Műanyag szeméttel vannak tele Skócia partjai

Műanyag szeméttel vannak tele Skócia partjai

2017-06-27

A Greenpeace legújabb akciójában két hónapon keresztül monitorozta Skócia távoli partjait, és az eredmény mélységesen lesújtó volt.

Skócia partjai Greenpeace
Skócia partjai és a Greenpeace hajója

A hajó küldetése az volt, hogy az egyre nagyobb problémát jelentő műanyag-szennyezés hatását vizsgálja Skócia partjai mentén. A Greenpeace Beluga II nevű hajója közel 2 hónapig járta Skócia szigeteit és vizsgálta a szennyezés hatását a természetre és az élővilágra.

 

A kutatók részletesen képekkel is dokumentálták az utat, melyekből most egy válogatáson keresztül érzékelhető, hogy mennyire is súlyos most a helyzet az Egyesült Királyságban.

Szennyezés Skócia partjainál
Kilnian Beach, Mull-sziget

Az út alatt minden egyes vizsgált tengerparton találtak műanyag csomagolóanyagot, palackokat, szemetet. A szakértők szerint minden percben egy kamionnyi szemét kerül a világtengerekbe.

Szemét skócia parjainál
Canna, Hebridák

A szervezet útját figyelemmel kísérték a helyi lakosok is, és sok helyen segítettek a környezetvédőknek, van ahol egész strandokat takarítottak ki a lakók.

helyi lakosok takarítják a szemetet
Eigg-sziget, helyi lakosok tisztítják a tengerpartot
 

A környezetvédők rengeteg mennyiségű műanyag zsákot, palackot és zacskót találtak a madarak költőhelyén olyan jelentős kolóniákban, mint a Shiant-szigetek, a May-sziget, vagy Bass Rock.

lundák
Lundák a Shiant-szigeteken. Az ő élőhelyüket is veszélyezteti a rengeteg műanyag.
tengeri madarak hulladékkal
Bass Rock, amit csak madárszigetnek neveznek a helyiek.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az érintett partokon élő madaraknak legalább a 90%-a evett már műanyagot. Találtak olyan madarat is, ami a műanyagkötelek fogságába esett, és a természetvédőknek kellett kiszabadítaniuk.

 

A szennyezés persze nem csak a partokat, de a vízalatti világot is érinti. Műanyagdarabok találhatóak a bálnák, a fókák és a cápák élőhelyén is, valamint a tengeri aljzat is szennyezett.

tengeri szennyezés
Treshnish-szigetek

 

Műanyag szennyezés
Műanyag a tengeri homokból vett mintában

Az aktivisták a vízből is, illetve a tengerpartról is rengeteg mintát gyűjtöttek be, amit az Exeteri Egyetemre szálítottak további vizsgálat céljából. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a kormányoknak is többet kellene foglalkoznia a problémákkal, illetve az üdítőitalokat gyártó cégeknek is, akik többmilliárd egyszer használatos műanyag palackokatt gyártanak évente.

Forrás, képek forrása: theguardian.com

Hozzászólások