tudjon arról, hogy szorosabbra fűződött a viszony. A kapcsolat elején azonban, amíg nem vagyunk benne biztosak mit is akarunk a másiktól, érdemes titokban tartani a dolgot. A hogyanjához itt kaphattok segítséget:

 • Személyes kommunikációra ne használjátok a munkahelyi e-mail rendszert! Ehhez rendelkezésre állnak a web alapú levelező rendszerek.
 • Reggel érdemes külön érkezni, és este sem együtt távozni.
 • A közösségi oldalak használatát mindenképp korlátozzátok! Nem érdemes minden nap közös képeket posztolni…
 • Nem számít, hogy mennyire jó szakember valaki, a többiek a kapcsolata alapján is ítélkezhetnek felette.

Ha a párkapcsolat már stabil: lehet, hogy érdemes nyilvánosságra hozni, hiszen így kontrollálhatóvá válik az irodai hírfolyamot és nem a pletykák útján fog terjedni.

 • A kapcsolat kellemetlenséget jelenthet a munkatársak számára, hiszen megtöri az általuk megszokott munka-magánélet szigorú határvonalát.
 • Fel kell készülni a vegyes reakciókra, és arra, hogy az emberek beszélni és pletykálkodni fognak róla és persze ítélkezni is fognak.
 • A munkatársak azt is feltételezhetik, hogy a kapcsolatnak alantas céljai vannak, ez különösen igaz főnök-beosztott viszony esetén. (Ezt azért kerüljük, a részlehajlás igazán nem vet senkire jó fényt.)

Hogy ne menjen a munka rovására…

 • A munkatársak előtti évődés aláássa a szakmai tekintélyt.
 • A kedves egyben másoknak a munkatársa, ezért nem szabad őket kellemetlen helyzetbe hozni nem megfelelő vagy személyes témák kitárgyalásával, esetleg testi kontaktussal az irodában.
 • A kapcsolati problémák nem valók az irodába. A becenevek és az érzelgősség is maradjon irodán kívül.
 • Megfelelő körültekintés és körülmények mellett a szerelem felvirágozhat. Remélhetőleg a munkatársak is tiszteletben tartják majd a tényt, hogy a pár önuralmat tanúsít, munkájukat nem befolyásolja a kapcsolat.
 • Ha az üzlet és a magánélet keverése bármelyikre is rossz hatással van, fel kell mérni a prioritásokat. A pároknak gyakran esik nehezére együtt dolgozni. Ha a kapcsolat működik, de a munkával bajok vannak, akkor az egyiknek érdemes más helyet választania, hogy megmentse a szerelmüket.
 • Ha a szakítás is benne van a pakliban, nem árt előre felkészülni. Megrázó lesz és nyilvános, minden diszkréció ellenére. A legtöbb esetben az exek képtelenek együtt dolgozni, így az egyiküknek nagy valószínűséggel el kell majd hagynia a céget a szakítás után.
 • Udvariasnak és szakmainak kell maradni minden esetben. Az emberek szívesen osztják a jó tanácsokat, és "Az én megmondtam..." kedvelt szófordulattá válhat.

Vajon kötelező bejelenteni, mit mond a törvény?

A munkáltató a dolgozók közti szerelemre, együttélésre vagy házasságra nem írhat elő bejelentési kötelezettséget. A Munka törvénykönyve szerint a munkavállalótól csak olyan adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, a feladatainak ellátása szempontjából lényeges.

Ha a munkavállaló viszont dönthet úgy, hogy bejelenti a cégnél, hogy az egyik ügyféllel vagy kollégájával szorosabb kapcsolatba került. Ez azért is jó ötlet, mert ebben az esetben nem kell titkolózni és megelőzhetőek a pletykák, hiszen úgyis elkerülhetetlen, hogy a kapcsolat témává váljon. A munkahelyi viszony olyan téma, ami megmozgatja az emberek fantáziáját, hiszen természetünkből fakadóan örök téma, hogy ki kinek tetszik, ki kivel jött össze, ki szakít, vagy adott esetben kinek van titkos munkahelyi viszonya.

Az Munka Törvénykönyve szerint a munkavállalónak a munkaviszony fennállása alatt tartózkodnia kell minden olyan magatartásformától, amely a munkáltató gazdasági érdekét veszélyezteti. Az azonban, ha a dolgozó és az ügyfél, vagy épp a vezető és a beosztott a munkaidőn kívül is találkozgat, nem biztos, hogy veszélyt jelent a cégre nézve, hiszen valószínű, hogy nem a munkáról beszélgetnek majd. Más a helyzet akkor, ha az egyik cég befolyásos pozícióban lévő munkatársa összejön egy konkurens cég dolgozójával. Ebben az esetben nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy kárt okozzanak a cégeknek, amikor este otthon átbeszélik a munkanapjukat…

Hozzászólások