Mit jelentenek a márkajelzések?

Mit jelentenek a márkajelzések?

2016-09-14

A márkák igencsak meghatározóak lehetnek az életünkben, mivel ezeket első pillantásra észrevesszük a másikon, ez alapján pedig egy véleményt alkotunk.

1. adidas

Az emberek többsége azt gondolja, hogy ez egy mozaikszó az angol "All Day I Dream About Soccer" kifejezés kezdőbetűiből, azonban nagyot tévednek. A márka után kérdezősködő újságíró egyszer megtudták, hogy azt annak kitalálójáról, Adolf Dasslerről nevezték el. Az úr akkor kezdett el cipőket gyártani kifejezetten sportoláshoz, amikor visszaérkezett az első világháborúból. A név tehát az Adolf becézett formájából, az Adiból és a vezetékneve első betűiből állt össze.

2. asos

Ez az internetes rendelés és a Cosmopolitan megszállottak által imádott márka 1999-ben jött létre és Angliából szállít mindenféle divatos termékeket: ruhákat, táskákat, cipőket és kiegészítőket a fast fashion kedvelőinek. A honlap az AsSeenOnScreen.com-on is indult, azaz azt ígérték, hogy pont olyan terméket szállítanak, amit a képrnyőn látsz. Azonban hamar rájöttek, hogy ez egy túl hosszú URL, így lerövidítették asos.com-ra, amit egyébként "ace-ossz-nak" kellene ejteni, az accesories, azaz kiegészítő kiejtése szerint.

3. GAP

A gap angol szót jól ismerjük, a kifejezés pedig pont erre utal a bolt nevében: a generációs különbségre, ami a szülők és gyermekeik között van. Az első üzletben eredetileg, 1969-ben csak farmer termékeket árultak, amit nagyon jó minőségűek voltak. Míg nálunk ez a márka prémium kategóriának számít, addig Amerikában a legolcsóbbak közé tartozik, ám mégis nagyon menő. A szülők rendszerint itt kezdik az augusztus végét, hogy gyermekeiknek új ruhatárat szerezzenek be az iskolakezdésre.

4. Häagen-Dazs

A fagylaltcég neve dánnak vagy svédnek hangozhat, azonban mint kiderült, ez csak egy egyszerű agyszüleményReuben Mattus, egy lengyel származású zsidó, aki Amerikába vándorolt ki és aki egyébként a cég alapítója, szeretett volna tisztelettel adózni Dániának, ám a nevet egyszerűen csak kitalálta, áll az zsidó Tablet Magazin oldalain. Így persze a szó nem is jelent semmit. "Az egyetlen ország a második világháború alatt, ami megvédte a zsidókat, Dánia volt, ezért hálával tartozik ennek az országnak az egész közösség. A Häagen-Dazs nem jelent semmit, ám felkelti az emberek figyelmét, főleg az umlautos a-val."

5. Nike

A Nike, Inc., vagy röviden Nike a világ első számú edzőcipő-, sportruházat- és sportszergyártója. Az amerikai székhelyű vállalatot Nikéről, a győzelem görög istennőjéről nevezték el. Termékeit a Nike, Nike Golf, Nike Pro, Air Jordan, Team Starter, valamint leányai (Nike Bauer, Cole Haan, Hurley International és Converse) márkanevei alatt forgalmazza.

6. Gatorade

Ezt a már nálunk is jó néhány éve elérhető, mindig érdekes színekben pompázó italcsaládot egy orvoscsoport fejlesztette ki, kifejezetten a Florida Gators nevű amerikai foci csapat számára, akik mindig szenvedtek, ha tikkasztó hőségben kellett játszaniuk.

7. Under Armour

A mostanában nagyon felkapott sportmárka neve Kevin Plank vezérigazgató szerint teljesen véletlenül jött, mivel ő a Body Armor márkát szerette volna levédetni, azonban történt valami "Kicsit lehangolt voltam, ám ebédelni mentünk volna épp az idősebb bátyámmal. Amikor kopogtattam az ajtajukon, így fogadott: mi lenne, ha under armor lenne a márkád neve?". Hogy innen hogy jutottak el a brit írásmódig, az egy másik történet: "Amiért hozzáadtuk ezt az egy U-t a névhez az, hogy így jobb telefonszámot kaptunk. Akkor még nem voltunk benne biztosak, hogy bejön ez az egész internet dolog. Így pedig sokkal jobban hangzott és egyszerűebb volt a 888-4ARMOUR. Azóta sem bántuk meg ezt az apró marketingfogást!"

+1: Starbucks coffee

A Starbucks kávézókat egy Moby-Dick karakter után nevezték el, árulta el a Seattle Times-nak az egyiktulajdonos, Gordon Bowker. Először is rengeteg nevet átnéztek, ami "st"-vel kezdődött, mivel úgy gondolták, hogy ezek majd megállják a helyüket a piacon. Aztán valaki egyszer csak elővett egy régi bányászati térképet, amin meglátták a Starbo nevet. Innen pedig már nem volt nehéz asszociálni Melville első tisztjére, akit Starbucknak hívtak.

Remélem, a Ti kíváncsiságotok is kielégítésre került és megmagyaráztunk minden érthetetlen névvel ellátott márkát. Ha azonban kérdés maradt Bennetek, írjatok nekünk kommentárt, vagy levelet a Facebookon és kinyomozzuk más márkák eredetét is!

Borítókép forrása: pinterest.com

Hozzászólások