Így termessz otthon gyömbért!

Így termessz otthon gyömbért!

2017-03-07

A tavasz közeledtével egyre jobban vágyunk egy kis kertészkedésre, de amíg nem köszönt be az igazi tavasz, a konyhában is kiélhetjük vágyainkat! Ültessünk magunknak gyömbért, hogy sose fogyjunk ki ebből a nagyon egészséges növényből!

Így termessz otthon gyömbért!

Gyömbért termeszteni nagyon hasznos, mivel rengeteg pozitív élettani hatása van a növénynek. Beszerezni pedig egyszerű, mivel termeszthetünk akár üzletből vásárolt gyömbérből is. Gyömbért könnyen lehet cserépben is nevelni, tehát a hidegebb éghajlatokon bent is lehet termeszteni. Igazából nem helyes a gyömbér gyökeréről beszélni, amikor a növény ehető részéről van szó. A gyömbér gyöktörzsei ehetőek, amely alapvetően nem gyökér, hanem a növény raktározószerve, azaz rhizómája, ezért van annyi pozitív élettani hatása.

ginger
A gyömbér termesztése házilag nagyon egyszerű, és így sosem fogynak el a készleteink!
Forrás: Youtube
A legkönnyebb módja a gyömbér termesztésének, ha kérünk egy pár friss rhizómát valakitől, aki gyömbért termeszt: olyankor, amikor a gyömbéren új hajtások vannak, tehát kora tavasszal. Az olyan rhizómákat keressük, amelyeken jól kifejlett csíraszemek vannak. Persze ha erre nincs lehetőség, vehetünk az üzletből is gyömbért, csak arra vigyázzunk, hogy ebben az esetben friss, telt rhizómákat válasszunk! Egyesek azt javasolják, hogy áztassuk vízbe a rhizómákat éjszakára ültetés előtt, mivel lehet, hogy a gyömbért növekedésgátlóval kezelték. Gyakori tanács az is, hogy hagyjuk vízben a rhizómákat, amíg azok ki nem hajtanak, ez azonban nem a legjobb tanács. A gyömbér jobban kedveli a földbe ültetést, így biztos nem sérül meg akkor sem, amikor egyébként már kigyökerezve át kellene ültetnünk. 

 Attól függetlenül, hogy cserépbe vagy a földbe ültetjük a gyökereket, jó minőségű talajra lesz szükségünk.  A gyömbér földjét ültetés után tartsuk nedvesen és melegen, így gyors csírázást érhetünk el. A legjobb idő az ültetésre a késő tél, illetve a kora tavasz. Olyan helyet válasszunk, ahol elég napfény éri a növénykéket és ahol védve vannak a széltől. A rhizómákat szét lehet vágni vagy törni úgy, hogy mindegyik részen legyen egy pár csíraszem, így később könnyebb lesz kiszedni őket. A gyömbér gyökeret 5-10 cm mélyre kell helyezni a földben úgy, hogy a csíraszemek felfelé mutassanak. Egy 30 cm átmérőjű cserépbe nyugodtan ültethetünk 3 átlagos méretű rhizómát. Amennyiben a földbe vetjük, 12-17 cm távolságra helyezzük el őket. Videót itt találtok a gyömbér ültetési útmutatójáról!

Borítókép forrása: HáziPatika

A cikkhez felhasznált források: 

http://www.tropicalpermaculture.com/growing-ginger.html

 

 

Hozzászólások