Miért épp a szabadság alatt leszünk betegek?

Miért épp a szabadság alatt leszünk betegek?

2016-03-21

A szabadság előtt az emberek hajlamosak túlhajtani magukat, ami miatt a szervezetük egyfajta feszült állapotba kerül. Nem csak télvíz idején, de akár a nyári szabadság alatt is leverhet minket a lábunkról egy megfázás. Ennek a fajta betegségnek pedig már nevet is adott egy holland pszichológus: „szabadidős betegség”.

Az 1800 megkérdezett ember közül 54 mondta azt (3%), hogy ő már szenvedett ilyen betegségben.

Okok és tünetek:

  • A leggyakrabban megjelölt ok az volt, hogy nagy változást jelentett a munka világából áttérni a „pihenéssel teli” mindennapokra. Valószínűleg a mindennapokban annyira hajtunk és rohanunk, hogy nincs időnk észrevenni, hogy betegek leszünk, vagy a rossz közérzetünket.
  • Tudományosan bizonyítható, hogy a stressz hormonok, amik a mindennapos stresszes szituációk megoldásakor segítségünkre sietnek, a szabadság alatt kiürülnek szervezetünkből, ezzel védtelenül hagyva immunrendszerünket. Ilyen típusú hormonok a mellékvese hormonjai. Az adrenalin: segít megbirkózni a stresszel és segíti az immunrendszerünket a kórokozók elleni küzdelemben, ezzel egészségesen tartva minket. A kortizol az adrenalint segíti a stresszes szituációkban.
  • Azt is megállapították, hogy minél passzívabban tölti valaki a munkahelyén kívül töltött napokat, annál jobban leveri a lábáról egy esetleges betegség.
  • Magától az utazástól és a környezetváltozástól is megnő a megbetegedés esélye. Egy repülőút alatt elvileg 1% a fertőzések esélye, de a felmérések szerint ez reálisan 20% egy 5 órás repülőútnál.

Minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb az esélyünk a megfázásra, mert több antitestet termel már a szervezetünk.

Hozzászólások