Már 11.500 évvel ezelőtt is befolyásoltuk az éghajlatot

Már 11.500 évvel ezelőtt is befolyásoltuk az éghajlatot

2017-06-19

A Holt-tengerből vett mintában az izraeli kutatók a 11.500 évvel ezelőtti rétegben jelentős eltérést tapasztaltak, ami bizonyítékként szolgál az emberiség klímaváltozást okozó tevékenységeire.

A kutatócsoport vezetője szerint az emberiség természeti környezetre gyakorolt hatása veszélyezteti az egész bolygót, emiatt fontos megérteni ezen tevékenységek okozta geológiai folyamatokat.

A fúrásmintában az eróziós arányok jelentősen különböznek az akkori korról ismertektől. Ez az erózió a neolitikus forradalom idején történt, ami azért fontos, mert az emberiség ilyenkor állt át a gyűjtögetésről a termelésre. A természetes növényeket kiirtották és haszonnövényeket kezdtek el termelni, az állatokat háziasították. Egyre több erdőt irtottak ki azért, hogy azt a területet termelés alá tudják vonni. Ennek eredményeképpen megnőtt az erózió és az ülepítés.

A megnőtt erózió és az üledékek megnőtt mennyisége a kutatók szerint az egyre gyakrabban előforduló áradásoknak köszönhető, ezek az áradások viszont nem voltak jellemzőek abban a korszakban, mármint ahhoz képest, amit az éghajlati és a tektonikus minták mutatnak. Ebből következik, hogy csakis az emberi tevékenységnek köszönhető a folyamat, azaz már majdnem 12 ezer évvel ezelőtt is befolyásoltuk a klímánkat.

Forrás: nocamels.com

Borítókép forrása: e2bn.org

Hozzászólások