Mennyi cukrot fogyaszthat naponta egy gyerek?

Mennyi cukrot fogyaszthat naponta egy gyerek?

2016-08-26

Az amerikai American Heart Association új ajánlást adott ki arra vonatkozóan mennyi  cukrot szabad fogyasztania egy gyereknek, ez pedig 6 teáskanálnyi. A felnőtt nőknek már régebben ezt a mennyiséget ajánlják, és most kiterjesztették a 2-18 éves gyerekekre is. Sajnálatos azonban, hogy ez egy gyerek átlagos napi cukorfogyasztásának mindössze a harmada.

Ez a 6 teáskanál cukor egyenlő 100 kalóriával, és körülbelül 25 grammnyi mennyiségről van szó, és beleszámít minden hozzáadott, az étel, ital készítésénél használt cukor, méz, fruktóz, stb.  A mostani ajánlás arra is kitér, hogy a 2 év alatti gyerekek diétájából teljesen elhagyható a hozzáadott cukor. Nincs annyi kalóriára szükségük, mint idősebb társaiknak, és valószínűleg a más ízlésvilág miatt, később könnyebb lesz őket egészséges életmódra szokatni.

A legjobb elkerülni az alacsony tápértékű ételeket, és a gyermeknek magas tápértékű ételt adni, mint például:

  • gyümölcsöket,
  •  zöldségeket,
  • teljes kiőrlésű gabonát,
  • alacsony zsírtartalmú tejterméket,
  • sovány húsokat.

A különböző édességipari terméket is limitálni kell a gyermek számára, illetve a népszerű édesített gabonapelyhekkel, müzliszeletekkel sem árt vigyázni.

Sajnos a túlzott cukorfogyasztásból származó rizikófaktorok, mint a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szívbetegség, ugyanúgy érinti a gyerekeket is. Tudományosan bizonyított, hogy a kevesebb hozzáadott cukor fogyasztása, jót tesz a szívnek, illetve a korai elhízás is megelőzhető vele, aminek rengeteg egészséget érintő következménye van.

Az orvosok szerint, illetve mi is úgy gondoljuk, hogy ez a mennyiség teljesen reális és tartható, így már egy pici odafigyeléssel is óvhatjuk gyermekünk egészségét.

Borítókép forrása: duhosmokus.hu

Hozzászólások