Munkahelyi kapcsolatok A-tól Z-ig: A barátság

Munkahelyi kapcsolatok A-tól Z-ig: A barátság

2016-03-24

1. rész: Munkahelyi kapcsolatok A-tól Z-ig - A barátság

Épp új munkahelyre kerültél, nem tudod, hogy barátkozz-e vagy sem? A közös munka során előfordul, hogy kötődni kezdünk egy-egy kollégánkhoz. Barátkozni kezdünk, szívesen találkoznánk még vele a munkahelyen kívül is, megosztjuk vele a gondolatainkat, nyitottabbá válunk. De vajon hogyan alakulhatnak a munkahelyi barátságok? Minden kérdésedre választ kaphatsz mostani cikkünkből.

Előnyök

A munkahelyi barátságok gyakran másképp működnek, hiszen nem csak a barátság, de a munkakapcsolat is összeköt Titeket. Néha ráadásul ellentétesek lehetnek az érdekeink is, rivalizálhatunk, valamint bizonytalanná is válhatunk, ha nem tudjuk, hogy mennyire bízhatunk meg a másikban.

Mivel több időt töltünk a munkatársainkkal, mint bárki mással, nem csoda, ha közelebb érezzük néha őket magunkhoz, mint bárki mást. Látjuk egymást mindenféle helyzetben, hasonló céljaink vannak, ráadásul a munkaidőnkből adódóan hasonló életritmusban élünk. Az életmódunkban is sok egyezést fedezhetünk fel a hasonló fizetések miatt. Együtt kell kezelnünk a helyzeteket: ugyanannak a nyomásnak vagyunk kitéve, ugyanazok a stresszhatások érnek minket.

A munkatársunkkal könnyen barátokká válhatunk, mivel értjük egymást, bele tudjuk helyezkedni magunkat a másik életébe, és tanácsot, segítséget is tudunk adni egymásnak, ha szükségünk van rá.

Szabályok

A munkahelyi barátságoknál mindig érdemes néhány szabályt betartanod, persze jelentős részük természetesen jön, viszont néha hajlamosak lehetünk túllépni a határokat. Az ilyen esetek elkerülésére érdemes néhány szabályt észben tartani:

1. Ne zavard munka közben!

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne zavarjuk egymást és a többieket munka közben. Ha a munkahelyi barátunkkal együtt dolgozunk, akkor előfordulhat, hogy elfeledkezünk arról a tényről, hogy a munkahelyünkön vagyunk. Persze így belemerülhetünk a magánéleti témák kitárgyalásába, ami pedig senki másra nem tartozik. Nem azt mondom, hogy egy gyors dumcsi a pasidról/csajodról nem fér bele, de figyeljünk arra, hogy ezzel soha se zavarjunk másokat munka közben. A kívülálló kollégák számára kellemetlen lehet, ha bennfentes stílusban kezdünk egymással társalogni, ezért a közös élményekre való hivatkozásokat, magánéleti dolgok megvitatását hagyjuk a munkaidőn kívülre, ezt mér ebédszünetben is érdemes elkerülni.

2. Nincs kritika!

Gyakori konfliktusforrás a munkatársi barátságokban, hogy bár nagyon jó barátok vagyunk, a munkában lehetnek érdekellentéteink, szakmai viták, sőt olyan is lehet, hogy kritikát kell megfogalmaznunk a másikkal szemben.

Fontos, hogy külön tudjuk választani a barátságot a munkától, és ne vegyük sértésnek, ha a barátunk negatív kritikát fogalmaz meg velünk szemben a munkánkat illetően, hiszen barátként is csak így működhetünk jól.

3. Határokat feszegetni tilos!

Csak azért, mert barátok lettünk, az ezzel járó közvetlenség bevitele a munkahelyünkre még nem engedélyezett. Elég egészen apró gesztusokban megfeledkezhetünk arról, hogy éppen hivatalos keretek között vagyunk. Nem csenhetünk csak úgy el tárgyakat az asztalról, nem ülhetünk le a másik helyére és nem tréfálhatjuk meg a munkahelyen a barátunkat, hiszen nem tudhatjuk, hogy az mit vált ki belőle, nem tudjuk kiszámítani a viselkedését. A hirtelen viselkedés pedig rossz fényt vethet a munkavállalóra a munkahelyén.

A fentebb leírt okok miatt nem szabad túllépni a határokat, viselkedjünk tehát úgy egymással, mint a többi munkatársunkkal: ne akaszkodjunk rá a másikra, ne zavarjuk meg a kialakult napi ritmusát, ne akarjuk rávenni, hogy velünk ebédeljen, ha eddig mással járt, ne kövessünk, ha kávézni megy, adjuk meg neki a szabad, tőlünk független mozgásteret.

4. Nincs pletyka sem!

A másik aranyszabály, hogy ne beszéljük ki egymás magánéletét a munkahelyen, még abban az esetben sem, ha megromlik a kapcsolat köztünk, azaz a barátság véget ér.

A kevésbé fajsúlyosnak tűnő részleteket se osszuk meg a többi munkatársunkkal a haver-kollégánk magánéletéről, hiszen lehet, hogy mi nem tulajdonítunk jelentőséget egy-egy információnak, amit barátként tudtunk meg a másikról, miközben őt zavarná, ha ez a munkahelyi csapat tudomására jutna. A munkahelyen mindig kezeljük úgy az egymásról megtudott információkat, mintha soha el sem hangzottak volna.

5. Segítség, mértékkel!

Ahogyan el kell viselni a szakmai kritikát egymástól, úgy az is fontos, hogy ne legyünk elnézőbbek a másikkal azért, mert barátok lettünk, valamint tudjunk továbbra is nemet mondani.

Lehet, hogy kérünk egymástól egy szívességet, amit kollégaként elutasítanánk, de figyelembe véve a baráti viszonyt nem tudunk nemet mondani. Viselkedjünk továbbra is úgy, mint korábban, és a munkahelyi kérdésekben kollégaként döntsünk, ne barátként.

Hátrányok

A munkahelyi barátságok hátránya ugyanaz, ami az előnyük is tud lenni. Mivel a munkahelyünkön ugyanazok a hatások, ingerek érnek minket, nem tudjuk külső szemlélőként figyelni a másikat, ugyanis valószínű, hogy ugyanazokon a helyzeteken megyünk mind a ketten keresztül. Azt azért jegyezzük meg, hogy mindenki máshogy kezeli a stresszt, így lehet, hogy a te napod nem tűnt stresszesnek, de a kollégádnak ez épp elég volt a kikészüléshez.

Hátrányként jelentkezhet az is, hogy kevésbé bízunk meg egymásban, szinte mindig lesznek fenntartásaink, mivel sok helyzetben egymás riválisaivá is válhatunk. Ha barátkozni kezdünk egymással, majd a viszony megromlik, akkor nagyobb lesz a támadási felület, ráadásul továbbra is együtt fogunk dolgozni a másikkal...

Gondold meg jól, hogy kivel barátkozol a munkahelyeden!

Hozzászólások