Megtisztítanák az ócánokat a műanyag palackoktól

Megtisztítanák az ócánokat a műanyag palackoktól

2017-06-08

Ázsia legnagyobb óceáni műanyagszennyezéséért felelős nemzetei, köztük Thaiföld, Kína, a Fülöp-szigetek és Indonézia megígérte, hogy mindent megtesznek a tengerek megtisztításáért, illetve a további szennyeződés kialakulásának megakadályozásáért. Az ENSZ üdvözli a pozitív hozzáállást, a környezetvédők szerint azonban a javasolt intézkedések eléggé elkésettek.

A becslések szerint évi 5-13 millió tonna műanyag áramlik az óceánokba. Ezek nagyrésze a folyókon keresztül áramlik ki, és sokszor a szárazföld belsejéből származik. Leginkább azok az országok a legfőbb szennyezők, ahol a hulladékgazdálkodás képtelen követni a fogyasztás mennyiségét. Ázsiában a szennyezés 75%-a mindösszesen 10 folyóból származik. Ha az ezekbe a folyókba jutó műanyag szemét mennyisége 50%-al csökkenne, az a teljes szennyezést 37%-al csökkentené.

A mostani találkozó fordulópont volt a résztvevő országok szerint az óceáni szennyezés megállításával szembeni harcban. A módszerek még pontosan nem kidolgozottak, de az országok már néhány ígéretet tettek.

Thaiföldön 2016-ban körülbelül 2.8 millió tonna szemét jutott az óceánba, aminek 12%-a műanyag palack volt. A thai kormány kidolgozott egy 20 éves stratégiát, amivel meg akarják akadályozni a szemét óceánba jutását, illetve támogatják a lebomló műanyag palackok és más környezetbarát csomagolási megoldások kidolgozását.

Indonézia tömeges oktatási programot indít az iskolákban a szemetelésről, míg a Fülöp-szigetek új törvényeket hoz az ócéánok tisztáságának megvédésére. A szakemberek főleg Kínát sürgetik, hiszen ők a legnagyobb gazdasági hatalom a környéken.

Az ENSZ környezetvédelmi igazgatója szerint:"Bíztató jelek vannak arra, hogy a nemzetek komolyan veszik az óceánok problémáját. Természetesen hosszú utat kell még megtenni, hiszen a problémák is hatalmasak."

Borítókép forrása: bbc.co.uk

Hozzászólások