Ki is az a Theresa May?

Ki is az a Theresa May?

2016-07-13

Azt már tudjuk róla, hogy ő az, aki a következő nehéz időszaban Anglia miniszterelnöki posztját foglalja el. Azt is megírtuk már, hogy Margaret Thatcher után ő lesz az angol történelem során a második nő ezen a poszton, de ezen kívül még nem sokat tudunk róla. Rántsuk hát le most a leplet a Downing Street 10 új lakójáról!

 
mayhusband
Theresa és Philip May
Forrás: ibtimes.co.uk

Azt már szintén tudjuk, hogy May a Konzervatív Párt tagja, 59 éves és úgy került ebbe a pozícióba, hogy egyetlen ellenfele, Andrea Leadsom visszalépett hétfőn a versengéstől, utat engedve May-nek, hogy átveszi a Brexit utáni, kaotikus állapotban lévő Anglia miniszterelnöki pozícióját. Az ország kormányzása ráadásul annak ellenére hárult rá, hogy May is az EU-ban maradás mellett tette le a voksát. A szavazás után azonban így nyilatkozott: "A Brexit azt jelenti, hogy Anglia elhagyja az Európai Uniót. A harcot megvívtunk, a szavazás lezajlott, magas volt a részvételi arány is. Az ítélet pedig megszületett. Második esélyünk pedig nincs egy szavazás kiírására az EU elhagyásáról."

Andrea Leadsom indoka a hétfői visszavonulásra állítólag az, hogy vannak gyermekei. May azonban nem anya. Egy pedig biztos: az új miniszterelnöknő elsöprő támogatást élvez saját pártján belül, ami az első kör szavazásaiból is kiderült.

Cameron erős nőként jellemezte az egyik interjúban, aki ért a dolgához, és a most már ex-miniszterelnök szerintő pont az az ember, akinek a vezetésére a Brexit utáni káoszban az Egyesült Királyságnak szüksége van. Cameron, Leadsom és más, vezető politikusok is biztosították a teljes támogatásukról a politikusnőt.

Nem sokkal azután, hogy kinevezését megerősítették, May bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az Európai Unióval, hogy hazája kilépése sikeres legyen.

Életrajzi adatai:

Édesapja az anglikán egyház lelkésze, Eastbourne-ben, Sussex keleti részén született 1956. október 1-én. Magán- és állami iskolákba is járt, egyetemi tanulmányait az Oxfordon folytatta, ahol földrajzot tanult. Nem sokkal tanulmányai befejezése után a Bank of Englandnél kezdett dolgozni, ahol egészen 1983-ig állt alkalmazásban. Később a bérek folyósításával foglalkozó cégnél dolgozott.

Politikai karrier:

Politikusként  éppen 30 éve, 1986-ban mutatkozott be. Az akkor még csak 29 éves May csatlakozott a Konzervatív Szövetség helyi szervezetéhez, majd önkormányzati képviselő lett, egészen 1994-ig. 1997-ben választották a parlament tagjává, mint a maidenheadi körzet (Nyugat-London) Konzervatív Párti képviselőjét.

2010-ben választották belügyminiszterré. A pozícióban pedig rekordidőt töltött. A brit politika egyik kiemelkedő alakjának tartják, mivel a kormány munkáját sokkal hatékonyabbá tette, segített a rendőrség effektívebb munkavégzésében, megerősítette a határokat és visszaszorította a bevándorlást, ráadásul megvédte az Egyesült Királyságot a terrorizmustól is. Eközben pedig végig a háttérben maradt.

A Financial Times nemrégiben az angol Angela Merkelnek nevezte May-t és nagyon megbízhatónak is titulálta politikailag. A lapban is világosan leírták, hogy ő lehet az a politikus, aki a labilis gazdasági helyzetből, amelyet a Brexit okozott, kivezetheti az országot. A hölgyről tudni vélik, hogy munkamániás és a CNN még azt is megírta, hogy ő az a nő, akinek akkora befolyása és szerepe lehet ma az angol politikában, mint amilyen annak idején Margarat Thatchernek volt.

A The Daily Telegraph-nak adott interjúban kijelentette, hogy nem áll szándékában elállni a Brexittől, vagyis vezetése alatt Nagy-Britannia valóban ki fog lépni az Európai Unióból.

Személyes információk:

Theresa May 24 évesen ment férjhez, még 1980-ban, férje pedig egy brit bankár, Philip May. Állítólag egy oxfordi disco bulin mutatta be őket egymásnak Benazir Bhutto, aki azóta már Pakisztán miniszterelnöke is volt.

Férjével eddig Sonning-on-Thamesben éltek, ami egy festői falu a Temze partján, nem messze Readingtől. Többek között itt van Uri Geller és Jimmy Page otthona is.

Kedvenc hobbijai pedig a séta és a főzés. May cukorbetegségben szenved, erről pedig egy komoly hangvételű cikket olvashatunk vele a Balance magazinban. "A tény az, hogy még mindig bármit megtehetsz, amit meg akarsz tenni, annak ellenére, hogy cukorbeteg vagy. Például a férjemmel a nyaralások idején rengeteget gyalogolunk a svájci hegyekben, ami meglehetősen megerőltető, de ettől még nem hagyom abba. Mivel még mindig képes vagyok rá, csinálom. A munkámmal is ez a helyzet."- nyilatkozta az interjúban.

 

Borítókép forrása: independent.co.uk

Hozzászólások