Innováció a Debreceni Egyetemen: itt a női sör?

Innováció a Debreceni Egyetemen: itt a női sör?

2017-03-17

Rimaszombati Fruzsina nemrégiben megnyerte kutatásával az Ifjúsági Bolyai Pályázat felsőoktatási kategóriáját. A sörélesztőket választotta pályamunkája témájául, amely kiváló témának bizonyult: köztudott, hogy ezek a gombák az alapjai a sör és egyéb alkoholok előállítási folyamatainak.

200 éve szinte kizárólag nők készítették a sört, így bátran állíthatjuk, a férfiak az egyik kedvenc italukat a nőknek köszönhetik. Arról nem is beszélve, hogy a sörfőzéshez csak a komló nőnemű tobozvirágát használják fel. Mindezek ellenére gyakori feltevés, hogy a sör a férfiak itala. A „Sör mi több” 2016 márciusában végzett közösségi kutatásából kiderült, a válaszadó hölgyek 77%-a különböző gyakorisággal ugyan, de rendszeresen fogyaszt sört. Vajon sikerülhet még több nőt sörfogyasztásra csábítani, ha finomabb söröket állítunk elő?

sor
A férfiak a nőknek köszönhetik kedvenc italukat, de nem csak a férfiak szeretnek sört inni!
Forrás: blogTO

A kezdetek és a fiatal kutató sikere

Rimaszombati Fruzsina a molekuláris biológusok „háziállatát”, a sörélesztőt választotta kutatási témájának. Az Ifjúsági Bolyai Pályázatának nyertes munkája a sörélesztők egyedülálló evolúciós történetéről és annak gyakorlati alkalmazásaival foglalkozott.

 

A harmadéves biomérnök hallgató így nyilatkozott a kutatási témájáról:  "A kutatásom során egy sörélesztőt hoztam létre, amelyből gyümölcsös, édes, alacsony szénhidrát-tartamú, a nők igényeit is kielégítő sört lehet előállítani. Ehhez az evolúciós folyamatból merített törzsfejlesztési módszerrel egy olyan hibrid lager élesztőt kellett készíteni, amely képes egy ale-kromoszómát stabilan megtartani, azaz rendelkezik az ale-ekre jellemző gyümölcsös aromavilággal. Az így létrehozott hibrid nagy előnye, hogy az európai uniós előírásoknak is megfelel, mert a termék nem genetikailag módosított mikroorganizmus, mégis egy törzsfejlesztésen átesett hibrid, ezáltal könnyen adoptálható az élelmiszeriparba."

fruzs
Fruzsina épp kísérletét tökéletesíti, amelyből kiváló, nőknek való sörök készülhetnek.
Forrás: unideb.hu

Szükség van a női sörökre?

A sörözésnek komoly kultúrája van Európában, a férfiak nagy kedvence ez az ital, de nem kizárólag csak az erősebb nem részesíti előnyben ezt az italt. Nők körében végzett kutatások szerint a hölgyek háromnegyede igenis fogyaszt sört, a karakteres ízek mellett a kecses pohárformákat preferálják és tudatosan válogatnak a sörtípusok között. Sokan azonban azért tartózkodnak a sörfogyasztástól, mert egy fél liter világos sör szénhidrát-tartalma 23 gramm, energiatartalma pedig 190 kalória, tehát egy nő napi kalóriabevitelének egy tizedét viszi be egy korsó sör elfogyasztásával. Amennyiben az új élesztő segítségével tényleg képesek a kutatók alacsonyabb szénhidráttartalmú söröket előállítani, amelyeknek ráadásul kellemesebb ízük lesz, sok nő fog átpártolni a sörfogyasztók táborába.

 

Fruzsina a kutatási eredményeinek bemutatása után elárulta, hogy valóban foglalkoztatja az a gondolat, hogy piacosítsa ötletét, és akár egy vállalkozás formájában kezdje el árusítani az új élesztővel készített sört, ugyanakkor tanulmányait is folytatná. A biomérnök hallgató azt is elárulta az unideb.hu-nak, hogy ő kizárólag a kézműves, minőségi söröket kedveli. Ebből arra tudunk következtetni, hogy ő maga is ilyen típusú sörök gyártásával szeretne foglalkozni.

Borítókép forrása: Crushable

A cikkhez felhasznált forrás: http://hirek.unideb.hu/hu/node/1809

Hozzászólások